Питки розички

За приготвянето на питки, хлебчета, пици и други изделия използвам едно универсално тесто, което включвам в много публикации. Единствената разлика е в начина на оформяне, при който обикновеното тесто се превръща в красиво и апетитно изделие. Идеята за оформяне видях в  блога на Таня, която е представила и подробно стъпка по стъпка рецептата. Много оригинално и лесно за реализиране!

Питки розички

Необходими продукти:
1 яйце
200 мл прясно мляко
200 мл вода
1-2 с.л. олио/зехтин/разтопено масло
1 кубче мая
1 ч.л. сол
2-3 ч.л. захар
брашно за замесване на меко тесто (около 600-700 г)
1 яйце за намазване на питките
сусам за поръсване

Разбиваме яйцето.
Разтваряме маята във вода заедно със солта, захарта, мазнината. 
Смесваме прясното мляко, разбитото яйце, маята.
Пресяваме брашното, което като количество не мога да кажа с точност колко е, защото зависи от това колко сте месили тестото и поради тази причина то поема и повече брашно. Но за меко тесто, което не се лепи по ръцете при месене, използвам около 600-700 г брашно (този път премерих с точност).
След като сме замесили тестото, го прехвърляме в друг съд - тава или купа. По-лесно се изважда след това и не залепва за съда, ако купата е намаслена леко с олио. Покриваме тестото с фолио за свежо съхранение/стреч.
Оставяме го да втаса, докато удвои обема си.
След това втасалото тесто разточваме с дебелина около 1 см. Намаслете с малко олио плота, точилката и самото тесто, за да не залепва.
След това с помощта на метален пръстен или чаша (използвах по-малка за кафе) изрязваме кръгчета.
Вземаме 4 кръгчета и застъпваме краищата им, след това навиваме този низ от кръгчета на рулце. Аз не съм разрязвала след това на две, както е показала Таня, защото розичките ми станаха по-малки.
Поставяме всяка розичка във формичка, тип тарталета или някаква друга - тези за крем карамел също биха свършили работа. Най-лесно е да покрием съда с хартия за печене. Ако нямате - намаслете с олио.
Оставяме ги да втасат още веднъж, докато се увеличи обема им.
След това ги намазваме с разбито яйце и поръсваме със сусам по желание.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. Когато станат златисти, покриваме с алуминиево фолио, за да не прегорят.
Когато са изпечени, вадим от формичките и поставяме върху решетка, за да се охладят. 

Питки розички
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 коментара:

  1. Светле, чудесни тестени розички! Идеални са за закуска, че и за всяко време... Открадвам си едничка после за вечеря и ти желая прекрасен ден!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Идеални за закуска с малко сиренце, а пък за обяд или вечеря с някакво вкусно ястие със сосче. :)
      Поздрави и от мен! :)

      Изтриване
  2. Светле, много ефектни са питките!
    Прегръдки и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! Радвам се, че са ти харесали!
      Прегръдки и приятни да са почивните дни и за теб! :)

      Изтриване
  3. Светле много апетитни и примамливи питки.Рецептата за тестото е много хубава,представям си колко са ароматни и вкусни розичките.Поздрави Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Благодарение на твоята идея станаха много ефектни! :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Светле,колкото са красиви питките ти-розички,толкова подсказват,че са и адски вкусни и мекички!Страхотни са,браво!Прегръдка и хубава юлска седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Роси, за милите думи! Много ми е приятно, когато оставяш своя коментар в блога!
      Прегръдка и за теб и прекрасна седмица! :)

      Изтриване
  5. Чудесни розички си изпекла,мила ми Светле!Браво!
    Хубав ден,слънчево настроение и много поздрави!От Катя!

    ОтговорИзтриване