Домашна торта с шоколадов крем

Въпреки горещото време навън, реших да направя нещо, което не изисква кой знае какви усилия и умения. Правенето на сладки неща не са ми страст и си признавам, че не съм много добра в приготвянето им. Е, друг е въпросът с хапването :)
 
 
 
Малко са претенциозни. Дозите трябва да се спазват, едно нещо да забравиш или да сложиш малко повече и сладкишът може да не се получи. Но дори и да стане така, това не трябва да ни отчайва. И провалът може понякога да се хареса на нашите близки.
Тъй като този уикенд ще съм на гости при баба и дядо, реших да ги изненадам с един семпъл подарък - торта.
И като всяка торта първо трябва да направим блатовете. Най-лесно е като си ги купим или като си купим готова торта, но за мен е по-важно, че съм вложила в нещо старание и любов.

Необходими продукти:

за блатовете:
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
4 с.л. вода
ванилия и настъргана кора от лимон за аромат

за крема:
1 л прясно мляко
3 яйца
8 с.л. брашно (или натурално нишесте)
1 шоколад (натурален или млечен)
1 и 1/2 ч.ч. захар
ванилия
1 ч.л. желатин

Отделяме белтъците от жълтъците на яйцата.
Разбиваме белтъците, докато станат на пяна и се наслоят с въздух и след това прибавяме към тях една чаена чаша захар. Продължаваме разбиването, докато станат на сняг.
Останалото количество захар (половин чаена чаша) го прибавяме към жълтъците, които разбиваме, докато "побелят" т.е докато станат светложълти на цвят.
Смесваме белтъците и жълтъците и към тях постепенно на части прибавяме брашното, което предварително пресяваме. Разбъркваме внимателно, за да не спаднат яйцата и за да се получи гладко тесто.
Добавяме водата, една ванилия и настърганата кора от един лимон.
Разбъркваме внимателно и сме готови да изпечем блатовете.
Разпределяме сместа поравно в две купи , за да се получат равни блатовете.
На дъното на тавата, в която ще печем слагаме малко олио, което много добре разпределяме по дъното и по стените на съда (най-лесно се разпределя с пръсти или четка). Количеството е толкова, че да се разпредели равномерно навсякъде, без да остава излишна мазнина.
Тавата, в която пекох блатовете е с незалепващо покритие, но все пак я намаслих, за да не залепне блата.
Изсипваме първата част от тестото. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути, докато блатът се зачерви. Когато е готов го изваждаме.
Изпичаме и втория блат. Ако използвате същата тава, трябва да я охладите преди това, като изплакнете със студена вода външната страна на съда. Отново се повтаря същата процедура - намасляваме, изсипваме другата част от тестото и печем, докато се зачерви. Може да се провери дали е готов блатът с клечка за зъби. Ако клечката е суха , значи е изпечен.

Оставяме блатовете да изстинат и се захващаме с правенето на крема.
Отделяме белтъците от жълтъците на яйцата. Разбъркваме жълтъците и към тях прибавяме брашното (нишестето) и част от млякото - около 2 ч.ч. Разбъркваме добре, за да няма бучици. Ако все пак има такива, може да прецедите тази смес през цедка.
Кипваме останалото количество мляко, като прибавяме към него 1 ч.ч захар и един шоколад (натурален или млечен), който начупваме на парчета, за да се разтопи по-лесно. След това прибавяме сместа от жълтъците, като непрекъснато бъркаме, за да не залепне и да загори на дъното на съда. Кремът веднага се сгъстява. Бъркаме непрекъснато и когато заври т.е започнат да се появяват балончета на повърхността го махаме от котлона и го оставяме  да изстине.
Разтваряме желатина с малко вода - около 4-5 с.л. Когато набъбне, го разтваряме на водна баня.
Разбиваме на сняг белтъците с 1/2 ч.ч захар и ги прибавяме към изстиналия крем - може да е леко топъл, това не е проблем, но в никакъв случай не трябва да е горещ. Разбъркваме в една посока внимателно, за да не спаднат белтъците.
 



Започваме със сглобяването на тортата.
Може леко да се сиропират блатовете. За тази цел сгорещяваме 2 кафени чаши вода, към които прибавяме 4 с.л захар.
Поставяме блата във форма за торта, сиропираме по желание и разпределяме част от крема, след това слагаме отгоре и втория блат, отново може да се сиропира и отново слагаме от крема. Заглаждаме, доколкото е възможно, и украсяваме по избор. Аз настъргах шоколад отгоре.
Тортата се поставя в хладилник, за да стегне кремът.
И така за около 3 часа направих подаръка за баба и дядо. Още около 3-4 часа, дори и повече, за да се стегне добре тортата и сме готови да подарим на нашите близки нещо вкусно, направено от сърце. :)


Няма коментари