петък, 15 юни 2012 г.

Домашен сладолед

Сладоледът е най-подходящият и любим - не само мой, а и на много хора, десерт през горещите летни дни. Не познавам човек, който да не обича вкуса на това сладко изкушение. Поднесен с различни плодове, бисквитки, топинг, ядки и каквото още се сетите, той се превръща в необикновена наслада.
Няма как лятото да не се запасим поне с една голяма кутия, която обикновено, колкото и да не ни се иска, свършва за нула време. Ето как може да си направите сладолед в домашни условия, който става по-вкусен от купения, а и няма да има оцветители, подобрители и разни други подобни изкуствени съставки.


Необходими продукти:
3 яйца
2 пакетчета суха сметана ( 1 пакетче е 60 г)
1 непълна ч.ч захар
400 мл прясно мляко
1-2 ванилии


Отделят се белтъците от жълтъците на яйцата и се разбиват с повече от половината количество захар, за да станат на сняг. След това се разбиват жълтъците с останалото количество захар (например 2 с.л), докато станат с по-блед цвят. Ванилията се прибавя или към белтъците, или към жълтиците, няма значение. Към сухата сметана се прибавя прясното мляко и се разбива отделно, докато стане и тя на сняг. Накрая се смесват всички съставки - белтъците, жълтъците и сметаната.  Желателно е да се разбърква в една посока, за да не спаднат белтъците. Към тази смес може да се прибави нарязан на малки парчета шоколад или някакви други съставки, за да стане по-вкусен.  Поставя се в подходящ съд - най добре е в голяма кутия и след това се замразява. За да стане с хубава консистенция и структура, трябва периодично да се разбърква сместа за кратко и след това отново да се връща във фризера. То се прави, докато започне сладоледът да замръзва или поне няколко пъти. Това е единствената тънкост, която ако се спази, ще се получи един разкошен резултат.


  • Оригиналната рецепта, която имам е с 1 пакетче сметана, но смятам, че с 2 става с по-нежен и приятен вкус.
  • Може захарта да се намали и да се сложи на вкус, като се има предвид, че и сметаната е сладка.
  • Ако се притеснявате, че яйцата се слагат сурови, може да затоплите на водна баня жълтъците, за да минат през лека термична обработка. 
  • Прясното мляко служи за разбиване на сухата сметана. Ако използвате сладкарска, заквасена, животинска или друг вид, не трябва да се използва.

  • ТЪНКОСТИ ПРИ РАЗБИВАНЕ НА БЕЛТЪЦИ НА СНЯГ:
  1. Купата, в която се разбиват трябва да е задължително суха, не трябва да има вода. Уверете се, като подсушите добре съда със салфетка или кухненска хартия.
  2. Белтъците първо трябва да се разбият на пяна, за да се наслоят с въздух и тогава да се добави захарта. След това разбивате отново с миксер, докато белтъците станат на сняг, станат пухкави и увеличат обема си. 
  3. Не прекалявайте с разбиването, защото тогава има опасност белтъците да се втечнят и няма да станат на сняг. А как да разберем, че сме прекалили? Белтъците са вече разбити на пухкав бял сняг, но ние сме продължили да разбиваме на най-високата мощност още няколко минути. Тогава вече идва този неприятен момент. Представете си един балон, който вие надувате (в случая белтъците, в които вкарваме този въздух чрез миксера, за да станат на сняг) и накрая се пука, когато сме го надули прекалено много (в случая белтъците спихват и стават течни).



Шоколадов сладолед



Разтопете 1-2 шоколада (натурален, млечен или друг по избор) на водна баня.
След това прибавете към него 2-3 с.л вода. Разбъркайте много добре, за да стане хубава гладка смес. По този начин по-лесно ще се смеси шоколадът със сместа за сладоледа.
Оставете разтопеният шоколад да изстине за кратко и го прибавете към сладоледената смес (описана как се приготвя малко по-нагоре). Разбъркайте много добре и поставете шоколадовият сладолед да се замрази, за да стане истински сладолед.
Шоколадов сладолед


Оценка:

12 коментара:

  1. В този горещ ден, определено ще имам нужда от такава разхлаждаща кулинарна фантазия!!!
    И вярвам, че ще е по-хубав от снощния ни сладолед.

    ОтговорИзтриване
  2. Гарантирам, че вкусът е превъзходен. Цяло лято вкъщи не сме купували кутии със сладолед. Бързо се прави, а дори по-бързо свършва. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, бих искала да попитам сухата сметана от пакетчета по колко грама трябва да е, т.е. колко трябва да е общото количество суха сметана?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте!
    Едно пакетче суха сметана е 60 грама, т.е общо 120 грама е цялото количество. Използвала съм марката "Роял". :) Приятна вечер и ще се радвам да споделите дали Ви е харесал! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6 юни 2013 г., 14:13

    Като се вади периодично сладоледът от камерата само с бъркалка ръчно ли леко се разбърква или пак с миксер?

    ОтговорИзтриване
  6. Леко се разбърква с шпатула или лъжица, като това се прави около 3-4 пъти, докато сладоледът започне да замръзва и съответно няма как да се разбърка.
    Споделете след това за крайния резултат!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6 юни 2013 г., 16:42

    Първо разбих ж лтъците. Веднага станаха на пяна. Но вече 10 мин разбивам белтъците със захарта и ванилията и не стават на пяна. Как да се справя незнам. Къде греша незнам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При белтъците, когато се прекали с разбиването и идва момент, в който мехурчетата с въздух се разрушават и вместо белтъци на сняг, стават течни и колкото и да се разбиват няма да се получи крайния резултат. Другото, за което се сещам като особеност е, че белтъците първо се разбиват на пяна за кратко време и тогава се добавя захарта. По този начин белтъка се наслоява с въздух и стават на сняг. Още нещо се сетих, че, ако съдът, в който сте ги разбивали е бил мокър, също няма да се получат белтъците на сняг. Дано да съм била полезна!

      Изтриване
  8. Анонимен6 юни 2013 г., 16:50

    Разбивам сметаната постепенно с млякото, но пак не става на пяна, а е чорба. Понеже нямам сметана на прах ползвам заквасена сметана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако използвате заквасена сметана, не е необходимо да слагате прясно мляко. Прясното мляко служи за разбиване на сухата сметана, както е според указанието на пакетчето и както е описано в рецептата.

      Изтриване
  9. Анонимен6 юни 2013 г., 17:50

    Ами за белтъците ще пробвам другия път първо тях и после захарта. Защото на мен и в началото не ми се получиха. А ми се иска освен сметана да добавя и мляко, ама пък ще стане на чорба и явно ще го разваля с млякото. За мокрия съд го знам от майоневата.
    Като не се получи нищо и го метнах да го пека като крем карамел.
    Ще пробвам друг път да направя сладолед.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, че така се е получило. :( В рецептата не съм описала подробно за белтъците, сега поправих малко рецептата. Успех следващия път със сладоледа, а ако имате въпроси, може да ги зададете. :)
      Препоръчвам да се направи със суха сметана, защото само така съм го правила, но може да използвате сладкарска, която се разбива на сняг без да се добавя прясно мляко и смятам, че също ще се получи.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...