Шахматна торта

Тази торта е добре позната на всички, но като че ли малко сме я позабравили, макар че е много интересна, а и вкусна. Кремът за нея може да е такъв, какъвто на вас ви харесва - шоколадов или пък ванилов, например.
В съботния ден защо да не се подсладим с парче торта?



Необходими продукти:
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч захар
4 с.л вода
1 и 1/2 ч.ч брашно
ванилия
1-2 с.л какао

за крема:

1 л прясно мляко
3 яйца
8 с.л брашно (или натурално нишесте)
1 шоколад (натурален или млечен)
1 и 1/2 ч.ч захар
ванилия
1 ч.л желатин по желание


Отделяме белтъците от жълтъците на яйцата.
Разбиваме белтъците, докато станат на пяна и се наслоят с въздух и след това прибавяме към тях една чаена чаша захар. Продължаваме разбиването, докато станат на сняг.
Останалото количество захар (половин чаена чаша) го прибавяме към жълтъците, които разбиваме, докато "побелят" т.е докато станат светложълти на цвят.
Смесваме белтъците и жълтъците и към тях постепенно на части прибавяме брашното, което предварително пресяваме. Разбъркваме внимателно, за да не спаднат яйцата и за да се получи гладко тесто.
Добавяме водата, една ванилия и разбъркваме много добре. Разделяме сместа на две равни части. Към едната смес прибавяме какаото и разбъркваме.
Печем всеки блат за около 15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Готовите блатове ги оставяме да изстинат, а през това време се захващаме с направата на крема.
Отделяме белтъците от жълтъците на яйцата. Разбъркваме жълтъците и към тях прибавяме брашното (нишестето) и част от млякото - около 2 ч.ч. Разбъркваме добре, за да няма бучици.
Кипваме останалото количество мляко, като прибавяме към него 1 ч.ч захар и един шоколад (натурален или млечен), който начупваме на парчета, за да се разтопи по-лесно. След това прибавяме сместа от жълтъците, като непрекъснато бъркаме. Когато заври, го махаме от котлона и го оставяме  да изстине.
Разтваряме желатина с малко вода - около 4-5 с.л. Когато набъбне, го разтваряме на водна баня.
Разбиваме на сняг белтъците с 1/2 ч.ч захар и ги прибавяме към изстиналия крем - може да е леко топъл, това не е проблем, но в никакъв случай не трябва да е горещ. Разбъркваме в една посока внимателно, за да не спаднат белтъците. Прибавяме към крема и желатина.
Разрязваме всеки блат на 3 кръга с помоща на купи или чинии с различен размер. Трябва да се получат 3 кръга, които след това обединяваме в един блат, като редуваме бял, кафяв, бял кръг, а при другия блат - обратно, за да се получи шахматната шарка.
 
 
Поставяме единия блат във форма за торта, сиропираме по желание и разпределяме част от крема, след това слагаме отгоре и втория блат, отново може да се сиропира и отново слагаме от крема. Украсяваме и оставяме да отлежи за няколко часа.
 



10 коментара

  1. Много харесвам рецепти точно от този тип. Чудесна торта, Светле! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Е, наистина я бях забравила. Благодаря, че я сподели, Светле! По спомени, като гледам, това е рецептата, която масово разменяхме с приятелки и беше много нашумяла преди.... може би 15 години. Много вкусно предложение си избрала за днес! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи! Рецептата е от старата тетрадка на майка ми, но си я припомнихме наскоро. Напоследък ме е обзело желанието да си припомняме вкуса на старите рецепти. :)
      Хубава да е и твоята вечер! ;)

      Изтриване
  3. Светле, чудесно си се справила!
    Добре че съществуват старите тетрадки, за да си припомним хубави рецепти!
    Слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! Слънчев и усмихнат да е и твоя ден! :)

      Изтриване
  4. Страхотна торта,мила ми Светле!Продължавай все така да ни припомняш старите рецепти, които винаги ще са актуални!!!Хубав ден,слънчево настроение и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Ще има още актуални и добре познати рецепти. :)
      Хубав да е и твоят ден! Поздрави!

      Изтриване
  5. Браво,Светче,тортата ти е супер и с чудно кремче!Не съм правила това оформление,но е много ефектно!Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси, за хубавите думи! :)
      Поздрави и хубава вечер! :)

      Изтриване