Козунаци и козуначени пеперуди

С всеки изминал ден се приближаваме до един от най-хубавите празници в календара - Великден. И както подобава за този празник, освен шарените и красиви яйца, които вярвам всеки може да украси, като развихри фантазията си, на трапезата почетно място заема и козунакът. Естествено, много по-лесно е да си купим готови, но... както много пъти съм повтаряла - от домашно приготвеното (ако ще и една проста супичка или манджичка да е) - няма.
Разбира се, направата на козунак не е толкова лесна работа, няма какво да се лъжем и няма смисъл да ви убеждавам, че това е най-лесното нещо, с което може да се захванете, но, ако имате сполучлива рецепта с точни пропорции и грамажи, рискът от провал намалява (не мога да кажа, че напълно изчезва, тъй като понякога от разсеяност, пак се допускат грешки). :)
Освен рецепта, е необходима и голяма доза желание, както и поне чаена лъжичка опит с тестени изделия и опит в месенето, т.е. трябва да можем да месим тесто и да усещаме кога е необходимо да се сложи още брашно и кога не. Обяснявала съм вече подробно как се меси и общо взето няма голяма разлика дали ще месим питка или козунак - просто текстурата на тестото му е по-различна от тази на една питка заради мазнината и захарта в него.
Този опит е третият или четвъртият по ред, като не мога да скрия и да си изкривя душата, че през всичките тези опити творим заедно с майка ми, а предишните резултати съм ви ги показвала в блога миналата пролет (тук и тук). :)
Тази година репетицията започна с едни козуначени пеперуди. При печенето малко им се развали формата, но поне са вкусни. 
От същото тесто направихме и руло с шипков мармалад, и козунак с локум, стафиди и червени боровинки. Макар че нямат кой знае какви конци, както подобава за един козунак, станаха много пухкави и добре изпечени.

Рецептата за козунаците е от Интернет (но нямам записан източник, така че, ако някой си познае рецептата, нека ме извини, че не съм посочила точен линк), но е доказано работеща и изпробвана няколко пъти. 

Козунаци и козуначени пеперуди


Необходими продукти:

за тестото:
6 яйца
250 г захар 
300 мл прясно мляко
60г прясна мая
75 мл вода
ванилия
кората на 1 лимон
1 ч.л. сол
1 с.л. лимонов сок
70 г краве масло
80 г свинска мас*
около 1 кг брашно

за гарниране:
50 г стафиди
30-40 г червени боровинки
шипков мармалад за намазване
50 г орехи
парченца локум
канела
какао
1 яйце за намазване
сусам, маково семе и филирани бадеми за поръсване

*може да се замени с олио, но реших да последвам идеята на Йоли, която препоръчва да не се използва само краве масло

Първо, замесваме тестото, като разтваряме маята с водата - 75 мл.
Разбиваме яйцата добре. Добавяме захарта, топлото прясно мляко, солта, разтопените масло и мас, разтворената мая, лимоновия сок. Ароматизираме с ванилия, настърганата кора на един лимон. Разбъркваме тази течна смес добре.
Пресяваме брашното.
Правим си нещо като кладенче, в което наливаме постепенно течността и замесваме постепенно. Месим, докато тестото стане гладко и меко и не се лепи по ръцете.
Оставяме тестото да втаса, докато удвои обема си, като го покриваме с фолио, за да не хваща кора.
След като е втасало, го разделяме на две или три части (в моя случай на три части - за руло, плитка и 6 пеперуди).

Козуначени пеперуди

За плитката: разделяме заделената част на още три, леко разточваме, поръсваме с канела, стафиди (предварително накиснати за няколко часа в ликьор и след това подсушени с кухненска хартия, за да не разводнят тестото) и какао. Завиваме на руло и след това леко усукваме. Разточваме и следващото парченце, подреждаме локум и отново завиваме, и усукваме. Третата част поръсваме с червени боровинки. Сплитаме трите получени фитила на плитка, но не стегната. Поставяме във форма, покрита с хартия за печене.

