Огретен от тиквички със сирене

След серията сладко и тестено, идва ред на нещо солено, основно и сезонно! 
Май месец е към края си, а тиквичките са в разгара си. И тази година ще консумираме в промишлени количества, няма как, любими са ни (както може би забелязвате, съдейки по броя на рецептите с тях, който е предхождан единствено от тортите). А и рецептите с тях могат да бъдат толкова разнообразни. Повечето хора, споменавайки за тиквички, се сещат за пържени, поднесени с кисело мляко или традиционно приготвени с ориз.
Една идея, с която може да разнообразим тиквичковото меню, е да си направим огретен, по подобие на този с картофи

Огретен от тиквички със сирене

Необходими продукти:

около 1 кг тиквички (6-7 средни по големина)  

200 г сирене
100 г кашкавал
сол на вкус
3-4 с.л. олио
1-2 с.л. брашно
няколко стръка копър  
2-3 скилидки чесън
2 яйца 

За сос "Бешамел":

30 г краве масло
1-2 с.л. брашно
300 мл прясно мляко

Нарязваме измитите тиквички на кръгчета. Посоляваме ги и ги поръсваме с брашно. Размесваме ги добре и ги подреждаме в намаслена с олио тава, като ги застъпваме, аналогично на мусаката с тиквички. 
Поливаме ги отгоре с няколко струйки олио, за да не станат сухи при печене. Добавяме смачкани скилидки чесън и нарязан на ситно копър.
Печем под фолио в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато тиквичките омекнат.

Приготвяме соса.
Разтопяваме маслото (може да използвате и олио). Добавяме брашното и бъркаме енергично за няколко секунди, докато леко се запържи брашното, за да няма вкус на сурово. Наливаме прясно мляко и бъркаме, докато се образува гладка смес, която оставяме на котлона, докато се сгъсти.
След като тиквичките са се запекли, ги изваждаме от фурната, поръсваме ги с натрошено сирене, нарязан на кубчета кашкавал, поливаме със соса  и с две разбити яйца.
Запичаме без фолиото до апетитна златиста коричка.
Преди сервиране по желание поръсваме с нарязан копър и поднасяме с кисело мляко.

Огретен от тиквички със сирене

Когато огретенът е още горещ, не се получават перфектни парчета, затова и моите са малко безформени, защото нямах търпение да чакам да изстине. :)
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 коментара:

  1. Хич не си личи ,че парченцето ти е безформено,толкова е съблазнително,че всички "кусуру"са незабелижими!
    :)Поздрави,Светле!

    ОтговорИзтриване
  2. Много биха ми се усладили,Светле,от моите любими комбинации е рецептата ти,обожавам печени зеленчуци под Бешамел!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Май и аз не бих успяла да изчакам, Светле... Много вкусно ще е било! :)
    Поздрави и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  4. Поредното вкусно предложение с тиквички!
    Прегръдка, Светле!

    ОтговорИзтриване
  5. Светле, чудесен огретен, представям си невероятния му вкус. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване