Никулденски рибничета

Наближава празника, в който основно място на трапезата заема рибата, приготвена по всякакъв начин - най-често правим рибник, чорба или пък я печем/пържим. 
 


 
По традиция се приготвя шаран, тъй като една от легендите, свързани с празника, гласи, че светецът направил чудо, като запушил пробойна в кораба с шаран и така спасил хората от сигурна смърт. Св. Николай е покровител на рибарите, търговците и закрилник на дома и семейството.
Малко преди празника ви подсказвам една идея, която е малко по-различна от типичния пълнен шаран.


Необходими продукти:
4 котлета от шаран
4 топки тесто

за плънката:
2 глави лук
1/2 ч.ч смлени орехи
няколко щипки риган
сол и черен пипер на вкус

Изпържваме котлетите до златисто, като ги овалваме преди това в брашно. Котлетите трябва да са посолени предварително и да не са много дебели.
Тестото го приготвих за направата на питка по тази рецепта, само че го направих с почти един килограм брашно и едно кубче мая. Когато втаса, оформих питката и отделих 4 топки за рибките.
За плънката нарязваме лука на полумесеци и го запържваме, докато омекне. След това прибавяме и смлените на по-едро орехи. Посоляваме и подправяме с черен пипер и риган. Плънката ни е готова.
Разточваме всяка топка на по-тънка кора и върху всяка слагаме от лука и орехите, а върху плънката и парченце от изпържения шаран.
 
 
Затваряме рибничетата, като леко притискаме краищата. Украсяваме, за да заприличат на рибки (моите не приличат много на такива :) , подреждаме ги в намаслена тава и ги оставяме, за да втаса тестото втори път.
 
 
Накрая ги намазваме с жълтък, поръсваме по желание със сусам или мак. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути. Като се зачервят, ги покриваме с алуминиево фолио и ги допичаме. След това ги изваждаме от тавичката и ги оставяме да изстинат.







От останалото тесто направихме питка, върху която се опитахме да оформим риба.


7 коментара

  1. Браво, Светле! Чудесни рибничета и питка си направила!
    Подходяща идея за Никулден!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни и забавни,пухкави и несъмнено вкусни рибничета,много ми харесват,Светле!Пожелавам весел Никулден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно предложение за Никулден, Светле!

    Поздрави и весел празник!:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Наде! :)
      Весел и вкусен празник и от мен! :)

      Изтриване
  4. Привет,привет,мила ми Светле!"Никулденски рибничета" е една твоя прекрасна рецепта, идеална за този светъл празник!Безспорно вкусен ще бъде днешния ден!Много слънчев и весел празник!НАЗДРАВЕ!
    От Катя

    ОтговорИзтриване