Шоколадово парфе

Пухкав шоколадов крем, който в комбинация с тънък блат, се превръща в истинска фантазия. 

Шоколадово парфе

 
Лятото повечето хора избягват да похапват тежки десерти. Наблягаме на сладолед във всичките му варианти, но все пак е хубаво да има малко разнообразие.
Доста време търсих рецепта за парфе и не открих как точно се приготвя, защото има безброй варианти. Някои го правят с кисело мляко, със заквасена сметана, с млечен крем, в блатовете също има много голямо изобилие. Затова аз направих комбинация от всичко прочетено и го пригодих по мой вкус.
Може да споделите как вие бихте приготвили този десерт. А ако знаете класическата рецепта, може да ми я разкриете. Аз го приготвих по следния начин:

Необходими продукти: 
за блата:
3 яйца
3/4 ч.ч брашно
3/4 ч.ч захар
 ванилия
1-2 с.л вода

за крема:
500 мл сладкарска сметана
200 г шоколад
4-5 с.л прясно мляко
1 пакетче желатин

Приготвяме блата, като разделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг с част от захарта, а жълтъците - с останалото количество захар, докато станат с по-блед цвят.
Смесваме белтъците и жълтъците и към тях прибавяме брашното, ванилията и водата.Разбъркваме много добре, за да стане гладка смес.
Печем блатът в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Разтопяваме шоколада на водна баня и прибавяме към него малко прясно мляко.
Към желатина прибавяме малко вода, за да набъбне и след това го разтваряме на водна баня.
Разбиваме сметаната. Тя трябва да е пухкава, и не трябва да е разбита на твърд сняг.Смесваме шоколада със сметаната. Разбъркваме добре и прибавяме желатина.
Изпеченият блат се оставя да изстине.
Във форма за торта поставяме блата ( а може и направо там да се опече блата). Аз много леко го "сиропирах" с 3-4 с.л прясно мляко, за да не е прекалено сух. След това  върху него изсипваме крема.
Украсата е по ваш избор.
Парфето се поставя в хладилника за няколко часа, докато стегне крема.

Шоколадово парфе

Няма коментари