Баклава с локум

Обикновено свързвам точно този десерт със зимата и най-вече с Нова година, когато традиционно присъства на трапезата. Пролетта и лятото никога не се сещам за вкуса на баклавата, защото тогава плодовете са толкова разнообразни, че се чудя в какъв сладкиш, торта или сладолед да ги прибавям. :) 
Е, времето захладня и е доста по-удачно да се поглезим мъничко с нещо по-сладичко. В палитрата от вкусове главна роля заемат тънките кори, парченцата локум, пандишпановия пълнеж, който се е напоил от сладкия сироп с дъх на лимон...

Баклава с локум

Необходими продукти:
1 ч.ч. = 180 мл

400 г кори за баница
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. канела
1 ч.ч. смлени орехи
125 г краве масло
2 кутийки локум
1 ч.л. бакпулвер
1 лимон

сироп:
2 1/2 ч.ч. захар*
3 1/2 ч.ч. водa

Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се брашното заедно с бакпулвера и се разбърква добре, за да не се образуват бучки. Тестото се ароматизира с настъргана кора от лимон.
Локумът се нарязва на малки кубчета, а смлените орехи (препоръчвам да не се смилат на ситен прах, а на по-едро, за да се усещат малките парченца) се смесват с канелата.
Разтопява се кравето масло.
Следва и сглобяването на баклавата.
Намазва се с малко разтопено масло първата кора, отгоре се слага втора, която също се намазва с малко масло. 
В единия край се подреждат парченца локум, разпределя се малко от пандишпанената смес и се поръсва с орехи. 
Завива се на руло и се подрежда в намаслена правоъгълна тава.
Така се процедира и с останалите кори.
С останалото масло се полива баклавата. 

Баклава с локум

Баклавата се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути. След десетина минути може да се покрие с фолио, за да не прегорят корите.

След като е изпечена, се оставя да изстине. През това време може да се приготви сиропа, като се смесят водата, захарта и сока от половин лимон. Когато течността заври, се сваля от котлона. Оставя се да изстине за кратко, но не напълно. Докато е още топъл, сиропът се полива върху изстиналата баклава.
Десертът трябва да престои за една нощ (поне 8 часа), за да се напои добре.
* Ако ви се струва прекалено сладък сиропа, може да намалите количеството на захарта по ваш вкус.
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 коментара:

  1. Ау, много ми харесва, рецептата е запаметена вече, обичам много баклава, не по скоро обожавам! Прекрасна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Линка! :) Щом много обичаш този десерт, съм сигурна, че и този вариант ще ти хареса! :) Прегръдка и слънчева неделя! :)

      Изтриване
  2. Страхотна баклава,Светле.Много апетитна,бих я опитала с удоволствие.Много ми хареса рецептата.Хубав уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! :) Ще се радвам, ако приготвиш това сладко блаженство. :)
      Хубав уикенд и много усмивки! :)

      Изтриване
  3. Таничка, точно си го казала - сладко блаженство... На човек ще му стане толкова благо при такава вкусотия... :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено с нещо сладичко и на човек му се оправя настроението поне мъъъничко. :)
      Успешна седмица, Гери! :)

      Изтриване
  4. Залепнах, Светле...
    много ми допада, обичам баклава, а с твоите допълнение - още повече...
    Благодаря за чудесната идея,
    сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много ме зарадва с твоя коментар! :) Опитай и този вариант (и ще се радвам да споделиш резултата)! :)

      Пожелавам ти усмихната седмица! :)

      Изтриване
  5. Красота!Интересен вариант си ни предложила,мила ми Светле! Черпя се с едно парче за десерт на обяда ми!Хубав ден,слънчево настроение и поздрави! От Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва! :) Нещо сладичко прави обяда още по-приятен. :)

      Успешна седмица, Кате! :)

      Изтриване
  6. Баклава с кексова плънка е много предпочитана и от мен,а пък с локумчето-два пъти повече.Така че веднага ми ококори очите,Светле,прекрасна и сочна ти е станала!
    Прегръдка и ведра нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи имаме еднакъв вкус, поне откъм баклавите. И аз най си я обичам с кексова плънка, по-сочна е някак и плътна. :)

      Прегръдка и за теб, Роси и усмихната седмица! :)

      Изтриване
  7. Светле, страхотна баклава си направила, а и с това локумче, само мога да гадая колко е вкусна. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Ще се радвам да опиташ варианта с локум.
      Прегръдки! :)

      Изтриване