Торта "Шарлота" с ванилов крем и къпини

Допълвам категорията "торти" с още един вариант - много летен и лек, който може да измести за ден-два ледените десерти. Идеята за тази торта мноого отдавна допълваше списъка с набелязани рецепти, но най-накрая успях да я отметна като приготвена и изпълнена. Може направата да ви изглежда по-трудоемка, но това не е така. Единственото, което ви трябва, е да приготвите едно руло, да направите любимия си крем и да имате някоя по-дълбока купа, за да може да я оформите. 

Шарлота с ванилов крем и къпини
 
И както при всяка друга известна рецепта и при тази разнообразието в начина на приготвяне е голямо. 
Често може да срещнете тази торта, приготвена с баварски крем или бишкоти, но с рула също е доста ефектна. 
Плодовете, които може да използвате, са според сезона и са един много летен и свеж акцент. Може да замените къпините с малини, ягоди, боровинки...

Шарлота с ванилов крем и къпини

Първо приготвяме желето като поръсваме къпините със захар и ги оставяме за кратко, за да се разтвори захарта и да си пуснат от сока. След това ги пасираме и полученото пюре прецеждаме през по-едра цедка, за да се отстранят семчиците.
Едно пакетче желатин разтваряме в малко вода - около 2-3 с.л. Когато набъбне, го разтваряме на водна баня.
Добавяме го към пюрето от къпини. 
Покриваме чиния или малка тавичка с фолио. Изсипваме пюрето, покриваме го и отгоре с фолио и го слагаме в хладилник поне за 2-3 часа, за да се стегне.
Моето, както се вижда и на снимката, не се стегна много, защото не сложих цялото пакетче желатин. И след това не можах да го сложа като кръгъл пласт върху крема. Затова пък го нарязах по-късно на ленти и пак се получи горе долу желания резултат.

Приготвяме рулото, като отделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на пяна, след това добавяме захарта - повече от половината и разбиваме на сняг. 
Жълтъците разбиваме с останалата захар до побеляване. Смесваме ги с белтъците. 
Ароматизираме с ванилия и настъргана кора от лимон.
Пресяваме брашното заедно с бакпулвера.
Прибавяме го на части към яйчената смес.
Покриваме правоъгълната тава на фурната с хартия за печене или я намасляваме с олио. 
Разпределяме тестото равномерно в тавата.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10-15 минути до златисто.
Когато блатът е готов, го поставяме върху плота/масата, покрит с парче фолио за свежо съхранение и поръсен с пудра захар. Завиваме на руло, докато е още горещ. Оставяме да изстине. 
След 5-10 минути развиваме блата, намазваме със сладко от къпини или друго по желание и завиваме отново на руло.


Шарлота с ванилов крем и къпини

Приготвяме крема, като отделяме жълтъците от белтъците. 
Разбиваме жълтъците и към тях добавяме разтвореното в около 100 мл вода нишесте. 
През това време слагаме млякото да заври. Добавяме към него и захар на вкус, като имаме предвид, че и в белтъците ще сложим захар.
Когато млякото заври, добавяме жълтъците като бъркаме непрекъснато.
Оставяме за 2-3 минути, за да заври крема, като не спираме да бъркаме.
Ароматизираме крема с ванилия.
Оставяме крема да изстине.
Разбиваме белтъците на пяна и добавяме 3-4 с.л. захар. Продължаваме разбиването, докато станат на сняг.
Към изстиналия крем (трябва да остане топъл, но не трябва да е горещ) добавяме белтъците на няколко пъти и разбъркваме внимателно.
Разтваряме 2 пакетчета желатин с около 4 с.л. вода и оставяме да набъбне. Разтваряме го на водна баня и го добавяме към крема.

Шарлота с ванилов крем и къпини
Сглобяваме тортата.
Покриваме купата с пластик, така че да стърчат и отвън краищата му. 
Нарязваме рулото с дебелина около 1 см и покриваме купата плътно. 
Изсипваме част от крема.
Отгоре слагаме желето от къпини и го покриваме пак с крем.
Най-накрая подреждаме последните филийки руло.
Покриваме тортата с пластик и отгоре.
Прибираме в хладилник, за да се стегне поне за 6-7 часа.
Шарлота с ванилов крем и къпини

Идея за тортата: "Бон Апети"
Идея за къпиновото желе: адаптирано от тук
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

18 коментара:

  1. Невероятно вкусна ще да е тортата ти,Светле!Точно защото е с домашно приготвено рулце!Грабвам си едно голямо парче от тази прелест и ти пожелавам усмихната и позитивна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Има много варианти на торти с рула, обаче с домашно си е най-вкусно. Да ти е сладко!
      Успешна седмица с много усмивки за теб! :)

      Изтриване
  2. Въпреки, че току-що излапах едно парче торта, признавам, че ми се прииска да опитам от твоята. Разкошна е, с много крем - точно по мой вкус!

    Слънчево настроение, Слетле :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ласкаеш ме, Инче! Благодаря ти! И аз обичам да има повечко крем, особено ако е такъв - по-лек и ненатрапчив! :)
      Слънчево да е и при теб! :)

      Изтриване
  3. Страхотна тортичка Светле.Много красива,вкусна точно по моят вкус с много кремче.Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! :) Радвам се, че тортата е по вкуса ти! :) Хубава и успешна седмица! :)

      Изтриване
  4. Светле, невероятно вкусна торта!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! :) Успешна да е и за теб! :)

      Изтриване
  5. Ох, и аз се нареждам на опашката за почерпка... Светле, чудо, чудо! Прекрасна тортичка, голяма вкусотия си измайсторила! И аз й се каня от много време на тази торта, ама да видим.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нареждай се, Гери, че ще свърши! :D Ще ти заделя едно парченце. ;) А ако имаш маалко повече време - около час и половина, не й се чуди, не е сложна технологията, а и си заслужава. За някой празник чудно ще краси трапезата. :)
      Успешна седмица! :)

      Изтриване
  6. Ау, Светле, как ми е сочно това торте, не е истина! Приказна! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Линка! :) Радвам се, че ти харесва! :) Прегръдка и за теб! :)

      Изтриване
  7. И на мен много ми хареса! Домашното руло е несравнимо, но пък и с този крем и плодовия слой, ох! Поздравления за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи, Соня! :) Радвам се, че ти допада предложението ми. Комбинирах идеи оттук-оттам и накрая се получи този резултат. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Светле, ако е останало едно парче искам и аз. То на тази прелест как се устоява. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! :) Още едно парче долита веднага!
      Голяма опашка се събра за тази торта. Неочаквано за мен, но се радвам за което! Трудно се устоява на тортичките.
      Поздрави! :)

      Изтриване
  9. Сочна и прекрасна е торта,която си сътворила,мила ми Светле!!!Моите адмирации за нея. Да вземеш да направиш още една,че от тази май няма да опитам. Хубав ден,мила ми Светле и поздрави вкъщи.От Катя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Излизат от тази торта около 10 парчета, има още малко останали. :)
      А ако си я спретнеш за наближаващ повод, никак няма да сбъркаш. ;)
      Поздрави! :)

      Изтриване