Време е да публикувам рецепта за питка и въобще за правене на тесто, от което може да се приготвят пици, малки питки и каквото още ви хрумне.
Повечето кулинари с опит знаят как се прави питка, научили са много тънкости, имали са най-вероятно и своите провали (без които не може), но за начинаещите като мен, месенето на тесто и правенето на питка си е доста сериозна и нелесна работа.
В Интернет съм срещала доста рецепти, в които обяснението за начина на приготвяне на това страхотно изделие се свеждат предимно до "омесваме меко тесто и печем". Е, това си е хубаво обяснение като за мама, обаче за мен не е достатъчно. От нея съм научила много тънкости и многократно ми е показвала как се случват нещата - от процеса на месенето до изваждането на готовата питка. Ето какво съм научила:
Необходими продукти:
200 мл прясно мляко
200 мл вода
1 кубче мая (42 г)
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. олио
1 яйце + 1 жълтък за намазване
брашно за омесване на меко тесто - около 700-800 г
сусам, маково семе по желание
Разбиваме яйцето.
Затопляме леко млякото (не трябва да е горещо, а топло).
В купа разтваряме маята с водата. Прибавяме сол, захар, олио.
Към маята добавяме млякото и яйцето. Разбъркваме добре. Маята трябва да се е разтворила напълно, също така и захарта.
В по-голям съд (на мен ми е най-удобно на меся в тава) пресяваме брашното - това е много важно, за да може да се наслои с въздух, за да няма бучици, а и за да стане питката пухкава.
Пристъпваме към месенето. В същия този съд може да се направи кладенче, в което да изсипем течната смес, която забъркахме преди малко. Друг лесен вариант е в по-дълбока купа да изсипем течността и към нея постепенно да прибавяме от брашното, като разбъркваме. Накрая трябва да се получи лепкаво тестото, което след това прехвърляме в тава (или на плота), в която трябва да има доста брашно, за да омесим тестото.
Този път омесих питката, като направих кладенче в брашното. За мен този вариант е малко по-труден, поради причината, че има опасност в тестото да сложим повече брашно, а тогава питката ще стане по-твърда и сбита, след като се опече. Тук тънкостта е да се загребва малко по малко от брашното, докато течността се превърне в лепкаво тесто. И започва голямото месене.
Трябва да се стремим да оформим тестото като топка, да не е лепкаво и трябва да внимаваме да не го премесим. По какво се познава, че тестото е омесено добре? По повърхността му трябва да видите много малки мехурчета, а също така то трябва да е и мекичко.
Омесеното тесто го оставяме да втаса на стайна температура. Това отнема различен период от време, в зависимост от температурата на помещението. Когато е по-топло, втасва много по-бързо - за около половин час, а когато е по-студено - за около час или час и половина. Набрашняваме малко повърхността му, за да не хваща кора и го покриваме с фолио за свежо съхранение, може и с найлонов плик.
Ще познаете, че тестото е втасало, като видите, че е удвоило обема си и е станало много меко и въздушно. Тук пък идва и момента, в който тестото не трябва да превтаса, ако е запълнило много съда, ако почти е излязло извън него, значи сме го оставили доста време.
От втасалото тесто оформяме питката. Може от него да си направите пица, някакви мекички или въобще всякакви тестени изделия, които се правят с универсално тесто. В нашия случай правим питка. :)
Покриваме плота или масата с фолио за свежо съхранение (или както се казва опаковъчно фолио). Така след това ще е чисто и няма да губим време. Намасляваме повърхността с олио, върху която ще разточваме вече втасалото тесто. Много е важно да си намажем и ръцете с мазнина, за да не ни залепва тестото по пръстите. Може да си помогнем и с точилка, която също съвсем лекичко намасляваме с олио. И така разточваме тестото на по-дебела кора с форма на правоъгъник, която може да намажем с разтопено масло, за по-добър вкус или отново с олио.
Завиваме кората на руло.
Намасляваме тавата, в която ще печем (моята е с диаметър 28 см). Разпределяме олиото много хубаво, по дъното, по стените, за да няма опасност питката да залепне и да я извадим много трудно.
Нарязваме рулото на по-дебели парченца (около 3-4 см) и ги подреждаме едно до друго в тавата. Не трябва да са много плътно разположени, за да може да има място да бухнат при второто втасване.
