Домашен течен шоколад

Неустоимо! Запомнящ се вкус, който много хора свързват със своето детство.
Аз съм забравила този вкус и съм била много малка, когато майка ми го е приготвяла често за десерт. Но след толкова много години реших, че е редно да си го припомним и да заеме заслужено място във виртуалната ми тетрадка. Рецептата е лесна и бих казала икономична - за сумата, с която ще си купим готов течен шоколад, ще си забъркаме много по-вкусен домашен, но поне ще знаем със сигурност какво има в него.
Единствената тънкост е в непрекъснатото бъркане, за да не стане шоколада на бучки и да има гладка консистенция.

Необходими продукти:
200-250 мл вода
250 г сухо мляко
5 с.л какао (или почти 1 пакетче от 50 г)
180 г захар (или около 1 ч.ч захар)
125 г краве масло (1 пакетче)
ванилия за аромат


Начин на приготвяне


Захарта, маслото и водата се слагат в подходящ съд и се загряват на котлона, докато захарта се разтопи.
Ароматизираме сиропа с ванилия.
Сухото мляко и какаото се пресяват в купа, за да няма бучки. Към тях се налива постепенно течната смес, като разбъркваме енергично, за да няма бучки. По-лесно ще е ако имате помощници за тази операция. :)
Сместа се изсипва в бурканче или купички и се оставя в хладилника, за да се стегне за няколко часа.
Първоначално шоколадът е течен, но след престой в хладилника се сгъстява точно както е на снимките.

 Препоръки и споделен опит





  1. Въпреки енергичното бъркане накрая се появиха малки бучици неразтворено сухо мляко. Позабравили сме технологията (т.е мама я е забравила, аз дори не я знам, но тя ме просветли). За да постигнем все пак гладък течен шоколад, включихме пасатора и разбихме с него шоколада, докато бучките изчезнат напълно. Оказа се доста добър помощник. :)
  2. Нашият шоколад стана доста тъмен, тъй като сложих едно пакетче какао (50 г), ако се сложи по-малко предполагам, че цветът ще е малко по-светъл. 
  3. Четох в някои сайтове и форуми, че шоколадът е станал солен, което според мен се дължи на солта в кравето масло, а не на сухото мляко, както някои си мислят. Така че е добре да обърнете внимание на количеството сол в маслото и да го опитате на вкус, защото обикновено на пакетчето пише едно, а на вкус е друго.
  4.  Използвахме българска марка сухо мляко и ми хареса как се получи. :)
  5. От това количество на продуктите се получиха 3 кафени чашки и едно бурканче от  400г.
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

29 коментара:

  1. Светле, ти си била малка и ти се губи вкуса му от детството, а аз май дори не съм опитвала тази вкусотия... Гледала съм различни рецепти, но все не мога да се наканя.
    Поздрави за чудесните снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, не е сложно за приготвяне и със сигурно ще се справиш. :)
      И при нас имаше малък гаф, както съм описала и в публикацията, но пък с пасатора всичко се оправи. Заслужава си да се опита и като се почне трудно може да се откъснеш от бурканчето или купичката с шоколад. :D
      Подканвам те да го приготвиш и да споделиш дали ти е харесал. :))
      Радвам се, че снимките са ти харесали! :)
      Приятна събота! :)

      Изтриване
  2. Това е универсален шоколад!!!
    Браво, Светле , че ни го припомняш.Аз всъщност го правя постоянно.Контролирам гъстотата с водата и го ползвам за безброй неща.Сухото мляко му придава много приятен вкус.При смесване на сухите съставки и сиропа ползвам миксера.
    Поздрави и весела вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, благодаря за идейката и аз ще го включа в някой сладкиш следващия път. :)
      Хубава неделя! :)

      Изтриване
  3. О, страхотно! Ще пробвам задължително, представих си го точно с някоя много сочна торта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно с торта си го представям и аз - много шоколадова и сочна, може и с някой лешник за разкош! :))
      Приятна неделя! :)

      Изтриване
  4. Страхотен шоколад.От години не съм опитвала домашен шоколад.Светле благодаря,че ми припомни рецептата.
    Хубав уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таня! :)
      Радвам се, че съм припомнила нещо добре познато, но позабравено. :)
      Хубав неделен ден! :)

      Изтриване
  5. На времето често го правехме, но съм загубила рецептата. Сега си я записвам !
    Права си - от домашно приготвеното по-вкусно няма !
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер, че съм припомнила този уникален домашен вкус. :)
      Прегръдки и прекрасен неделен ден! :)

      Изтриване
  6. Уау! :) Страхотно изглежда и както всички споменаха е идеален за различни десерти! Не че и само така ще го откажа!
    Много добра идея за сервиране с чашките за кафе в снега! :)
    Определено трябва да се пробва! Нареждам го в списъка с рецепти за опит! :)
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Петя! :)
      Дано да е по-напред в списъка и ще се радвам да го приготвиш, и да споделиш за резултата! :)
      Хубава вечер и на теб! :)

      Изтриване
  7. "Неустоимо" - точно си го казала,мила ми Светле!Хубав ден,слънчево настроение и поздрави вкъщи!

