Чийзкейк с бял шоколад

Януари е сесиен месец и покрай тази моя сесия и блога остана на заден план и е малко позабравен.
Емоциите, ученето, ядосването, разочарованията изместват едно от любимите ми занимания, но ще се опитам да наваксам - набелязала съм някои неща, доста познати на всички, които не съм правила досега. Затова сигурно няма да мога да изненадам вас, а по-скоро ще изненадам себе си с откриването на нови вкусове и рецепти.
 И за да подсладим малко почивните дни, ще се насладим на един много популярен десерт, който обикновено се свързва с Америка, а всъщност той има древна история, чиито корени произтичат от Древна Гърция. Първата написана рецепта за чийзкейк е от Древна Гърция през 230г.сл.Х. и се е състояла от брашно, мед и чийз, изпечен в кръгла форма. Историята на десерта продължава до ден днешен благодарение на римляните, които след превземането на Гърция не само, че добавят нови продукти към рецептите, но благодарение на тях рецептите стигат до Европа.
След 19в. десертът добива вида и вкуса, какъвто го знаем и днес благодарение на европейските емигранти, които отнасят много рецепти в Ню Йорк.
Прочетох много рецепти и техники за приготвянето на чийза, но в крайна сметка се спрях на рецепта от предаването "Бон Апети".


Необходими продукти: 
2 опаковки бисквити "Роден край" (300 г)
1 пакетче краве масло (125 г)
4 пакетчета крема сирене (500 г)
2 бели шоколада (200 г)
3/4 ч.ч захар
1 кофичка заквасена сметана (400 г)
2 яйца
ванилия за аромат


Натрошават / смилат се бисквитите. Аз използвах чукчето за пържоли, като сложих  бисквитите в найлонов плик. Не трябва да са много ситно смлени като брашно, а трябва да има и малки парченца, за да останат по-хрупкави.
След това към бисквитите прибавяме разтопеното масло и разбъркваме. Трябва да се получат леко намаслени трохи, които разпределяме на дъното на тавичката (моята с диаметър 26 см). Обикновено се пече в тава с махащо се дъно, но пък преди печене трябва да се опакова много добре с алуминиево фолио, за да не влезе вода, при печенето на водна баня. Аз използвах тава с незалепващо покритие, на дъното на която сложих хартия за печене, така че да стърчат краищата й от тавичката. По този начин извадих много лесно чийкейка.
Разпределяме бисквитите на дъното на тавата и притискаме добре. Печем за около 5-10 минути докато се зачервят леко на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Разтопяваме шоколада на водна баня.
Разбиваме крема сиренето, заквасената сметана и захарта. Ароматизираме с ванилия. Добавяме разтопения шоколад.
Разбиваме леко яйцата и ги прибавяме към крема.
Към изпечения и изстинал блат изливаме крема и печем на водна баня (т.е както печем крем карамел) на 180 градуса за около 30 минути.




SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

18 коментара:

  1. Много изкусителен десерт! Чудесно изглежда, Светле!
    Поздрави и хубава неделна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Макар и със закъснение ти пожелавам хубава вечер и на теб! :)

      Изтриване
  2. Ах, този януари, всичко остава на заден план. Радвам се, че си успяла да се завърнеш към любимото си занимание с този страхотен чийзкейк. Изглежда много примамлив! :) Надявам се скоро и при мен да се приключи със заетия от изпити януари и най-накрая да се насладя на кулинарните опити! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, тази сесия. Въздишки не ми останаха вече - все учим и накрая... Очаквам от теб нови идеи и рецепти след края на сесията. Успех и хубави оценки ;)

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Благодаря! :) Поздрави и хубави вечер! :)

      Изтриване
  4. Светле, блогът ще почака, има време и за него!
    Много хубав вариант на чийзкейка си избрала. Изглежда чудесно!
    Ще се почерпя!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блогът чака и няма търпение :) Но се радвам, че не сте ме забравили. :) Макар и със закъснение сладка да е почерпката, Инче! :)
      Хубава вечер! ;)

      Изтриване
  5. О, това много ми харесва, Светле! Изглежда много апетитно и неустоимо! Успешна сесията :) и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е харесал, Снежи! В твоя блог надникнах и видях също един примамлив чийз! :)
      Хубава вечер! :)

      Изтриване
  6. Станал е идеален чийза,Светле!Блажен десерт е това за мен,блажен!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, с теб май се на вълна чийзкейк. Определено десертът е блажен! :)
      Поздрави и хубава вечер! :)

      Изтриване
  7. Много апетитно... И това още не съм опитвала да приготвя, само купено... Минус в графата.
    Браво за изпълнението и предложението, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! :) Опитай и няма да съжаляваш. И аз наскоро за първи път го направих и се хареса на всички! :)

      Изтриване
  8. Чийзкейкът изглежда много апетитно! Аз бих добавила и някаква заливка (за цвят) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зори! Мислех да го украся с някаква заливка, но ми се ще да е с някой летен плод. :)

      Изтриване
  9. изглежда наистина прекрасно и великолепно чийзкейка ми е любимият сладкиш - прекрасна рецепта и аз ще я пробвам задължително когат времето ми посволи това - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви! :) Препоръчвам да гарнирате със сезонни плодове (ягоди, малини и др.). Така ще стане по-цветен и вкусен. Ще се радвам да споделите дали резултата Ви е харесал! :)
      Поздрави! :)

      Изтриване