Оставяме вече оформената питка да втасва за втори път, докато се надигне и удвои обема си. Докато питката втасва, включваме фурната на 180 градуса, за да загрее.
Втасалата питка намазваме с разбит жълтък. Поръсваме я със сусам и маково семе.
Време е за печене.
Печем питката на 180 градуса за 45-50 минути (при мен бяха 45). Когато се зачерви или стане златиста (след 10-15 минути), я покриваме с алуминиево фолио, за да не изгори.Допичаме я и я наблюдаваме от време на време.
Питката е изпечена. Изваждаме я от фурната и я оставяме за 3-4 минути да изстине малко, за да може да я извадим от тавата. Не трябва да я оставяме там, докато я сервираме, защото тестото ще се подмокри и целият този труд ще отиде на вятъра.
Изваждаме я от тавата, може да си помогнем с нож, за да я освободим покрай стените, ако е залепнала леко. Веднага я поставяме върху решетка, върху която сме сложили кухненска хартия или пък хартия за печене. Не я оставяйте в чиния или поднос веднага. Трябва първо да изстине хубаво.
Всеки кулинар има своите методи за правене на питки, който е почерпил от дългия си опит. Така че след доста опити, започва да се проявава и усета - дали да месим още тестото, дали да сложим още брашно, как и колко да печем.
Много хубав пост, невероятна питка! Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря за поздравите! :)
ИзтриванеХубав и усмихнат ден, Дани!
Светле, първо поздравления за хубавата питка!
ОтговорИзтриванеВторо, пак поздравления, за търпението да обясниш толкова подробно направата. Всичко при тестото се добива с опит. За мен би било по-лесно да я омеся, отколкото да я обясня :)
Хубава вечер!
Е, няма какво - научила си си перфектно урока, а и перфектно го предаваш! :)
ОтговорИзтриванеБраво , Светле! Чудесна питка си сътворила!
Сърдечни поздрави, миличка!
Благодаря за чудесните отзиви и най-вече заради това, че получавам оценка отличен от страхотни кулинари като вас!
ОтговорИзтриванеОпределено обяснението май ми отне повече време, отколкото направата. :)
Но се надявам да помогна на някой начинаещ в месенето и приготвянето на питки, защото началото си е по-трудно и все си мислиш, че ще сбъркаш и няма да се справиш, а не трябва само това да ти е в главата. :)
Хубав петък ви пожелавам!
Сърдечно ви благодаря!
От доста години я правя тази питка и винаги е ставала страхотна.А рецептата я знам от леля ми Мария(лека й пръст).
ИзтриванеПоздрави за прекрасния блог.
Благодаря за чудесните съвети . Питката ми още се пече и се чудя като я извадя, трябва ли леко да я поръся с вода ? Нищо не се споменава за това в поста Ви .
ИзтриванеНевероятен урок :) Днес съм решила да изпробвам рецептата, имам само един въпрос- може ли да се добави сирене? Благодаря отново за прекрасната рецепта.
ОтговорИзтриванеМоже да се добави сирене, но не трябва да е много, защото иначе има опасност заради него да стане по-глетава(клисава). Много се радвам, че рецептата ми Ви е от полза и сте я харесали! :) Поздрави и приятно хапване на питката! :)
ИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта. Стана невероятно пухкава и вкусна,макар за първи път да правя питка с мая.:-)))
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте останали доволни от резултата! :) Да ви е сладко! :)
Изтриванеискам да питам ако я пека на 200 градуса колко време да се пече
ОтговорИзтриванеМоже би около 40 минути, но това е относително. Знаете правилото всяка печка пече различно. Наблюдавайте я. Когато хване златиста коричка, я покрийте с алуминиево фолио, защото иначе при печенето ще изгори коричката.
