Мусака от тиквички

Един вариант на любимото ястие, само че тук главната действаща роля изпълняват тиквичките. 
Приготвя се лесно, а и рецептата може да търпи всякакви импровизации и фантазии - започвайки от подправките и стигайки до използването на различна плънка. Хубавото на тази рецепта е, че тиквичките не се пържат. Затова и ястието не става тежко и мазно. В търсене на някакъв подходящ начин как да приготвя мусаката, като ми се искаше да имат предварително термична обработка, реших да ги запека, както напоследък ги консумираме вкъщи. Ето и всички продукти за тази рецепта:

Необходими продукти:
1 кг тиквички
олио/зехтин

за плънката:
500 г кайма
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
няколко стръка риган (или сух около 1 ч.л.)
няколко листенца босилек (или сух около 1 ч.л.)
1 ч.л. червен пипер
400 г пасирани домати от консерва
сол и черен пипер на вкус
няколко стръка копър

за заливката:
2 яйца
400 г кисело мляко
3 с.л. брашно
щипка сода бикарбонат

Нарязваме тиквичките на шайби с приблизително еднаква дебелина и ги подреждаме в тава, като ги застъпваме (както е показано на снимката). Поливаме с няколко струйки олио/зехтин. Печем ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
През това време приготвяме и плънката, като запържвавме лука и чесъна, нарязани на ситно в малко сгорещена мазнина. Добавяме каймата и разбъркваме, докато стане на ситни трохи. Овкусяваме с черен пипер и сол.
Когато каймата се е запържила, добавяме червения пипер и доматите. Накрая подправяме със ситно нарязани риган, босилек и копър.
След като тиквичките са се запекли и са омекнали, ги покриваме с плънката. Връщаме отново ястието във фурната за няколко минути, докато заври. 
След това изваждаме от фурната и покриваме със заливката, за която разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко и брашното. Разбъркваме добре, за да няма бучици и добавяме щипка сода. Връщаме във фурната, докато заливката се запече до златисто.
Поднасяме с кисело мляко. 
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 коментара:

  1. Светле, това определено ме заинтригува, а и как ми отваря апетита... Чудесно предложение и много вкусно!
    Сърдечни поздрави с пожелания за усмихнт уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Огладнях! Много апетитно изглежда, а и с това кисело млекце отстрани... разкош! Звучи и изглежда много свежо, Светле :)

    Слънчев уикенд и благодаря за идеята, това ще се яде утре!

    ОтговорИзтриване
  3. Свет, това е много мое любимо и направо огладнях! Прекрасно изглежда! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Гери, Инче, Поли, благодаря ви за отзивите! И на мен ми е вече много любимо това ястие.
    Инче, ще се радвам да споделиш за резултата, но смятам, че ще ви хареса! :)

    Хубави почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусен вариант на мусаката! Допада ми това, че тиквичките не си ги пържила, а запекла!
    Светле, прегръдки и хубава неделя!














    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! :) Вариантът с печенето и на мен ми харесва повече - хем вкусно, хем не е мазно и най-вече не губиш много време. :)
      Прегръдки и слънчев ден! :)

      Изтриване
  6. Светле,пак си ни приготвила нещо много подходящо за сезона и адски вкусно при това!Приветствам рецептата,много по мой вкус е!Прегръдка от мен и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна рецепта - спестяваща време,но пък е много хранителна!Хубав ден,мила ми Светле!Поздрави и слънчево настроение!От Катя!

    ОтговорИзтриване
  8. Тиквичките са ми любим зеленчук, както и всичко приготвено с тях, с удоволствие си записвам рецептата за мусаката :)
    А също така искам да ти съобщя за едно предизвикателство, което обикаля напоследък блоговете. Можеш да погледнеш за какво става въпрос тук --> http://mangiare-ili-kulinarni-strasti.blogspot.com/2013/06/tag-liebster-blog-award.html
    И да ти кажа, че получаваш таг от мен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Петя! Имам още някоя друга рецепта с тиквички, които ще добавя. Някой би си помислил, че само тиквички ядем, но и всеки ден да ги ям няма да ми омръзнат. :D

      Изтриване