Кайзер питки

Малки и симпатични питки, познати и като земели. За разлика от купените, домашните са с аромат на мляко и масло. Много подходящи са за засищаща закуска, поднесени в комбинация със сирене, маслини, някаква разядка или апетитка, която да си намажем на вкусното хлебче.
Ако пък искате да са по-здравословни, може да използвате пълнозърнесто брашно, но пък тогава хлебчета няма да са чак толкова пухкави.
За първи път питките са създадени във Виена и се счита, че носят своето име в чест на император Франц Йосиф.
Кайзер питките, често срещани и с името виенски питки, са традиционни за Австрия, но са много популярни и в други страни.
Приготвих ги по рецепта от сайта "Гответе с мен", като промених малко пропорциите на продуктите.

Необходими продукти:
300 мл прясно мляко
200 мл вода
1 кубче мая
1 ч.л сол
2 ч.л захар
1 яйце
40 г краве масло
мак, сусам за поръсване
около 700 г брашно

Разтваряме маята във водата, която трябва да е хладка(нито гореща, нито студена).  Добавяме солта и захарта. 
Разбиваме яйцето и отделяме от него малка част за намазване на питките.
Смесваме разтворената мая с млякото, което също не трябва да е нито студено, нито горещо, а топло . Добавяме към тази смес разбитото яйце.
Пресяваме брашното.
В дълбока купа или тава слагаме брашното, правим нещо като кладенче и замесваме тесто, което трябва да е меко и не трябва да се лепи по пръстите, а по повърхността му трябва да се виждат малки пришки/мехурчета.
Оставяме го да втаса в намаслена тава или купа и го покриваме със фолио за свежо съхранение или пък найлонов плик, за да не се образува кора.
Когато тестото удвои обема си, го разточваме, намазваме го с разтопеното масло и го навиваме на руло. Нарязваме рулото на 11 парчета (зависи колко искате да са големи питките, може да ги направите и по-малки и да нарежете на повече парчета тестото). От всяко парче оформяме малки кръгли питки, които поставяме в намаслена тава или покрита с хартия за печене.
Оставяме да втасат още веднъж и след това ги нарязваме отгоре.
Намазваме ги с отделената част от яйцето и ги поръсваме със сусам и мак.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути. Когато се зачервят, може да се покрият с алуминиево фолио, за да не прегорят отгоре.

SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 коментара:

  1. Светле, чудесни са. Открадвам две, за да имаме утре още по-ароматна закуска.
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, че са пухкавии! И имат прекрасна форма :)

    ОтговорИзтриване
  3. О, как ми се иска да ми дотъркаляш за утре сутрин една-две! Прекрасни! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много мекички и пухкави изглеждат и са толкова апетитни с тази златиста коричка!
    Светле, прегръдки и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са питчиците Светле.Много пухкави,мекички и ароматни и наистина поднесени с някаква разядка,ще са още по вкусни.Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Светле и при теб се разнася невероятен аромат на топъл, домашен хляб :)Така, със семенца, много ги обичам :)Чудни са се получили! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглеждат много вкусни :)
    Ще ги пробвам следващия път. Отдавна си търся хубава рецепта за меки хлебчета с вкус на масло :)

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошни,меки,пухкави питки,Светле!Грабвам едничка за обяд!С пожелание за много усмихната сряда! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви за милите коментари! :) Радвам се, че питките са ви харесали! :)
    Макар и специфичните прорези да не ми се получиха много, рецептата е много сполучлива. :)
    Хубава вечер и много усмивки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Разкош, аромат, пухкавост, все неща, които няма как да подмина!
    Поздрави, Светле! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Светле,и твоите питки много вкусно изглеждат.
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Лесни,бързи,прекрасни,страшно апетитни и като завършек хубав златист цвят- това са "Кайзер питки", които ти си приготвила,мила ми Светле! Хубав ден,слънчево настроние и поздрави!

    ОтговорИзтриване