понеделник, 17 септември 2012 г.

Крем пита "Наполеон"

Всички познаваме този десерт, който е комбинация от въздушно многолистно тесто, в чиито пластове се е скрил нежен ванилов крем.
Има много варианти за приготвянето на този десерт, но идеята е една - трябва да има много крем.
Историята (може да прочетете повече в тази страничка ) на този прочут десерт е много противоречива. Според едни източници името на десерта няма нищо общо с великия император, а според други е точно обратното. Важното е, че можем да се насладим на прекрасния вкус на този чудесен десерт.


Необходими продукти:
500 г бутер тесто

за крема:
3 яйца
70 г пшенично натурално нишесте
900 мл прясно мляко
захар на вкус
ванилия
30 г краве масло









Разрязваме бутер тестото на две равни части, които надупчваме по повърхността с вилица.
Печем ги в намаслена тава ( аз използвах тази, която е към фурната) в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато станат златисти или за около 20-25 минути.
След като са готови, ги изваждаме от фурната и ги оставяме да изстинат.
Приготвяме крема, за който трябва да загреем млякото на котлона.
Отделяме белтъците от жълтъците на яйцата.
Разбъркваме жълтъците. Отделно разтваряме нишестето, според указанието на опаковката. Аз го разтворих със 100 мл вода и го прибавих към жълтъците.
Към прясното мляко прибавяме захарта. Количеството е на вкус - колкото искаме да ни е сладко, толкова и слагаме, но не трябва да прекаляваме, защото белтъците разбиваме на сняг с още малко захар (около 4 с.л.). 
Когато млякото кипне, добавяме сместа от жълтъци и нишесте. Кремът мигновено се сгъстява. Ароматизираме го с ванилия.Махаме го от котлона и го оставяме да изстине за кратко. След това прибавяме на няколко части разбитите на сняг белтъци. Разбъркваме добре и за финал добавяме малко масло за аромат.
Поставяме едната платка в подходящ поднос или чиния и я пълним с крема, с помощта на шприц. Тъй като е куха отвътре, това става много лесно. Намазваме я с крем и отгоре, а върху нея поставяме другата платка, която също пълним по същия начин. Може да завършим отново с крем или да украсим по подходящ начин.
Оставяме десертът да отлежи поне за 2 часа (може и повече, но аз бях нетърпелива да го опитам) и след това си хапваме сладко от него. :)



Оценка:

13 коментара:

  1. Много вкусно изглежда крем питата, Светланче! С удоволствие бих се почерпила с едно парченце от твоите, ако позволиш. Хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дани!
      Разбира се, че може да се почерпиш с колкото парченца искаш - има достатъчно за всички. :)
      Приятен ден и успешна седмица! :)

      Изтриване
  2. Божествен десерт!Добре,че не мога да го достигна,че много бих унищожила както е богато кремест!
    Поздрави,Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! И аз обожавам десертите, в които има много крем.
      Хубава седмица! :)

      Изтриване
  3. О, много кремообразна пита се е получила:)
    Фантастичен десерт!
    Ще се възползвам от рецептата!
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделиш резултата.
      Хубав ден, Катерина! :)

      Изтриване
  4. Ооооооо! Това е домашна версия на небезизвестни "наполеонки"! Иха! Вече ще си ги имаме и вкъщи! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Домашното си е най-хубаво. Преди "наполеонките" бяха по-вкусни, а сега като сме купували са някак по-сухи, с по-малко крем.. развалиха ги и тях. Но пък затова нищо не ни спира да импровизираме вкъщи и да им се радваме! :)
      Хубава вечер, Гисчо! :)

      Изтриване
  5. Тези дни съм се размечтала за нещо много богато креместо :) Идеална идея е твоята крем-пита! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, хубава вечер и на теб! И с удоволствие да си хапнете този чуден десерт! :)

      Изтриване
  6. Прекрасен десерт! Покрай многото нови десерти бях забравила за тази стара, но изпитана и устояла във времето рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено старите рецепти понякога се забравят, но пък затова са блоговете, за да споделяме и за да си припомняме вкусни нещица. :)
      Хубав ден, Ина! :)

      Изтриване
  7. Привет,привет,мила ми Светле. Най-после се появи "тайната от кухнята", която ми бе споделена в петък. Наистина си заслужаваше чакането!Божественярски десерт! Лек ден, слънчево настроение и много нови кулирани вдъхновения!!!
    Поздрави, твоя приятелка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...