Зеленчукова супа

След месните специалитети и с наближаващата пролет, ви предлагам една лека зеленчукова супа, която може да се приготвя по всяко време на годината с разнообразни сезонни зеленчуци. Този път се спрях на праз (който е още в сезон, но след няколко седмици ще бъде изместен от зеления лук), картофи, моркови и броколи. 
Цветна, полезна и лесна за приготвяне, а и с варианти за експериментиране. :)

Необходими продукти:

2 стръка праз
3 средни картофа
около 300-400 г броколи
200 г замразен бланширан грах
1 морков
около 1.5-2 л вода
около 100-150 г замразена царевица по желание
сол, черен пипер на вкус
олио 
няколко стръка копър по желание


Слагаме тенджерка с вода да заври.
През това нарязваме всички зеленчуци - празът на ситно, картофите и морковите на кубчета, а броколито разчупваме на розички.
Когато водата заври, наливаме няколко струйки олио, посоляваме и прибавяме зеленчуците, без розичките броколи.
Броколите бланшираме за 2-3 минути във вряща вода, в която сме прибавили 1 ч.л. захар. По този начин се запазва цвета. След това ги отцеждаме и изплакваме със студена вода.
След като зеленчуците са омекнали, добавяме бланшираното броколи и царевицата и дърпаме от котлона.
Подправяме с нарязан на ситно копър.
Зеленчукова супа

Може да поднесете супата с крутони или брускети.
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 коментара:

  1. Една порцийка за мен? :)
    Светле, чудна, вкусна супичка, много ми харесва. Опредлено ми допадат подобни лекички ястия. :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! След някои по-калорични ястия, трябва да разнообразим с нещо по-леко! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Светле, много обичам супички, а твоята съм сигурна, че е уникално вкусна. Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Може да се сложат любими зеленчуци и резултатът отново ще е вкусен. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. На ден вълна сме, Светле! И аз днес готвих подобна, без картофи, пасирана и с малко сметана. Така че вкусът ми е познат! Чудесна е!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уцелили сме еднакво меню, Инче! :) Мислех си да напиша, че супата може и да се пасира и ще го добавя като подсказка за хората. :)
      В пасиран вариант не съм я хапвала, но всякак ще е вкусна. :)

      Изтриване
  4. Още по-богато става местенцето ти с толкова разнообразни рецепти,Светле,поздравления!Чудна е супичката ти!
    С пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че си забелязала и че оценяваш разнообразието в блога, Роси! За мен това е важно, за да има развитие блога, макар и с бавни темпове заради ограниченото ми време. Благодаря ти за поредния мил коментар! :)

      Изтриване