Свински кебап в гювечета

 Пътувайки в едно от най-уютните и топли купета в най-новите влакове, на които всеки би ни завидял, единствената сгряваща мисъл беше да си помечтая как ще се стопля вкъщи и ще хапна нещо засищащо и по-калорично. И така три часа ... 
Смразяващите до болка ниски температури, от чиято мисъл успях да се откопча единствено с приятно четиво в ръка, някоя топла усмивка, разменена с останалите пътници в знак на съпричастност към общото ни моржуване,  ме подтикнаха към идеята за това вкусно и добре познато ястие, поднесено в глинено гювече.
Представих си комбинацията от пържено свинско месо с много лук, покрито с пухкаво картофено пюре с хрупкава кашкавалена коричка. Фантазия!

Свински кебап в гювечета


Ето и рецептата:


Необходими продукти:
за 4 гювечета

500-600 г свинско месо
3 глави лук
300 г гъби
1 ч.л. чубрица
50 мл червено вино
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.л. червен пипер по желание
около 3-4 с.л. олио за пържене




за пюрето:
600 г картофи (5 едри картофа)
30 г краве масло
150 мл прясно мляко
сол на вкус

4 яйца 
100 г кашкавал

Първо обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Варим ги в подсолена вода, докато омекнат.
Докато се варят картофите, приготвяме и кебапа.
Нарязваме месото на кубчета. В сгорещено олио (около 3-4 с.л.) запържваме месото. Разбъркваме периодично, за да не залепне за съда.
Когато се позапържи месото, овкусяваме с малко сол, черен пипер и чубрица.
Наливаме червено вино.
Когато се изпари алкохола от виното, добавяме лука, нарязан на полумесеци и гъбите, нарязани на филийки.
Готвим кебапа, докато омекнат гъбите и се запържи лука. 
След това сваляме от котлона и добавяме малко червен пипер за цвят, но може и да се пропусне.

Сварените картофи отцеждаме. Намачкаме на пюре. Добавяме маслото, което от топлината на картофите ще се разтопи. Наливаме сгорещено прясно мляко. Разбъркваме добре. Пюрето трябва да е въздушно и леко. Ако добавим по-малко мляко, при печене то ще се изсуши и ще бъде някак по-сбито (от личен опит правя това заключение).

Разпределяме кебапа в гювечетата. Отгоре разпределяме пюрето, като правим малко кладенче, в което чукваме по едно яйце. 
Отгоре настъргваме кашкавал.

Свински кебап в гювечета

Слагаме капачетата на гювечетата и печем на 180 градуса за около 20 минути, докато се разтопи и зачерви кашкавала. Не включваме фурната предварително да загрее, защото гювечетата ще се спукат. :)
Сервираме ги топли с чаша хубаво вино!

Свински кебап в гювечета

Да ви е сладка, топла и уютна седмицата!
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 коментара:

  1. Светле, колко ми е познато всичко, което описваш... Студентски живот, нали? :)
    Ама и аз се радвам като малко дете, когато случа на Нормален влак, голямо удоволствие е, защото пътуването с влак е най-предпочитаното от мен и най-безпроблемно откъм завои и т.н.
    Но исках да ти кажа, че си сготвила чудесно! И със сигурност вече си се стоплила блажено. Ако ти предстои сесия, както на мен, стискам палци всичко да е успешно!
    Хубав ден, Светле! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мразовитата страна на студентския живот, пътувайки с влак... Рядко съм пътувала в толкова ледникови условия, а мисълта, че ми остават още някакви си 3 часа ме караше да потрепервам още повече. :) Поредна тъжна действителност, рядко ми се е случвало да е тооооолкова студено, мизерно е било, но поне топло.
      Моята сесия приключи, пожелавам твоята да е успешна! :)
      Хубав ден, Гери!

      Изтриване
    2. Ама колко съм залисана... Ти описваш суден влак, а аз въобще не съм схванала... Може би, защото аз пътувах в доста топъл тази зима. Извини ме, Светле...
      А за сесията... Ами, нормално. Пак ние сме последни, много криво. Радвам се за теб, Светле, почивай си сега заслужено, аз тепърва започвам. Поздрави сърдечни! :)

      Изтриване
    3. Няма проблем, Гери! Аз съм те подвела с ироничните положителни думи, с които описах противоположната ситуация. :)
      Приятно четене и лека сесия!

      Изтриване
  2. Бях позабравила,колко съм мръзнала и аз из тази влакова идилия,топлеше ме мисълта за дома и мамините вкусотии.Светле страхотно ястие поднасяш,вадя свинското от фризера и за вечеря,ще опитаме твоето вкусно предложение.Хубав ден,Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се топля от тази мисъл, лятото пък тази мисъл ме разхлажда! :)
      Радвам се, че се възползваш от идеята, Танче! Да ви е сладко! :)

      Изтриване
  3. Браво за края на сесията и съжалявам за това,че си пътувала в толкова не човешки условия!
    Относно рецепта е отлична!Хубав ден,слънчево настроение и поздрави на всички!От Катя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нат, Кате, благодаря ви за коментарите!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Ей това се казва царско гювече,Светле!Невероятно вкусно си го приготвила,поздравления за рецептата и майсторството!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! :) Радвам се, че ти харесва предложението ми! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Светле, много апетитно си ги поднесла в тези гювечета!
    А и у дома винаги е приятно и уютно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! Вкъщи винаги е най-хубаво! Прегръдки!

      Изтриване