Козунаци

За рулото: разточваме другото тесто и намазваме с мармалад, а отгоре поръсваме със смлени орехи. Завиваме на руло и поставяме в покрита с хартия форма.

Пеперудите оформяме по същия начин, като в този клип. Аз поръсвах само с канела и стафиди.
Оформените пеперуди поставяме в тава, покрита с хартия.


Козунаци

Оставяме изделията да втасат втори път, докато удвоят обема си.
Накрая ги намазваме с разбито яйце и ги поръсваме с маково семе, филирани бадеми, сусам или друго по желание.
Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса - рулото и козунакът - за около 40-45 минути, а пеперудите - за около 20 минути. След като са станали златисти ги покриваме с алуминиево фолио, за да не изгорят отгоре.

Козунаци

Когато сa изпечени, ги охлаждаме върху решетка.

Козунаци


Добре е печенето да става едновременно, защото иначе, докато едните се пекат, другите ще превтасат. За тази цел може да сложите някое от иделията в хладилник, за да забавите процеса на втасване, но естествено след това трябва да се извадят и да се изчака, докато удвоят обема си.
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

16 коментара:

  1. Лелеее, Светле, невероятни козуначени пеперуди си сътворила! Задължително ще пробвам рецептата за празниците!

    Поздрави! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва рецептата, Наде! :) Надявам се, че ще споделиш дали е оправдала очакванията ти! :)
      Усмихнат петък! :)

      Изтриване
  2. Светле, чудесни са! Разрешаваш ли ми да си отмъкна една пеперудка утре за закуска? Малко ще ме е жал да я хапна, ама толкова апетитно да си приготвила всичко... :)
    Аз си намерих една рецепта за козунак без месене и мисля да опитам. Обичам да меся, ама малко се страхувам от козунаците, та съм си внушила, че ще е по-лесен вариант. Да видим де...
    Твоите са прекрасни, браво за ентусиазма! :)
    Хубав ден утре! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Разрешавам, разбира се! :) И аз попаднах на рецепта за козунак без месене, може би ще се получи, щом има и блат за пица, който само се забърква. Но щом обичаш да месиш + сигурна рецепта, няма как да не се получат козунаците добре, така че трябва да пробваш.
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Браво, браво, браво, прекрасни са, много съм съгласна за правилната рецепта, винаги се получава! Поздрави и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадва коментара ти, Поли! Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Празничен разкош - фантазия от вкусове, дъхави аромати и ефектни форми...
    Много полезна публикация, Светле, благодаря и комплименти за теб,
    Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат пролетен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за хубавите думи, Дианка! :)
      Усмихнати и слънчеви почивни дни! :)

      Изтриване
  5. Е,как да нямат конци козунаците ти,Светле,имат си,просто при разрязването не личат така,както като отчупиш парче.Чудесни,ароматни,меки и пухкави си ги направила,комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би си права, Роси, но с конци или без и троха не остана от тях. :) Разрязах ги, докато бяха още топли и много меки, а може би трябваше направо да ги разчупя, но на следващата фотосесия ще го направя. :)
      Радвам се, че ги оценяваш положително (от майстор на козунаците като теб съм поласкана, за което).
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Много са красиви,мила ми Светле.Добави в списъка!Хубав ден,слънчево настроение и поздрави на всички!От Катя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! :) Хубави почивни дни от мен! :)

      Изтриване
  7. Светле, много интересно си ги оформила тези пеперудки! Чудесни козунаци!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче!
      Малко им се развали формата на някои при печенето, не знам защо, но пък като за първи път съм доволна от резултата. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Прекрасни козунаци, Светле! Лъснали, жълтички... Точно както ги харесвам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зори! :) Радвам се, че са ти харесали! Дано и за празника да ги издокарам такива. :)
      Прегръдки и хубави почивни! :)

      Изтриване