Свински джолани с картофи в гювеч

Докато още не са минали студените и мъгливи дни, може да метнем един гювеч със свински джолани да се готви във фурната. След около два часа и половина ще имаме едно ястие - засищащо, подходящо за чаша хубаво червено вино. 
Освен всичко друго ястията в гювеч се приготвят бързо - подреждаме продуктите и фурната сама върши цялата работа с правилно дирижиране от наша страна. Обикновено не прекалявам с подправките, когато приготвям ястията в гювеч, защото всичко сготвено в него добива прекрасен вкус и не е необходимо (поне според мен) да се престараваме с разнообразни подправки и овкусители.
 
Свински джолани с картофи в гювеч

Количествата на продуктите са като ориентир и зависят от големината на съда, но ще посоча все пак пропорциите, с които приготвих това уникално ястие.

Необходими продукти:

2 джолана (около 1 кг общо)
около 1 кг картофи 
3-4 моркова
3 глави лук
4-5 скилидки чесън
100-120 мл червено вино
200-250 мл вода
сол и черен пипер на вкус
около 1-2 ч.л. червен пипер
1-2 ч.л. сушен риган или мащерка
няколко зърна бахар (4-5)
2 дафинови листа

Обелваме, измиваме и нарязваме картофите на едри кубчета. Ако използвате дребни (тип бейби), може да ги оставите цели.
Обелваме морковите и нарязваме също на едро.
Обелваме лука и скилидките чесън.
Разпределяме картофите и останалите зеленчуци в гювеча. Овкусяваме с малко сол, черен и червен пипер. Добавяме зърната бахар и дафиновите листа, поръсваме с риган или мащерка. Поливаме ги със струйка олио (около 1-2 с.л.)
Върху зеленчуците поставяме двата джолана, като преди това ги посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер и добре втриваме подправките в месото.
Поливаме с непълна чаша червено вино и една чаша вода.
Поставяме гювеча във фурна и включваме фурната на 160 градуса.
Печем, докато месото се отдели от кокала и стане крехко, което отнема около два часа и половина.

Свински джолани с картофи в гювеч

10 коментара

  1. Страхотно предложение, Светле,
    освен много аромат и вкус, имам усещане за семейна топлина и уют...
    Благодаря за чудесната рецепта, сърдечни поздрави и успешен ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Дианка! :) Радвам се, че си усетила всичко това и че съм успяла да го покажа, макар и с не непрофесионалните ми снимки. :) Прегръдка и хубава вечер!

      Изтриване
  2. Ето това се казва внушителна гозба,Светле!
    И несъмнено страшно вкусна,поздравления,мила!
    Пожелавам хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! После с такива пищни ястия поне по едно килце отгоре слагам, ама зимно време не пречи! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Светле, добре че обядвах, иначе имаше да протестира стомахът ми... :)
    Чудничко и определено е засищащо!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! И аз първо хапвам и тогава започвам обиколката по блоговете. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Ароматно и вкусно ястие! Класика! В гювеч ястията са най-вкусни!
    Приятна вечер, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Споделям напълно, че всичко в гювеч е най-вкусно! :)
      Хубава вечер, Инче! :)

      Изтриване
  5. Добавих само гъби, печурки и стана супер яко.....

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, че сподели, Люво! :) Радвам се, че ястието ти е харесало! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване