Пролетна запеканка със спанак и картофи

Още една рецепта включвам в категорията "пролетни рецепти". Чудех се как да наименувам рецептата дали запеканка или огретен (има ли разлика между двете също се чудя), но се спрях на първото ми хрумване. Резултатът е леко ястие без месо, но не и постно, което е подходящо за основно или за гарнитура. 
Рецептата е доста сходна с тази на огретена с броколи, само че тук имаме и спанак, а и си спестих правенето на сос "Бешамел", като заместих директно с прясно мляко.

Пролетна запеканка със спанак и картофи

Необходими продукти:

1 кг картофи
300 г броколи
300 г спанак
3 стръка зелен лук
150 г краве сирене
2 ч.ч. прясно мляко (около 300 - 400 мл)
2 яйца
сол, черен пипер на вкус 

Обелваме и нарязваме на кубчета картофите. Сваряваме ги в подсолена вода.
Нарязваме спанака на ивички и го бланшираме във вряла вода за 2-3 минути, а след това го изплакваме със студена. 
Броколито, което използвах в рецептата е домашно производство - бланширано и замразено в камерата. Тъй като не е в сезон в момента, може да се пропусне в рецептата. Ако се използва прясно, то тогава се накъсва на розички и се бланшира за 2-3 минути с подсолена вряла вода, в която слагаме и една-две щипки захар.
Нарязваме зеления лук и го запържваме в олио, добавяме и бланширания спанак. Готвим две-три минути.
Сварените картофи разпределяме в тава, добавяме лука и спанака и подреждаме розичките броколи. 

Пролетна запеканка със спанак и картофи

Разбиваме яйцата заедно с прясното мляко. Изливаме течната смес върху зеленчуците. 
Натрошаваме отгоре сирене, подправяме с черен пипер и поливаме с една-две струйки олио.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути до златиста коричка.

SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 коментара:

  1. Чудна запеканка, Светле, много вкусна! И аз съм "за" това заглавие, много по-уютно ми е. :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Гери! :) А относно името мисля, че на всички повече им допада - някак по-българско звучи и по-уютно, както го определяш. :)
      Хубава седмица!

      Изтриване
  2. Страхотна е! Много обичам този вид запеканки, Светле,
    пролетно свежи, апетитни и много вкусни....
    Благодаря за чудесната идея, хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, винаги с толкова мили думи наминаваш в блога, благодаря ти!
      Надявам се да се възползваш от идеята някой път и да я модифицираш според своя вкус. :)
      Усмивки и слънчева седмица!

      Изтриване
  3. Светле, много вкусно пролетно ястие! Аз съм за "запеканка"! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! :) Радвам се, че ти харесва ястието и името! :)
      Хубава седмица!

      Изтриване
  4. Светле,и това твое пролетно предложение би ми се усладило много!Прегръдка от мен и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! :) Рецептата, като всяка друга, търпи импровизации откъм подправки и продукти. :) Прегръдка и усмихнат ден от мен! :)

      Изтриване
  5. Прекрасно местенце:) Идеята за запеканката е страхотна. Ще я пробвам непременно!

    ОтговорИзтриване