Сладкиш с карамел и нектарини

Съчетанието между нектарини, карамел и масло, разположени върху пухкав блат е страхотно, а ароматът, който се носеше в кухнята - завладяващ. 
 
 
 
В тетрадката на мама тази рецепта е записана с името "Плодова торта" , а за приготвянето й се използва компот от праскови или кайсии. Използвах нейната рецепта, а идеята за карамела и нектарините заимствах от този сайт.

 
Необходими продукти:
5 яйца
1 ч.ч захар
1 и 1/2 ч.ч брашно
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1-2  ванилии
5-6 с.л захар за карамела
1/2 пакетче краве масло
6-7 нектарини

Карамелизира се захарта направо в тавичката, в която ще печем сладкиша и разпределяме карамела по дъното на съда. Когато изстине намазваме карамела с краве масло. Аз не съм го разтопявала, маслото ми беше със стайна температура.
Отгоре разпределих нарязаните на парченца нектарини и изсипах тестото, което прилича на пандишпан.

 

Разделих белтъците от жълтъците. Разбих ги поотделно със захарта. След това ги смесих и прибавих брашното, в което сложих бакпулвера. Разбърках добре, за да стане гладко тесто. Ароматизирах с една ванилия.
Изпекох сладкиша в предварително загрята фурна на 200 градуса за 25 минути.
Когато сладкиша се опече, веднага докато е горещ го обърнах върху поднос. Карамелът отстрани беше залепнал леко и си помогнах с дървена шпатула, за да го отлепя.
Това всъщност е най-трудната част, но дори и да не се получи не е толкова фатално, защото сладкишът е много вкусен и ароматен.
Може по желание да се сиропира, както е описан в някои рецепти, особено, ако използвате плодове от компот. Аз не харесвам много сиропираните десерти и затова избегнах тази част.

Няма коментари