Салата с печени чушки и авокадо

Отдавна в блога липсваше онази цветна и свежа нотка, която може да бъде възвърната единствено от някое предложение за салата. Есента също предлага много разнообразие и трябва да се възползваме максимално. На почит обикновено са различни салати със зеле, червено цвекло, моркови, карфиол... Няма как да забравим и червените чушки, с които може много да се експериментира и дори да се комбинират с... авокадо.
Може би ще ви се стори странно, може би вече някой също се е досетил за такъв вариант, но на мен най-много ми харесва авокадото комбинирано с печените червени чушки. :)
Авокадото има неутрален вкус, дори бих казала че е безвкусно, затова в повечето случаи се комбинира с някакви други зеленчуци и подправки. Най-известната рецепта с авокадо е гуакамоле, което представлява нещо като разядка.
Има много полезни свойства и заради това го определят като супер храна. 

Салата с печени чушки и авокадо

За тази рецепта няма да давам точни пропорции, всичко е според вашия вкус. :)

Необходими продукти:
авокадо*
печени червени чушки
царевица от консерва
сол на вкус
малко лимонов сок 
зехтин/олио
скилидка чесън
копър или магданоз

Първо разрязваме авокадото на две половинки. След това с малко ножче правим прорез между кората и сърцевината, а с помощта на малка лъжичка отделяме вътрешната част. Другият вариант е да се направят прорези върху самата сърцевина, като я нарязваме на кубчета (внимаваме да не нарежем кората, защото може да я използваме за сервиране на салатата), а след това кубчетата много лесно се отделят от външната обвивка на плода. Костилката се отделя много лесно също.
Смесваме нарязаните на кубчета авокадо и печени чушки, царевицата.
Овкусяваме със сол, малко лимонов сок, смачканата на паста скилидка чесън, ситно нарязаните копър и/или магданоз.
Накрая поливаме с малко зехтин или олио. 
Разбъркваме и сервираме. :)

Салата с печени чушки и авокадо

*Как да познаем, че авокадото е добре узряло? При натиск с пръст, се усеща, че е малко меко, а не твърдо като камък.
Разбира се, не трябва да е прекалено меко, защото тогава вече е презряло, престояло и не става за ядене.
Ако е все още зелено, т.е. много твърдо при лек натиск, тогава може да го оставите за няколко дни на стайна температура.
За да предотвратите потъмняването на плода, докато приготвяте салатата, може да изстискате върху него малко лимонов сок и просто да оставите костилката му до него.
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 коментара:

  1. Сигурно в мен е проблемът, защото аз хем усещам вкус в авокадото, хем не харесвам гуакамоле. Ама това твое предложение, Светле, със сигурност ми харесва и то много. :)
    Сърдечни поздрави и хубав съботен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, не е в теб проблемът. Всеки си има собствен вкус и предпочитания. Гуакамоле съм правила, но не ми хареса толкова много, колкото тази салата. Някак си като е побългарена рецептата, повече го възприемам този различен за нашия вкус плод. :)
      Слънчева събота от мен! :)

      Изтриване
  2. И аз съм долу горе като Гери, хем ми харесва, хем не толкова, но никога не е късно да си намерим точната комбинация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също не съм от кой знае колко големите му почитатели, но веднъж годишно правя по някоя салата с него. :)

      Изтриване
  3. А аз и моето семейство много го харесваме в салатка и в последно време без авокадо от пазар не се прибирам :)
    Твоята салатка Светле е една чудесна комбинация и това ме подсеща че и аз не съм обърнала подходящо внимание на този плод в моето блогче :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето един любител на този плод. :) Много е полезно да се консумира, така че добре правиш, Дани. Включи го в блогчето, може би ще науча някоя нова рецепта с негово участие. :)

      Изтриване
  4. Аз съм най-големият любител на авокадото! ХАха :) Обаче това го казвам, след като опитах истинското авокадо - тропическото, а не тези, които в България ги транспортират от не знам къде си. Авокадото е колкото пъпеш, сочно, много по-леко и направо уникално! Никога няма да го забравя! Достатъчно вкусно е да се яде просто така. Обаче тази салатка със сигурност прикрива дефектите на идващото в България авокадо, затова със сигурност ще пробвам комбинацията! Благодаря, Светле :)

    ОтговорИзтриване
  5. Интересно съчетание и атрактивно поднасяне,Светле,поздравления!С пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиво си поднесла салатката, Светле! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, завиждам ти благородно, че си опитала истинското авокадо! Наистина по-силния аромат на печените чушки прикриват бледоликия на авокадото.
    Роси, Лу, радвам се, че салатката ви е харесала!
    Успешна идна седмица!

    ОтговорИзтриване