ИзтриванеСтрaхотнa си!!! Блaгодaря ти зa обяснението.опитвaлa съм се дa нaкaрaм познaти дa ми обяснят, по им е лесно дa покaжaт,но не е същото.дaй още някоя;)))когaто имaш време
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите думи! Радвам се, че разясненията в рецептата могат да бъдат от полза. :)
ОтговорИзтриванеВ блога има и други тестени нещица, които съм приготвяла по същия начин и по почти същата рецепта, може да ги разгледате. :)
Едно огромно БЛАГОДАРЯ за обяснението! Първият ми сблъсък с правене на питка беше тази година за бъдни вечер, е получи се буквално камък със съвсем малко мека част от вътре.. бях решила повече да се правя питка :D Но вчера попаднах на рецептата и реших, че няма да се предам пред една питка, е стана страхотна!!! Много благодаря, за перфектното обяснение! :))))))
ОтговорИзтриванеСупер! Много се радвам, че съм помогнала и че рецептата ти е била от полза! :)
ИзтриванеПоздравления за хубавата статия, Светлана ! Следвах рецептата и се получи СТРАХОТНО! По-пухкава не съм правил никога ! Благодаря ти ! Всички си облизахме пръстите :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептата е успешна! :) Благодаря и за коментара! :)
ИзтриванеДа ви е сладко!
Mnogo dobro objsnenie.BRAVO
ОтговорИзтриванеВсичко е много хубаво обяснено,само това с маята,захарта,олиото,солта.....кое къде се слага ?????
ОтговорИзтриванеВ купа разтваряме маята с малко вода. Прибавяме сол, захар, олио
Към маята добавяме млякото и яйцето. Разбъркваме добре. Маята трябва да се е разтворила напълно,
Разтваряте маята във вода в голяма купа. Добавяте в същата купа захар, сол и олио. Всичко се разбърква добре. След това в същата купа изливате млякото и едно яйце, което сте разбили предварително или пък го разбивате заедно с млякото и маята в купата.
ИзтриванеИдеята е да се смесят течните съставки и след това да се започне месенето.
А колко грама е едно кубче мая и колко слагате? Не съв в България и тук маята е 300 гр. кубче :) Благодаря предварително!
ИзтриванеДали имате предвид 42 гр. стандартното кубче? Дано, че почвам да я правя. Каквото стане, следващия път ще попитам по-рано :)
ИзтриванеСъжалявам за късното включване. Едно кубче мая е около 40-42 грама. Такова имам предвид. Дано да се получи добре! :)
ИзтриванеБлагодаря! Уцелила съм и се получи страхотна питка. Рецептата е страхотна и лесна :)
ИзтриванеМного се радвам, че се е получила, Ели! Да ви е сладко и благодаря, че сподели как се е получила питката! :)
ИзтриванеОт сърце благодаря за чудесната рецепта и пълното описание!
ОтговорИзтриванеЗа пръв път омесих питка за освещаването на дома ни, която дори попа, който е с опит в месенето, похвали :)
И аз от сърце благодаря за този коментар! Много съм щастлива, че сте се доверили на моята рецепта за един специален семеен повод! :)
ИзтриванеПоздрави!
Благодаря за подробното описание на процеса! Много съм щастлива, че намерих този пост! Съпругът ми е много доволен от резултата :)))))))) аз два пъти повече :)))))) Това беше първата ми пита и много Ви благодаря за помощта!
ОтговорИзтриванеА аз благодаря, че споделихте и се радвам много, че сте останали доволни! Весели празници Ви пожелавам! :)))
ИзтриванеКолко време горе-долу трябва да втасва първия и втория път? :))
ОтговорИзтриванеВтасването е относително като време. Зависи от температурата на помещението. Ориентирайте се по надигането на тестото - то трябва да стане двойно на това, което се омесили - при първо втасване, а за второ втасване - двойно на това, което сте оформили. :)
ИзтриванеВесела Коледа и се надявам на положителен резултат, който да споделите!
Много благодаря за бързия отговор. Ще споделя резултата довечера. :)))
ИзтриванеЗдравейте, отново! Искам изключително много да Ви благодаря за рецептата и подробното описание. Следвах рецептата точно и стана разкошна. Сложих вътре и късметчета тъй като беше за коледната трапеза и всички много я харесаха. Снимка прикачих тук(съжалявам за качеството) http://postimg.org/image/xqctiv8mh/ Поздрави.
ИзтриванеБлагодаря Ви много за споделената снимка! Веднага ще си я добавя в страничката Приготви и сподели! Радвам се, че рецептата Ви е харесала и което е най-важно - че сте доволни от резултата! Питката е станала чудесна!
ИзтриванеВесело посрещане на новата година!
