Питка за начинаещи

Време е да публикувам рецепта за питка и въобще за правене на тесто, от което може да се приготвят пици, малки питки и каквото още ви хрумне. 
 
 
 
Повечето кулинари с опит знаят как се прави питка, научили са много тънкости, имали са най-вероятно и своите провали (без които не може), но за начинаещите като мен, месенето на тесто и правенето на питка си е доста сериозна и нелесна работа.
В Интернет съм срещала доста рецепти, в които обяснението за начина на приготвяне на това страхотно изделие се свеждат предимно до "омесваме меко тесто и печем". Е, това си е хубаво обяснение като за мама, обаче за мен не е достатъчно. От нея съм научила много тънкости и многократно ми е показвала как се случват нещата - от процеса на месенето до изваждането на готовата питка. Ето какво съм научила:


Необходими продукти:

200 мл прясно мляко
200 мл вода
1 кубче мая (42 г)
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. олио
1 яйце + 1 жълтък за намазване
брашно за омесване на меко тесто - около 700-800 г
сусам, маково семе по желание

Разбиваме яйцето.
Затопляме леко млякото (не трябва да е горещо, а топло).
В купа разтваряме маята с водата. Прибавяме сол, захар, олио.
Към маята добавяме млякото и яйцето. Разбъркваме добре. Маята трябва да се е разтворила напълно, също така и захарта.
В по-голям съд (на мен ми е най-удобно на меся в тава) пресяваме брашното - това е много важно, за да може да се наслои с въздух, за да няма бучици, а и за да стане питката пухкава.

Пристъпваме към месенето. В същия този съд може да се направи кладенче, в което да изсипем течната смес, която забъркахме преди малко. Друг лесен вариант е в по-дълбока купа да изсипем течността и към нея постепенно да прибавяме от брашното, като разбъркваме. Накрая трябва да се получи лепкаво тестото, което след това прехвърляме в тава (или на плота), в която трябва да има доста брашно, за да омесим тестото.
Този път омесих питката, като направих кладенче в брашното. За мен този вариант е малко по-труден, поради причината, че има опасност в тестото да сложим повече брашно, а тогава питката ще стане по-твърда и сбита, след като се опече. Тук тънкостта е да се загребва малко по малко от брашното, докато течността се превърне в лепкаво тесто. И започва голямото месене.
Трябва да се стремим да оформим тестото като топка, да не е лепкаво и трябва да внимаваме да не го премесим. По какво се познава, че тестото е омесено добре? По повърхността му трябва да видите много малки мехурчета, а също така то трябва да е и мекичко. 

Омесеното тесто го оставяме да втаса на стайна температура. Това отнема различен период от време, в зависимост от температурата на помещението. Когато е по-топло, втасва много по-бързо - за около половин час, а когато е по-студено - за около час или час и половина. Набрашняваме малко повърхността му, за да не хваща кора и го покриваме с фолио за свежо съхранение, може и с найлонов плик.
Ще познаете, че тестото е втасало, като видите, че е удвоило обема си и е станало много меко и въздушно. Тук пък идва и момента, в който тестото не трябва да превтаса, ако е запълнило много съда, ако почти е излязло извън него, значи сме го оставили доста време.
От втасалото тесто оформяме питката. Може от него да си направите пица, някакви мекички или въобще всякакви тестени изделия, които се правят с универсално тесто. В нашия случай правим питка. :)

Покриваме плота или масата с фолио за свежо съхранение (или както се казва опаковъчно фолио). Така след това ще е чисто и няма да губим време. Намасляваме повърхността с олио, върху която ще разточваме вече втасалото тесто. Много е важно да си намажем и ръцете с мазнина, за да не ни залепва тестото по пръстите. Може да си помогнем и с точилка, която също съвсем лекичко намасляваме с олио. И така разточваме тестото на по-дебела кора с форма на правоъгъник, която може да намажем с разтопено масло, за по-добър вкус или отново с олио.
Завиваме кората на руло.

Намасляваме тавата, в която ще печем (моята е с диаметър 28 см). Разпределяме олиото много хубаво, по дъното, по стените, за да няма опасност питката да залепне и да я извадим много трудно.
Нарязваме рулото на по-дебели парченца (около 3-4 см) и ги подреждаме едно до друго в тавата. Не трябва да са много плътно разположени, за да може да има място да бухнат при второто втасване.