    ОтговорИзтриване
  8. Мммм,чакай да си взема лъжичката и аз....чуден е,Светле!
    И аз с пасатора решавам проблемите от раз,хич не го бавя даже :) .
    Много добре ми подслади сънищата!
    Лека нощ и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Специално за теб, Роси, съм оставала шоколад в бурканчето. :)
      И аз като надниквам в твоя еликсир и ми подслаждаш сънищата. :)
      Хубав и сладък да е денят ти! Прегръдка! :)

      Изтриване
  9. Анонимен2 юни 2013 г., 19:06

    Шоколада стана МНОООГО течен.. за пиене е супер ама мисля,че нещо в рецептата не е наред.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отначало става такъв, но след една нощ в хладилника ще стегне много, както на снимката, така че не го изпивайте.

      Изтриване
  10. Здрасти. Искам да направя шоколада, за да го използвам за домашни шоколадови бонбони. Подходящ ли е или става прекалено течен?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Шоколадът, след престой в хладилник поне 5-6 часа става твърд, дотолкова че не пада от лъжицата лесно, също като купения. Не съм правила от него домашни бонбони и затова не знам дали ще се получи. Може да пробваш, но като сложиш само 200 мл вода. Успех и се надявам на отзиви след това!

      Изтриване
  11. аз добавям и бисквити и го завивам като руло и после се реже на филийки :)

    ОтговорИзтриване
  12. Много хубава рецепта от много години я правя .Става страхотно и със сладолед

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара! Наистина рецептата е изпитана през годините и си заслужава да се опита! :)

      Изтриване
  13. Няколко пъти пробвах да го направя шоколада, но не ми се получи, остава течен като за пиене дори и след престой в хладилник. Правя го с адаптирано мляко Аптамил, пробвах и със сухо мляко на Биосет. От коя съставка точно зависи гъстотата? Иначе става много вкусен, но искам да го ям с лъжица, а не да го пия:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С адаптирано мляко никога не съм пробвала и не мога да кажа със сигурност дали причината е в него. Правя го със сухо мляко на Радиком и не съм имала проблем никога. Гъстотата се получава и от какаото, и от кравето масло, според мен. Използвам какао на д-р Йоткер.
      Правила съм рецептата и без какао и става като течен бял шоколад. Гъстотата, може да я видите на тази снимка: http://3.bp.blogspot.com/-DMhmbjuELas/UZzOl7rHWEI/AAAAAAAABwo/xw9T4nXkrlw/s1600/torta1_.jpg
      Забелязала съм, че без какао стои малко по-течен след охлаждане от няколко часа, но стои добре върху торти, така че пак е по-гъсто от това, което сте описали.
      Няма как да няма вода в рецептата, защото сухото мляко трябва да се разтвори, а 200 мл не е много като количество.
      Дано да съм била полезна и съжалявам за неуспеха.
      В много сайтове може да намерите рецепта за течен шоколад и бих казала, че пропорциите навсякъде са сходни с моята рецепта.
      Дано следващият път да се получи и ако решите да опитате отново, не се колебайте да ми пишете дали се е получил. :)

      Изтриване
  14. Блога ви е изключително интересен и се радвам, че ни пишете. В крайна сметка в магазините има доста шоколади, но пък винаги е било доста по сладко сами да си сготвим и да си направим шоколад.Това е нещото без което повечето хора не могат. Благодаря ви за рецептата.Още тези почивни дни ще се опитам и аз да постигна този ефект и дано го хареса семейството ми.Очакваме още ваши кулинарни предложения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че блогът ми ти харесва! Вкусът на домашно приготвеният течен шоколад по мое мнение е много по-добър от този на купения. Рецептата е много лесна и ако следваш точно всичко със сигурност ще се получи вкусен течен шоколад. Единствено при мен понякога се получават неприятни бучици, но понякога прецеждам през по-фина цедка, за да няма бучици.
      Ще се радвам да споделиш как се е получил. :)

      Изтриване
  15. Аз го правя в същите пропорции, но с различен начин на приготовление. Смесвам в дълбок съд сухото мляко, какаото, пудрата захар и ванилията, като разбърквам добре. Добавям водата и варя на водна баня с непрекъснато бъркане около 15 мин. Отстранявам от огъня и в още топлата смес добавям маслото, което от толината се разтопява само и бъркам енергично. Така се усеща истинският вкус на масло, но трябва да е наистина масло, а не разните му ерзаци. Използвам онова с кравичката и жената - "Дъч лейди".
    Ами, да ви е вкусно!:)

    ОтговорИзтриване