Японски чийзкейк

Най-съвършеният десерт, който съм правила и опитвала, при това с толкова малко продукти и без много суетене в кухнята.  Почти няма прилика с традиционния десерт, който всички познаваме - от бисквитен блат и по-твърд чийз слой отгоре. Единственото, което ги обединява е крема сиренето, без което този десерт нямаше да се нарича чийз. Японският вариант е въздушен, нежен, лек като памук. Технологията на печене, подобна на крем карамела, е единствената тънкост, която ако се спази ще имаме един невероятен десерт. Не мога да спра да го хваля, затова преминавам към рецептата и начина на приготвяне. Следвах стриктно рецептата на Иван Звездев, като увеличих само количеството на захарта и добавих малко лимонова кора за свежест.


Необходими продукти:

5 яйца
250 г натурално крема сирене
150 мл прясно мляко
50 г краве масло
1 с.л. лимонов сок
150 г захар
60 г брашно
20 г натурално нишесте /пшенично/
1/2 ч.л. сол 
ванилия, настъргана кора на лимон

Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме първо белтъците, докато станат на пяна. След това добавяме захарта и разбиваме, докато станат пухкави.
В друга купа разбиваме крема сиренето (по-добре да бъде на стайна температура, защото по-лесно се разбива) и постепенно наливаме към него прясното мляко (отново на стайна температура или много леко затоплено). Добавяме разтопеното краве масло и жълтъците един по един. 
Ароматизираме сместа с ванилия, настъргваме кора от лимон, прибавяме лимоновия сок и солта.
Към белтъците добавяме другата смес и разбъркваме внимателно, за да не спаднат белтъците.
Пресяваме брашното и нишестето, добавяме ги към сместа на части и разбъркваме добре, за да няма бучици.
Прехвърляме сместа в кръгла тавичка (моята с диаметър 25 см), на дъното на която сме поставили хартия за печене. 
Печем на водна баня, в загрята фурна на 160 градуса. 
Печем около 50-60 минути, след което оставяме сладкиша на леко отворена фурна, за да изстине напълно. По този начин той няма да спихне. 
След това режем и поднасяме. ツ
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 коментара:

  1. Светле, запазила съм си и тази рецепта за "някога", но ти така го хвалиш, че ще трябва скоро да се пробвам. Чудесен ти се е получил. Да ти е сладко и вкусно! :)
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Светле,нямам никакво съмнение,че всички суперлативи са основателни като чета продуктите,обещават един наистина много влажен сладкиш,истинско вълшебство!Прекрасно начало на седмицата и нека ти е усмихната и успешна!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересен десерт. Трябва да се опита. "
    Печем около 50-60 минути, след което оставяме сладкиша на леко отворена фурна, за да изстине напълно. По този начин той няма да спихне."-това е важно и полезно изречение!
    Хубав ден,мила ми Светле! Много поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна рецепта и реализация, Светле! Ще трябва да се опита, толкова апетитно си го описала, че наистина трябва :)

    Слънчева нова седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, че се отбихте отново тук и че сте харесали предложението ми! :)
    Приятни почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Светле, невероятен сладкиш! Снимките са прекрасни!
    Прегръдки и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване