"Захаринки" със стафиди

Любимите курабийки, познати и като "Войнишки курабийки", към които за цвят прибавихме стафиди. 
 
 
 
 
Така хем си припомнихме любимите сладки от детството, хем внесохме и новост в рецептата. Идеята е на мама, също както и  заслугата за приготвянето на захаринките. :)


Необходими продукти:

3 яйца
1 и 1/2 ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
1 ч.ч кисело мляко
2 ч.л сода бикарбонат
брашно за омесване на меко тесто
60-70 г стафиди

Разбиваме яйцата със захарта.
Към киселото мляко прибавяме содата, за да шупне. Смесваме киселото мляко с яйцата.
Добавяме олиото и стафидите. Разбъркваме добре. (Стафидите може да ги добавите и докато омесвате тестото.)
Прибавяме брашното, което сме пресяли предварително и омесваме меко тесто, от което се оформят топчета. Топваме всяко топче в захар и ги подреждаме в намаслена тава.
Печем в паредварително загрята фурна на 180 градуса, докато придобият лек бледожълт цвят. (или за около 15-20 минути).
Ако ги препечете, т.е ако станат много златисти, когато изстинат ще станат сухи и доста по-твърди. 
 
 


13 коментара

  1. Супер са "Захаринки" и браво на мама за добавката със стафидите - точно и на място!Хубав ден,слънчево настроение и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни сладки "захаринки", Светле! Поздравления за мама! Има си и достойна заместничка! Хубава вечер! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани, за милите думи! Прекрасна вечер и на теб! :))

      Изтриване
  3. Курабиите са сладките на моето детство :) Ако има нещо което винаги ме връща там е спомена за аромата, който се носи от тавите, които баба току що е извадила от фурната и палавите детски пръсчета, които бързаха да грабнат от тях с цената на малки изгаряния :) Непременно ще опитам твоята рецепта - изглеждат много вкусни! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи! Това е любимо лакомство на много хора и всеки е съхранил хубави и мили спомени от детството, свързани с тези курабийки. :) Ще чакам отзиви дали са ти харесали и на вкус! :)

      Изтриване
  4. Тези курабийки имат най-различни наименования, но това въобще не е важно - толкова апетитно изглеждат, че не може да не ги опита човек!
    Светле, поздравления за майсторката, както и за фотографката - чудесни снимки си направила!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Инче! Непременно ще поздравя майка си, покрай тази публикация и тя се включи в блога. Досега също е присъствала, но само косвено със своите съвети, пък и голяма част от уменията си в готвенето ги дължа на нея. :)
      Хубава вечер ти желая! :) Усмивки и прегръдки! :)))

      Изтриване
  5. Страхотни са! Вкусът на моето детство, а добавката от стафиди- стархотна идейка!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Винаги съм ги харесвала,а и мама правеше често от тях!Със стафиди идеята е прекрасна!Много са ти пухкави и сполучливи!
    Хубава седмица,Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Преди вкъщи ги правехме по-често, но напоследък експериментираме с нови неща и ги бяхме позабравили.
      Хубава седмица и на теб! :)

      Изтриване
  7. Здравейте,досега не съм писала коментар по ваши рецепти,въпреки че доста от тях съм правила и всички стават страхотни и точно както са дадени на снимките.Поздравления от мен за хубавите рецепти!Направих захаринките и станаха превъзходни и на вид и на вкус!Аз им добавих и малко лимонена есенция и аромата им стана още по-превъзходен.Единствено,брашното се оказа малко,наложи се да сложа двойно почти,незнам защо така се получи,но това не е проблем,просто като информация го споделям.Продължавайте все така с хубавите рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви много за коментара! За мен е много важно, когато хората споделят с мен, дали им харесва или не нещо в рецептите и блога. А относно брашното - трудно бих казала колко е с точност, а го давам ориентировъчно, защото понякога се използва повече, ако яйцата, примерно, са били по-големи, а понякога пък - по-малко. Но все пак ще уточня в рецептата за количеството, което е толкова, че да се получи меко тесто. :)

      Изтриване