понеделник, 8 юли 2013 г.

Сладкиш с кайсии

Оранжеви, сочни и ароматни, те ни се усмихват на пазара или в най-добрия случай от близкия надвиснал клон с плодове. Освен да си ги хапваме в натурален вид, към някоя плодова салата или пък мелба, може да приготвим и сладкиш. 
Особеност при сладкишите с плодове е, че трябва тестото да бъде много по-гъсто от обикновено кексово тесто, защото плодовете пускат сок, който разводнява блата и накрая остава сурово тестото. 
Друг много сполучлив сладкиш с плодове, който съм правила, е този с нектарини и карамел
А сега да се върна на рецептата за сладкиша с кайсии. Съветвам ви да използвате сладки и много добре узрели кайсии.


Необходими продукти:
3 яйца
180 г захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 ч.л. сода бикарбонат
350 г брашно
ванилия за аромат
грис за поръсване
разполовени кайсии 

Разбиваме яйцата заедно със захарта.
Добавяме олиото, ванилията. 
Към киселото мляко добавяме содата и когато шупне го прибавяме към яйчената смес.
Разбъркваме много добре.
Пресяваме брашното и го прибавяме на части към другите съставки, като бъркаме много добре, за да не се образуват бучици.
Трябва да се получи много гъсто тесто, което почти да се отлепва и от стените, както е показано на снимката.
Намасляваме с малко олио и набрашняваме тавата (моята с диаметър 28 см). Може да покриете и с хартия за печене за по-голямо удобство.
Разпределяме тестото и заравняваме. Отгоре върху него подреждаме разполовените кайсии, като само ги поставяме, а не ги притискаме, за да не потънат в тестото. 
По желание всяка кайсия може да поръсите с пшеничен грис, който ще поеме малко от техния сок при печене и няма да има опасност от разводняване на тестото.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути, а като се зачерви, го покриваме с алуминиево фолио, за да не прегори отгоре тестото.
Проверяваме с клечка за зъби или шишче дали полепва тесто - ако да, печем още, ако ли не - вадим и оставяме да изстине.
Сервираме сладкиша, поръсен с пудра захар.

Оценка:

8 коментара:

  1. Анонимен8 юли 2013 г., 14:24

    Прекрасен,лесен и чудесен сладкиш с кайсии -плодът, чиято ядка хората използват отдавна като заместител на бадема!
    Интересно съчетание с гриса, които го използваш за поръсване.
    Хубав ден,мила ми Светле.От Катя.

    ОтговорИзтриване
  2. Грее като слънце,Светле!Прекрасен десерт си приготвила отново!Поздрави и усмихната юлска седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ароматен и подканящ сладкиш, с любимият ми плод. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Светле, и вкусно, и ароматно, и сезонно. Наистина е чудесно предложение!
    Да ти е сладко и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  5. О, каква слънчева градина и вкусен десерт! Обичам кайсии във всякакъв вариант, така че и твоето предложение ще ми хареса :)

    Слънчево лято, Светле :)

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, че сладкишът ви е харесал и ви благодаря за милите коментари! :)
    Слънчев ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Светле, чуден сладкиш се е получил и явно плодовете са от собствената градина! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! Да, тази година кайсията в градината ни зарадва с повече плод, за разлика от предишни години. Лошото е, че от тези дъждове започнаха да загниват още зелени. Но все пак имаше и за сладко и за компоти, та и за този сладкиш. :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...