Оставяме вече оформената питка да втасва за втори път, докато се надигне и удвои обема си. Докато питката втасва, включваме фурната на 180 градуса, за да загрее.
Втасалата питка намазваме с разбит жълтък. Поръсваме я със сусам и маково семе.

Време е за печене.
 
 
Печем питката на 180 градуса за 45-50 минути (при мен бяха 45). Когато се зачерви или стане златиста (след 10-15 минути), я покриваме с алуминиево фолио, за да не изгори.Допичаме я и я наблюдаваме от време на време. 
 
 
Питката е изпечена. Изваждаме я от фурната и я оставяме за 3-4 минути да изстине малко, за да може да я извадим от тавата. Не трябва да я оставяме там, докато я сервираме, защото тестото ще се подмокри и целият този труд ще отиде на вятъра.
Изваждаме я от тавата, може да си помогнем с нож, за да я освободим покрай стените, ако е залепнала леко. Веднага я поставяме върху решетка, върху която сме сложили кухненска хартия или пък хартия за печене. Не я оставяйте в чиния или поднос веднага. Трябва първо да изстине хубаво.


 
Всеки кулинар има своите методи за правене на питки, който е почерпил от дългия си опит. Така че след доста опити, започва да се проявава и усета - дали да месим още тестото, дали да сложим още брашно, как и колко да печем. 
 

55 коментара

  1. Много хубав пост, невероятна питка! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за поздравите! :)
      Хубав и усмихнат ден, Дани!

      Изтриване
  2. Светле, първо поздравления за хубавата питка!
    Второ, пак поздравления, за търпението да обясниш толкова подробно направата. Всичко при тестото се добива с опит. За мен би било по-лесно да я омеся, отколкото да я обясня :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, няма какво - научила си си перфектно урока, а и перфектно го предаваш! :)
    Браво , Светле! Чудесна питка си сътворила!
    Сърдечни поздрави, миличка!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за чудесните отзиви и най-вече заради това, че получавам оценка отличен от страхотни кулинари като вас!
    Определено обяснението май ми отне повече време, отколкото направата. :)
    Но се надявам да помогна на някой начинаещ в месенето и приготвянето на питки, защото началото си е по-трудно и все си мислиш, че ще сбъркаш и няма да се справиш, а не трябва само това да ти е в главата. :)
    Хубав петък ви пожелавам!
    Сърдечно ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От доста години я правя тази питка и винаги е ставала страхотна.А рецептата я знам от леля ми Мария(лека й пръст).
      Поздрави за прекрасния блог.

      Изтриване
    2. Благодаря за чудесните съвети . Питката ми още се пече и се чудя като я извадя, трябва ли леко да я поръся с вода ? Нищо не се споменава за това в поста Ви .

      Изтриване
  5. Невероятен урок :) Днес съм решила да изпробвам рецептата, имам само един въпрос- може ли да се добави сирене? Благодаря отново за прекрасната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да се добави сирене, но не трябва да е много, защото иначе има опасност заради него да стане по-глетава(клисава). Много се радвам, че рецептата ми Ви е от полза и сте я харесали! :) Поздрави и приятно хапване на питката! :)

      Изтриване
  6. Благодаря за прекрасната рецепта. Стана невероятно пухкава и вкусна,макар за първи път да правя питка с мая.:-)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте останали доволни от резултата! :) Да ви е сладко! :)

      Изтриване
  7. искам да питам ако я пека на 200 градуса колко време да се пече

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би около 40 минути, но това е относително. Знаете правилото всяка печка пече различно. Наблюдавайте я. Когато хване златиста коричка, я покрийте с алуминиево фолио, защото иначе при печенето ще изгори коричката.

