петък, 21 септември 2012 г.

Сладкиш с ябълки и бисквити

Посрещам есента с един чудесен и изключително вкусен десерт, който се приготвя много лесно.
Навън е мрачно и хладно. Не се показват топлите слънчеви лъчи, а ако все пак ги има, то те греят някак тъжно, носталгично. И в този момент на размисли десертът е готов. Пухкав и жълт като есенни листа пандишпанен блат, сочни ябълки, бисквити. Из кухнята се носи аромат на канела.
Напук на мрачното време ние си хапваме вкусен сладкиш, придружен със следобедното (защо не и сутрешното) кафе.

Необходими продукти:
4 яйца
3 ябълки
1 пакетче обикновени бисквити ("Житен дар", "Роден край" и други подобни)
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
1 ч.ч брашно
2 ч.л бакпулвер
1/2 пакетче краве масло
1 ванилия
1 ч.л канела за аромат







Отделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг с по-голямото количество захар, а жълтъците - с останалата част.
Смесваме разбитите белтъци и жълтъци. Към тях прибавяме олиото и ванилията.
Пресяваме брашното и към него прибавяме бакпулвера. След това ги добавяме към яйчената смес. Разбъркваме добре, за да се получи гладко тесто.
Обелваме и настъргваме ябълките на по-едро ренде. Изцеждаме ги от сока и към тях прибавяме канелата.
Намазваме с масло дъното и стените на тавичката, в която ще печем сладкиша. Маслото трябва да е със стайна температура.

Разтопяваме останалото количество масло.
На дъното на намаслената тава подреждаме бисквитите. Поливаме ги с разтопеното масло.
 Отгоре разпределяме настърганите ябълки на тънък слой.

Накрая изсипваме тестото и слагаме сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
 
След 10-15 минути печене може да покриете сладкиша с алуминиево фолио, за да не загори.
Проверяваме дали е изпечен с клечка за зъби или дървено шишче.
Изваждаме готовия сладкиш и го оставяме да изстине за кратко. След това го обръщаме върху подходящ поднос.

Оценка:

6 коментара:

  1. Ей, Светланче, седя си пред камината, отварям блога ти и се размириса на ароматен ябълков сладкиш и на есен:)))
    Изглежда чудесно!
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Кате! Прегръдки и от мен! :)
      Желая ти прекрасен ден! :)

      Изтриване
  2. Светле,един от любимите ми е този сладкиш,само дето не го обрръщам.
    Бих си хапнала няколко парченца,бижу е!
    Поздрави и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! И мен ми е много любим. :)
      Приятен ден!

      Изтриване
  3. :) Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм била полезна и се надявам да сте я харесали. :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...