Здравейте! Пиша отново защото правих питката пак и този път успях да я снимам по-хубаво :)....прикачих снимката тук- http://postimg.org/image/6o2s8wf0b/ Този път реших да сложа шарена сол и отново стана невероятна. <3
ИзтриванеВъзможно ли е да прибавяме брашното към сместа като бъркаме с миксер, докато се сгъсти?
ОтговорИзтриванеНикога не съм пробвала да бъркам с миксер. Бъркам обикновено с вилица. Не е необходим миксер, а и тестото трябва да стане много гъсто, преди да започне месенето. Съответно едва ли миксерът ще се справи с бъркането на много лепкавото тесто. Ако имате кухненски робот - тип Kitchen Aid, със сигурност ще омеси и сам тестото, но не знам какъв е Вашият миксер. Най-сигурно е на ръка, за да регулирате и преценявате количеството на брашното. :)
ИзтриванеМоже ли да не се навива на руло и да се нарязва, а направо да се омесят питки и да се подредят или няма да се изпече?
ОтговорИзтриванеРазбира се, че може. Тестото разделете на еднакви по големина късчета, оформете на топки и подредете в тавата. Може от тестото да направите и отделни питки - например Земели/Кайзер питки.
ИзтриванеВече за 2-ри път я правя и стана страхотна.Благодаря за урока, не било толкова трудно да правиш питка.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептата ти е била полезна! :) Не е трудно правенето на питка, просто на повечето хора така им изглежда, защото процесът е малко по-бавен.
Изтриванеднес реших да меся за пръв път ми е докато чаках да втаса и двата пъти успях да приготвя вечерята а докато се печеше си направих ароматно кафе така че месенето не е нито трудно нито бавно на теб светлана ти пожелавам почивни дни изпълнени със хубави емоций и един страхотен свети валентин
ОтговорИзтриванеРадвам се, че си опитал/а рецептата и се надявам да ти хареса. Месенето не е трудно, по-бавно е втасването понякога, но през това време могат да се свършат много други неща, както си направил/а ти. Благодаря ти за пожеланията! :) Хубави почивни дни и от мен!
ИзтриванеМного добре ми се получи кaто зa първи път, много блaгодaря. Стрaхотно описaние :)
ОтговорИзтриванеhttps://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/11244732_985311858147010_5215858259863147756_o.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9
И аз благодаря, че сподели с мен за успешния резултат! Чудесна питка си направил/а! Браво! :)
ИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта!Правя за първи път питка с мая,но благодарение на Вашите подробни указания ми се получи много добре и всички вкъщи я харесаха.Весели празници!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че рецептата Ви е била полезна и сте изненадали своите близки! Правенето на питка не е толкова трудно, нали?
ИзтриванеВесели празници! :)
Здравейте, вече два пъти правих питката, получи се чудесна, пробвах същото тесто за пици и мекици и също се получиха много добре. Благодаря че ви има!
ОтговорИзтриванеПС: Започвам да правя питка с пълнозърнесто брашно, ще пиша за резултата :-)
Здравейте,
ИзтриванеМного се радвам, че сте изпробвали питката и че толкова ви е харесала. :) Благодаря за милите думи, тестото е универсално и може да се приготвят всякакви видове тестени вкусотийки. :)
Ако правите питка с пълнозърнесто, то тогава трябва да смесите бяло и пълнозърнесто брашно, за да се получи добър резултат. Не съм правила такава питка, но съм виждала доста рецепти с пълнозърнесто брашно. :)
Очаквам да споделите как се е получила. :)
БЛАГОДАРЯ ТИ от сърце! Стана нещо страхотно....а с масло,лют пипер и сирене е нещо НЕЗЕМНО! Благодаря Ти!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за сърдечния коментар! :)
ИзтриванеИзвинявам се, че толкова късно отговарям, но понякога блога е на заден план.
Отсега нататък може да експериментираш на воля с различни начини на оформяне и добавки - като сирене, кашкавал и други. В блога ще намериш още много идеи за хляб и тестени изделия.
Усмихната неделя!
Утре ще пробвам рецептата.За пръв път ще меся питка с мая и много се надявам да се получи...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сте избрали моята рецепта - успех с направата и ще се радвам после да споделите как се е получила. :)
ИзтриванеВесел празник!