      Изтриване
  8. Стрaхотнa си!!! Блaгодaря ти зa обяснението.опитвaлa съм се дa нaкaрaм познaти дa ми обяснят, по им е лесно дa покaжaт,но не е същото.дaй още някоя;)))когaто имaш време

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за милите думи! Радвам се, че разясненията в рецептата могат да бъдат от полза. :)
    В блога има и други тестени нещица, които съм приготвяла по същия начин и по почти същата рецепта, може да ги разгледате. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Едно огромно БЛАГОДАРЯ за обяснението! Първият ми сблъсък с правене на питка беше тази година за бъдни вечер, е получи се буквално камък със съвсем малко мека част от вътре.. бях решила повече да се правя питка :D Но вчера попаднах на рецептата и реших, че няма да се предам пред една питка, е стана страхотна!!! Много благодаря, за перфектното обяснение! :))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер! Много се радвам, че съм помогнала и че рецептата ти е била от полза! :)

      Изтриване
  11. Поздравления за хубавата статия, Светлана ! Следвах рецептата и се получи СТРАХОТНО! По-пухкава не съм правил никога ! Благодаря ти ! Всички си облизахме пръстите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата е успешна! :) Благодаря и за коментара! :)
      Да ви е сладко!

      Изтриване
  12. Всичко е много хубаво обяснено,само това с маята,захарта,олиото,солта.....кое къде се слага ?????

    В купа разтваряме маята с малко вода. Прибавяме сол, захар, олио
    Към маята добавяме млякото и яйцето. Разбъркваме добре. Маята трябва да се е разтворила напълно,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разтваряте маята във вода в голяма купа. Добавяте в същата купа захар, сол и олио. Всичко се разбърква добре. След това в същата купа изливате млякото и едно яйце, което сте разбили предварително или пък го разбивате заедно с млякото и маята в купата.
      Идеята е да се смесят течните съставки и след това да се започне месенето.

      Изтриване
    2. А колко грама е едно кубче мая и колко слагате? Не съв в България и тук маята е 300 гр. кубче :) Благодаря предварително!

      Изтриване
    3. Дали имате предвид 42 гр. стандартното кубче? Дано, че почвам да я правя. Каквото стане, следващия път ще попитам по-рано :)

      Изтриване
    4. Съжалявам за късното включване. Едно кубче мая е около 40-42 грама. Такова имам предвид. Дано да се получи добре! :)

      Изтриване
    5. Благодаря! Уцелила съм и се получи страхотна питка. Рецептата е страхотна и лесна :)

      Изтриване
    6. Много се радвам, че се е получила, Ели! Да ви е сладко и благодаря, че сподели как се е получила питката! :)

      Изтриване
  13. От сърце благодаря за чудесната рецепта и пълното описание!

    За пръв път омесих питка за освещаването на дома ни, която дори попа, който е с опит в месенето, похвали :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз от сърце благодаря за този коментар! Много съм щастлива, че сте се доверили на моята рецепта за един специален семеен повод! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Благодаря за подробното описание на процеса! Много съм щастлива, че намерих този пост! Съпругът ми е много доволен от резултата :)))))))) аз два пъти повече :)))))) Това беше първата ми пита и много Ви благодаря за помощта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз благодаря, че споделихте и се радвам много, че сте останали доволни! Весели празници Ви пожелавам! :)))

      Изтриване
  15. Колко време горе-долу трябва да втасва първия и втория път? :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Втасването е относително като време. Зависи от температурата на помещението. Ориентирайте се по надигането на тестото - то трябва да стане двойно на това, което се омесили - при първо втасване, а за второ втасване - двойно на това, което сте оформили. :)
      Весела Коледа и се надявам на положителен резултат, който да споделите!

      Изтриване
    2. Много благодаря за бързия отговор. Ще споделя резултата довечера. :)))

      Изтриване
    3. Здравейте, отново! Искам изключително много да Ви благодаря за рецептата и подробното описание. Следвах рецептата точно и стана разкошна. Сложих вътре и късметчета тъй като беше за коледната трапеза и всички много я харесаха. Снимка прикачих тук(съжалявам за качеството) http://postimg.org/image/xqctiv8mh/ Поздрави.

      Изтриване
    4. Благодаря Ви много за споделената снимка! Веднага ще си я добавя в страничката Приготви и сподели! Радвам се, че рецептата Ви е харесала и което е най-важно - че сте доволни от резултата! Питката е станала чудесна!
      Весело посрещане на новата година!

