Огретен от картофи

Картофи и сирене, поляти със сос "Бешамел". Отгоре има хрупкава коричка със златист цвят. Това ястие си върви идеално със студена биричка или бяло вино. Нека напишем необходимите продукти за това ястие, което също се приготвя лесно и бързо, особено, ако имате помощници, но не само в хапването, а и в беленето на картофи, което си е единствената досадна работа.

Огретен от картофи със сирене


Необходими продукти: 

1 кг картофи
200 г сирене
3 яйца
За сос "Бешамел":
1-2 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
сол, черен пипер на вкус
2-3 щипки индийско орехче



Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват. В тиган или друг съд се слагат 4-5 с.л. олио (30 г масло). Когато мазнината се сгорещи се слага брашното, което трябва много леко да се запържи, но трябва да се внимава да не загори. Прибавя се млякото, което трябва да е студено, за да не стане брашното на бучици. Разбърква се отново и се оставя сосът да се сгъсти. Подправя се с малко индийско орехче - 2-3 щипки по желание и малко черен пипер. В тавичка се слагат сварените картофи (ако не сте прибавили сол, докато сте ги варили, може сега да ги посолите), а отгоре се заливат със соса. Отгоре се слага натрошено сиренето и цялата тази манджичка се залива с 3 добре разбити яйца, за да може да се получи златистата коричка. По желание може да се прибави и настърган кашкавал отгоре за финален завършек. Ястието се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна за 20-25 минути, докато  се зачерви огретена.
* Към соса може да се сложи още прясно мляко, за да не стане прекалено сухо ястието.

SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Публикуване на коментар