Огретен от картофи

Картофи и сирене, поляти със сос "Бешамел". А ето и необходимите продукти за това ястие, което се приготвя лесно и бързо, особено, ако имате помощници, но не само в хапването, а и в беленето на картофи, което си е единствената досадна работа.

Огретен от картофи със сирене


Необходими продукти: 

1 кг картофи
200 г сирене
3 яйца

 
За сос "Бешамел":
1-2 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
сол, черен пипер на вкус
2-3 щипки индийско орехче

Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват. В тиган или друг съд се слагат 4-5 с.л. олио (30 г масло). Когато мазнината се сгорещи се слага брашното, което трябва много леко да се запържи, но трябва да се внимава да не загори. Прибавя се млякото, което трябва да е студено, за да не стане брашното на бучици. Разбърква се отново и се оставя да се сгъсти. Подправя се малко индийско орехче - 2-3 щипки по желание и малко черен пипер. В тавичка се слагат сварените картофи (ако не сте прибавили сол, докато сте ги варили, може сега да ги посолите), а отгоре се заливат със соса. Върху тях се натрошава сиренето. Заливаме огретена с 3 добре разбити яйца, за да може да се получи златиста коричка. 
По желание може да се прибави и настърган кашкавал отгоре за финален завършек. Ястието се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна за 20-25 минути, докато  се зачерви.
* Към соса може да се сложи още прясно мляко, за да не стане прекалено сухо ястието.

Няма коментари