Медена пита

Очарователен вкус на мед в съчетание с маслен крем. Топящ се в устата блат. При това насладата е пълна, ако просто сте решили да се поглезите с нещо домашно, вкусно и с фантастичен резултат. Ето това е фантазия!

Медена пита
 
Понякога се изумявам как ме впечатляват простичките рецепти, които не са сложни за изпълнение и които макар и да не те грабват с кой знае какъв външен вид, всъщност понякога са дори много по-вкусни от някое прекрасно изглеждащо ястие. Такава е и тази торта. Семпла, но с много наситен вкус. Ето и рецептата:

Необходими продукти: 

за блатовете:
2 яйца
1 ч.ч. захар
3 с.л мед
2 ч.л сода бикарбонат
2 ч.ч брашно

за крема:
2 пакетчета краве масло
1 ч.ч. пудра захар
4 яйца
1 ч.ч кристална захар
ванилия


За да приготвим блатовете, разбиваме яйцата и към тях прибавяме захарта, меда. След това тази смес се слага на водна баня, за да се разтопи добре захарта, а  медът да придаде по-силен аромат. Към яйцата прибавяме брашното и содата. Разбърква се добре и отново се слага на водна баня за кратко, докато сместа придобие светъл каремелен цвят. След това тази смес се прибавя към още брашно, за да се омеси меко тесто, което се разделя на 8 топки. Всяка топка се разточва на тънка кора във формата на тавата, в която ще се пече всеки блат. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 3-4 минути, докато покафенеят. След като сме изпекли всички блатове, приготвяме и крема. 

Медена пита

Разделяме белтъците от жълтъците на яйцата и към тях прибавяме кристалната захар. Разбиваме белтъците на сняг, а жълтъците, докато станат с по-блед цвят. След това към кравето масло прибавяме пудрата захар и отново разбиваме.
Смесваме всичко (белтъците, жълтъците и разбитото масло) внимателно, за да не спаднат белтъците. Вече изстиналите блатове се сиропират съвсем леко, за да могат да омекнат. Редим блат, крем и накрая завършваме пак с крем. По желание може да се натрошат изпечени излишни парченца от блатовете или смлени орехи и с тях да се украси тортата, за да има по-добър вид.

Тортата става доста сладка. Публикувам рецептата, както е в оригинал. Количеството на захарта в крема може да се намали по ваш вкус.

4 коментара

  1. Тази медена пита ,много ми напомня на френска селска торта- разлика намирам само в крема и задължително ще я изпробвам в този вариант. Благодаря,че си сред почитателите на блога ми:)Вече и аз съм сред твоите :)

    ОтговорИзтриване
  2. Доста си приличат наистина. :)
    Радвам се, че си харесала моя блог и че рецептата ти е допаднала.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошна ти се е получила, Светле!
    Бомбастична!!!

    ОтговорИзтриване