      Изтриване
    5. Здравейте! Пиша отново защото правих питката пак и този път успях да я снимам по-хубаво :)....прикачих снимката тук- http://postimg.org/image/6o2s8wf0b/ Този път реших да сложа шарена сол и отново стана невероятна. <3

      Изтриване
  16. Възможно ли е да прибавяме брашното към сместа като бъркаме с миксер, докато се сгъсти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не съм пробвала да бъркам с миксер. Бъркам обикновено с вилица. Не е необходим миксер, а и тестото трябва да стане много гъсто, преди да започне месенето. Съответно едва ли миксерът ще се справи с бъркането на много лепкавото тесто. Ако имате кухненски робот - тип Kitchen Aid, със сигурност ще омеси и сам тестото, но не знам какъв е Вашият миксер. Най-сигурно е на ръка, за да регулирате и преценявате количеството на брашното. :)

      Изтриване
  17. Може ли да не се навива на руло и да се нарязва, а направо да се омесят питки и да се подредят или няма да се изпече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че може. Тестото разделете на еднакви по големина късчета, оформете на топки и подредете в тавата. Може от тестото да направите и отделни питки - например Земели/Кайзер питки.

      Изтриване
  18. Вече за 2-ри път я правя и стана страхотна.Благодаря за урока, не било толкова трудно да правиш питка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата ти е била полезна! :) Не е трудно правенето на питка, просто на повечето хора така им изглежда, защото процесът е малко по-бавен.

      Изтриване
  19. днес реших да меся за пръв път ми е докато чаках да втаса и двата пъти успях да приготвя вечерята а докато се печеше си направих ароматно кафе така че месенето не е нито трудно нито бавно на теб светлана ти пожелавам почивни дни изпълнени със хубави емоций и един страхотен свети валентин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че си опитал/а рецептата и се надявам да ти хареса. Месенето не е трудно, по-бавно е втасването понякога, но през това време могат да се свършат много други неща, както си направил/а ти. Благодаря ти за пожеланията! :) Хубави почивни дни и от мен!

      Изтриване
  20. Много добре ми се получи кaто зa първи път, много блaгодaря. Стрaхотно описaние :)
    https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/11244732_985311858147010_5215858259863147756_o.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че сподели с мен за успешния резултат! Чудесна питка си направил/а! Браво! :)

      Изтриване
  21. Иванка Иванова17 декември 2015 г. в 19:26

    Благодаря за прекрасната рецепта!Правя за първи път питка с мая,но благодарение на Вашите подробни указания ми се получи много добре и всички вкъщи я харесаха.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептата Ви е била полезна и сте изненадали своите близки! Правенето на питка не е толкова трудно, нали?
      Весели празници! :)

      Изтриване
  22. Здравейте, вече два пъти правих питката, получи се чудесна, пробвах същото тесто за пици и мекици и също се получиха много добре. Благодаря че ви има!
    ПС: Започвам да правя питка с пълнозърнесто брашно, ще пиша за резултата :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Много се радвам, че сте изпробвали питката и че толкова ви е харесала. :) Благодаря за милите думи, тестото е универсално и може да се приготвят всякакви видове тестени вкусотийки. :)
      Ако правите питка с пълнозърнесто, то тогава трябва да смесите бяло и пълнозърнесто брашно, за да се получи добър резултат. Не съм правила такава питка, но съм виждала доста рецепти с пълнозърнесто брашно. :)
      Очаквам да споделите как се е получила. :)

      Изтриване
  23. БЛАГОДАРЯ ТИ от сърце! Стана нещо страхотно....а с масло,лют пипер и сирене е нещо НЕЗЕМНО! Благодаря Ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за сърдечния коментар! :)
      Извинявам се, че толкова късно отговарям, но понякога блога е на заден план.
      Отсега нататък може да експериментираш на воля с различни начини на оформяне и добавки - като сирене, кашкавал и други. В блога ще намериш още много идеи за хляб и тестени изделия.
      Усмихната неделя!

      Изтриване
  24. Утре ще пробвам рецептата.За пръв път ще меся питка с мая и много се надявам да се получи...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че сте избрали моята рецепта - успех с направата и ще се радвам после да споделите как се е получила. :)
      Весел празник!

      Изтриване