Медена торта с крем от сгущенка

Сгущенката представлява карамелизирано кондензирано мляко, което може да си направите и в домашни условия. В Интернет има много блогове, в които подробно е описано как да се направи. Бихте срещнали същия продукт и под името дулсе де лече или сладко от мляко, на руски е с наименованието сгущенка. Може да се използва в направата на кремове, глазури за сладкиши, а защо не и сладолед.
Може да си закупите този продукт от руски магазин "Берьозка" или да потърсите този продукт в големите вериги хипермаркети.
С тази торта сложихме началото на великденските празници, които минаха неусетно, а след тях останаха доста шарени яйца и по някое останало парченце козунак. Макар и по-сухо, с прясно мляко е идеалната закуска (поне според мен).
Освен, за да се подсладим предпразнично, тази торта беше направена специално за баба ми и дядо ми, защото на 1 май те имаха 50-годишен юбилей от сватбата (златна сватба).
Украсата ми не се получи много добре, но пък вкусът компенсира несъвършенствата във външния й вид.
Блатовете направих по рецептата за "Медена пита".



Необходими продукти за крема:
1 консерва сгущенка (395 г)
900 мл прясно мляко
90 г пшенично натурално нишесте
около 100 - 150 г захар
ванилия за аромат

 
Поставяме прясното мляко на котлона и чакаме, докато заври. През това време разтвяряме нишестето в около 150 мл вода. Добавяме към прясното мляко малко захар, като имаме предвид, че сгущенката е доста сладка. Ако кремът накрая не ви е сладък, може да го подсладите отново до желания вкус.
Когато млякото кипне, добавяме нишестето. Кремът мигновено се сгъстява. Ароматизираме го с ванилия.Махаме го от котлона и го оставяме да изстине за кратко. След това прибавяме на няколко части и сгущенката. Разбъркваме добре.
Кремът с желаната гъстота
Сглобяваме тортата, като намазваме всеки блат (общо 8 на брой) с малко от крема. 
Не е необходимо да се сиропират блатовете, защото след около 10 часа престой в хладилника стават достатъчно меки.
Намазваме тортата отгоре и отстрани с останалия крем. Поръсваме с орехи и украсяваме по желание.
Аз се опитах да направя цветенца от шоколад, за които разтопих малко шоколад на водна баня. След това пробих едно малко найлоново пликче с игла, изсипах шоколада и върху хартия за печене оформих нещо като цветенца. Поставих ги в камерата, за да се стегнат и след това ги сложих върху тортата.
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

21 коментара:

  1. Светлана, много ми харесва твоето предложение!
    Тортата изглежда много вкусна!
    Ще опитам задължително този крем, пък може и с други блатове.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мари, радвам се, че ти харесва. Кремът е много вкусен, няма да съжаляваш, ако направиш някаква тортичка с него. ;)

      Изтриване
  2. Вкусна домашна торта, Светле! Мисля, че е чудесно предложение за повода.
    Да са живи и здрави празнуващите и още поне 50 да отпразнуват.
    Лека вечер, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Тортата много се хареса и доста бързо свърши. Смятам, че се ориентирах правилно, защото доста мислих с какво да съчетая карамеленото изкушение. :)
      Хубав вечер!

      Изтриване
  3. Светле, чудна торта! Много вкусна, карамелена и ароматна!
    Честит празник на баба ти и дядо ти! Късметлии са с такава внучка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зори, за милите думи! :)

      Изтриване
  4. Сгущенка! Голямо изкушение! Браво, изглежда много вкусна! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Отдавна се канех да опитам сгущенката в някой десерт. :)

      Изтриване
  5. Много хубава торта! Да са живи и здрави баба ти и дядо ти! И още дълги години да имат поводи за празнуване! Усмивки и хубав уикенд, Светле! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Усмивки и хубави почивни дни и на теб! :)

      Изтриване
  6. Светле, чудесен избор на торта! Да са живи и здрави баба и дядо, медено - сладък да е животът им чак до диамантената сватба! Много обичам сгущенка в кремове и сладкиши, и несъмнено съчетанието с тези блатове е върховно! Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Снежи! Съчетанието наистина е такова! А сгущенката за първи път я използвах в десерт, но определено ще направя и още неща, защото много ми хареса. :)
      Хубави да са и твоите почивни дни! :)

      Изтриване
  7. Светле, разкошна торта за юбилея! Живи и здрави да са баба и дядо и още много вкусни неща да им приготвяш!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Инче! Успешна седмица и прегръдки! )

      Изтриване
  8. Невероятна торта, мила ми Светле!Никога не бях чувала за "сгущенката", но благодарение на теб,обогатих знанията си!ЧЕСТИТА Годишнина на баба ти и дядо ти! Нека любовта им никога да спира да блести, както блести и златото!Хубава вечер и много поздрави! От Катя!

    ОтговорИзтриване
  9. Надо попробовать ваш крем. Спасибо большое!

    ОтговорИзтриване
  10. А сгущенка же нужна обычная, не вареная? Я правильно поняла?
    Медовики - это самые мои любимые торты!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алия, радвам се, че кремът ти харесва! Приготвен е с Варёное сгущённое молоко. :)

      Изтриване
  11. И аз правя подобна - страшно е вкусна ☺

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен5 юни 2016 г., 17:13

    Казвам се Йорданка. Днес направих торта, която от 31 години познавам като руска торта, срещала съм я и като медовик. Кремът е със заквасена сметана. Всички я обожават и въпреки, че на всеки повод я ядем, не ни омръзва. От позната рускиня чух за крема със "сгущенка" и мерака ми беше голям, но смелост нямах. Днес обаче се "пречупих". Тортата е факт.Естествено, че с лъжицата постоянно пробвах крема, но се спрях, все пак с нещо трябва да намажа тази торта. Не съм опитала тортата още, току-що я прибрах в хладилника да отпочива. Вярвам, че ще ни стане любима. Благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване