Пролетни банички с коприва

През пролетта наблягаме на много зелени салати, ястия със спанак и лапад, но като че ли пренебрегваме току що поникналата коприва, която е с малки и крехки листенца. Предимно се приготвя на супа, с ориз или като яхния, но и баничките с коприва не са за подценяване. 
Няколко думи и за самата коприва. Тя е многогодишно растение и е богата на витамини A, B, D, E, минерални соли (цинк, калий, магнезий, желязо и други). Подходяща е при пролетна умора и отпадналост на организма. Освен че се правят отвари с нея и се използва като билка, тя може да бъде и вкусен източник на полезни съставки.


Необходими продукти (за 8 банички):
около 300 г коприва
1 стрък пресен лук
2 яйца
150 г сирене
4 листа кори за баница
олио за пържене


Измиваме и почистваме копривата, като махаме по-твърдите дръжки и я нарязваме на по-едро. Копривата трябва да е млада т.е с малки листенца, които са крехки и нежни. Може да си сложите едни ръкавици, за да не ви пари и нажули.
След това се попарва във вряла вода за около 2-3 минути, колкото да омекне.
Нарязваме на ситно лука и го запържваме.
Разбиваме едното яйце, натрошаваме сиренето, добавяме копривата и лука. Разбъркваме добре всички съставки.
Вземаме два листа кори и ги нарязваме на 4 парчета. 
Поставяме от плънката върху всяко парче и завиваме, като преди това подпъхваме краищата навътре. Получава се нещо като пакетче.
Другите две кори нарязваме отново на 4 парченца и завиваме с плънка по същия начин.
Овалваме всяка баничка в разбито яйце и пържим в сгорещено олио или друга мазнина до златисто.
Ако не обичате пърженето, може да изпечете баничките, като преди това ги полеете с няколко струйки мазнина, за да не останат сухи.
Готовите банички поставяме върху кухненска хартия или салфетка, за да се отцеди излишната мазнина.
Поднасяме, докато са топли с кисело мляко.
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 коментара:

  1. Светле, чудни банички си спретнала. Определено блогърките са на вълна вкусни банички с пълнеж. Само изкушения...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз забелязах такава банична вълна, може би заради изминалия празник (Сирни Заговезни) :). А пък сега с пресните зелении няма как да не завъртим една баничка. :)
      Хубава вечер, Гери! :)

      Изтриване
  2. Много хубава идея за пролетна плънка на банички -
    изглеждат много фини и апетитни.
    Поздрави и хубава нова седмица, Диана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диана! :) Радвам се, че предложението ми ти е харесало.
      Хубава седмица и на теб! :)

      Изтриване
  3. Ще се правят пържени банички то се е видало,Светле!
    От толкова много местенца ми намигнаха напоследък,че неминуемо днес,утре ще направя и аз да си хапнем!Печени съм правила,също стават добре,но сега пържените ме глождят,не съм правила по този начин!Чудесно си онагледила процеса,благодаря ти!Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видяло се е, Роси! Няма отърване от вкусните идеи, които всеки показва и после те блазни мисълта, докато не опиташ. :) Пържените стават много мекички, не са хрупкави както печените, но пак са много вкусни. Плънката може да е всякаква, като при всяко нещо с плънка. Може да се използва спанак, лапад, колбаси, друг вид сирена... Очаквам да видя какъв еликсир ще приготвиш. :)
      Прегръдка и успешна седмица! :)

      Изтриване
  4. Идва пролетта и започнахме да готвим усилено със зеленийките!
    Харесвам баничките с такава плънка, интересно ми е какъв вкус ще имат пържени!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Светле, черпя се с баничка за закуска :)) Много апетитно изглеждат! Тази техника с пърженето ще я опитам, както и плънката с коприва. Много вкусно ми звучи! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хора познават копривата само като парлив плевел, от който трябва да се пазят, но в народната медицина копривата е ценен лек и важно хранително средство.Копривата има общоукрепващо, кръвоспиращо и противоанемично действие. Всяко ястие, в което има коприва, повишава съдържанието на хемоглобин в кръвта, стимулира растежа, действа профилактично при простудни заболявания на дихателните пътища. Именно от такави вкусни и полезни "Пролетни банички с коприва" има нужда всеки организъм, в този преходен момент - от зимния към пролетния сезон. Благодаря ти,мила ми Светле за здравословната рецепта, която представяш. Хубав ден,слънчево настроение и много поздрави.От Катя.

    ОтговорИзтриване
  7. Радвам се, че баничките са ви харесали. Заради пърженето не са много здравословни, но пък са много вкусни и си струва да се опитат. :)
    Хубава вечер ви желая! :)

    ОтговорИзтриване