Бърз и лесен сладкиш с ябълки

Днешното ми предложение за съботното кафе е един бърз и лесен сладкиш, в който централна роля заема типичният есенен плод. Усещат се малки парченца орехи и аромат на канела, която според някои кулинари е подправката, сгряваща душата. Рецептата е следната:


Необходими продукти:
1 яйце
1 ч.ч захар
1 ч.ч кисело мляко
1 равна с.л сода бикарбонат
1 и 1/2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч олио
1/2 ч.ч смлени орехи
3 средно големи ябълки (или 2 големи)
1 ч.л канела



Разбиваме яйцето. Добавяме захарта и продължаваме да разбиваме с телена бъркалка(не е задължително да се използва миксер), докато се получи хомогенна смес. 
Към киселото мляко добавяме содата, за да шупне и да я "изгасим". 
След това прибавяме и киселото мляко. Добавяме олиото, канелата и смлените на по-едро орехи. Разбъркваме добре. Добавяме брашното на части и бъркаме, докато се получи гладко тесто.
Обелваме ябълките и ги настъргваме на едро ренде. Изстискваме ги с ръце, за да се отдели сока им, който ще разводни тестото.
Намасляваме и набрашняваме тавата (моята е с диаметър 25-26 см), в която ще печем сладкиша. Изсипваме в нея половината количество от тестото. След това разпределяме настърганите ябълки, а върху тях разпределяме останалата част от тестото. Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути. 
Когато стане златист, го покриваме с алуминиево фолио и го допичаме.
Проверяваме дали е изпечен с клечка за зъби или дървено шишче.
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

26 коментара:

  1. Правя подобен сладкиш и наистина е много вкусен и лесен за приготвяне, но тук не виждам количеството кисело мляко.Дали ще може да уточните? Благодаря предварително.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много съм разсеяна. Благодаря за бележката. Киселото мляко една чаена чаша. :) Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Светле, чудесен сладкиш - идеален за сутрешно кафе или следобедно, в компания на приятелки и сладки приказки! Хубава вечер и слънчево утре! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Светле, поднесла си ароматен и вкусен ябълков сладкиш!
    Сърдечни поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам сладкиши с ябълки! Взимам си парченце от твоя, който изглежда много апетитен! Поздрави! :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви за милите отзиви! Пожелавам ви приятен и усмихнат неделен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Бързо, вкусно и ароматно! Много красиви снимки, Светле! Чак ми се прииска да си открадна парченце :)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Светле,същия,но с нарязани на кубчета ябълки,прави свеки и е страхотен и много любим на мъжа ми и на мен!Непременно ще го направя тази зима,аз ябълковите десерти ги оставям за студените месеци,че ябълки има целогодишно.Представям си колко е пръхкав и ароматен!
    Успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И вкъщи всички много го обичаме - хем е лесен за приготвяне, хем и икономичен откъм продукти. Радвам се, че моето предложение ти е харесало. :)
      Хубав ден и успешна седмица, Роси! :)

      Изтриване
  8. здравейте за първи път правя такъв сладкиш, невероятен е , толкова вкусен и лесен :) поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте харесали рецептата. И вкъщи е много любим и доста често го правим - защото е много лесен, а и не се изискват кой знае какви продукти. :)

      Изтриване
  9. Наистина, невероятно вкусен ,ароматен и лесен сладкиш ! Днес го направих за да почерпя за празника :)Радвам се че попаднах на този
    блог.Намерих и куп други интересни идеи.Благодаря Светлана ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник, Нади! :)
      Радвам се, че си се доверила на рецептата и си я приготвила, за да почерпиш днес! Благодаря ти за милите думи!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте!
      Изпълних тази рецепта съвсем точно по описанието и в същата последователност. Спазвах съвсем точно и количествата на продуктите. Нищо не се получи и го изхвърлих!

      Изтриване
    3. Ако сте спазвали всичко, както казвате, не би следвало да не се получи и да го изхвърлите. А какво точно се получи при Вас?

      Изтриване
  10. Сладкиша стана страхотен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още едно сполучливо попадение! :) Много се радвам! Благодари Ви, че споделихте за резултата! :)

      Изтриване
  11. Малко късно, но чудесна рецепта. Но не е ли много една супена лъжица сода бикарбонат? Може ли да се замени с баскпулвер?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Лично аз не съм заменяла содата с бакпулвер, но предполагам, че няма да има проблем. Единствената разлика е, че трябва да смесите бакпулвера с брашното. Иначе содата не се усеща в сладкиша, тъй като е една равна супена лъжица - т.е. разпределяте содата по повърхността на лъжицата, без да я препълвате. Може би малко неразбираемо съм написала количеството в рецептата. Но ще коригирам, за да е по-ясно. :)

      Изтриване
    2. Много благодаря за бързия отговор.Едва днес влязох във вашия блог, чудесен е! Хубав почивен ден!

      Изтриване
  12. Супер рецепта, изяде се много бързо.Вече ще правя двойна доза :)

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте Светлана,
    Вашата рецепта много ми хареса, защото ми напомня на маминия ябълков сладкиш. Реших да приготвя по твоята рецепта за едно голямо събиране. Ще сме 30 ччовека и ми се иска да се получи добре, затова ако може да напишеш мерките в грамове ще съм по сигурна какво правя. Или поне да знам тази чаша колко милилитра е.
    Благодаря ти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Transparencia,
      Този сладкиш, за съжаление, рецептата я имам само в такива мерки, тъй като е доста отдавна и не съм измервала с точност в грамове количествата. Ще имам предвид, да редактирам рецептата
      Чаената чаша, с която приготвям често сладкиша, е с вместимост 180 мл. Ще се радвам да споделиш за резултата!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора Светлана,
      Ще пиша като го направя и полуа отзиви от приятелите :)
      Приятен ден

      Изтриване
    3. Здравей Светлана, обещах да напиша отзив за рецептата и вече 4 пъти я правя и все не пиша отзив, за което се извинявам! Първо искам да кажа че ние не ядем яйца и яйцето го заметвам с малко повече олио и малко повее брашно. Слагам и една супена лъжица ленено семе. Един приятел който се занимава с веган рецепти ми каза че когато няма яйце тестото се прави една идея по гъсто. Последния път направих двойна доза и я занесох на приятели,които изядоха дори и трохите от чинията :) Много лесна, бърза и сполучлива рецепта. Един път заместих ябълките със сладко от круши и сладко от портокали! Сложих и една голяма лъжица сусамов тахан и ..... Изчезна за един ден :) Благодаря ти за споделената рецепта!

      Изтриване
    4. Здравей, Катина!
      Много благодаря за споделеното и аз, както и за милите думи!
      Да ви е сладко и се радвам, че рецептата ти е харесала! :)
      Поздрави!

      Изтриване