Вариант на торта "Гараш"

Една от любимите на поколение българи торта, емблематична за повечето сладкарници от едно време. 
Днес такива емблеми сякаш няма. Не мога да преценя коя е тази торта, която почти всеки приготвя за специален празник и която се приготвя изключително за специални поводи. Днес тортите са пищни, при това много богати откъм украса, крем и блатове и на мода е фонданът, от който може да се направят всякакви форми, фигури, от който може да се моделира почти всичко. 
Наистина се получават много красиви торти, макар че на мен би ми било чак жал да хапна от такова произведение на изкуството.  Липсва ни сякаш онази специална торта, приготвена само за празници. И дори и да не е празник, денят, в който се хапва такава торта се превръща в такъв и е някак по-различен. 
Торта Гараш

За Гергьовден (макар да нямаме именик в семейството) реших да подсладя менюто с нещо също толкова празнично, какъвто е този ден. 
Рецептата е интересен микс от блатовете на торта "Естерхази", но този път вместо бадеми има орехи, а кремът ... Той е по-скоро също смесица от всякакви рецепти, които прочетох в Интернет, затова източник отново не мога да посоча, защото списъкът на моето вдъхновение ще е много дълъг. 
Искам да уточня, че това не е оригиналната торта "Гараш", но поне за приготвянето на блатовете/платките съм се придържала към правилото - белтъци, захар и орехи (както е и в много други рецепти за тази торта).

Общо взето, колкото сайтове и блогове има в мрежата, толкова и различни варианти може да срещнете, някои от които претендират за автентичност с оригинала, а други са просто импровизации като моята. 
Единственото, което мога да ви гарантирам е, че тортата е много вкусна и специална, подходяща за празник, но и за делник. 
Торта Гараш


      Необходими продукти:
      за блатовете (3 броя):
  • 8 белтъка
  • 180 г захар
  • 200 г смлени орехи есенция ванилия
      за крема:
  • 8 жълтъка + 2 с.л. кристална захар
  • 150 г  (или 200 г) шоколад
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 непълни супени лъжици пшенично натурално нишесте (или 10 г)
  • 3 с.л. вода
  • 200 г краве масло + около 2 с.л. пудра захар
  • есенция ванилия


Първо приготвяме блатовете.
Отделяме белтъците от жълтъците на 8 яйца. 
Белтъците разбиваме на пухкава пяна и добавяме захарта. Продължаваме разбиването, докато станат на сняг. Ароматизираме с ванилия. 
Добавяме на части смлените орехи, като разбъркваме внимателно с шпатула.
В три купи разпределяме сместта по равно.
Покриваме тава (с диаметър 25 см) с хартия за печене и я намазваме с олио.
Разпределяме равномерно сместта за първия блат. 
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути до златисто.
Изпичаме по този начин и останалите два блата.
Охлаждаме блатовете върху решетка.


Приготвяме крема.

Разбиваме жълтъците с около 2 супени лъжици захар за кратко.
Купата с жълтъците поставяме на водна баня за около 3-4 минути, като непрекъснато разбъркваме. (А какво ще рече водна баня? Поставяме купата върху друг съд с малко вода на котлона. Водата трябва да е гореща, но не и вряла.)

В друг съд сгорещяваме млякото и начупваме шоколада. Отново на водна баня разтопих шоколада с млякото за всеки случай, за да не "загори" шоколада.

Торта Гараш

Смесваме шоколадовия сос с жълтъците. Тъй като се получава рядък сос, го сгъстяваме леко с малко нишесте, което разтваряме с много малко вода (около 2-3 с.л.) и го прибавяме към жълтъчено-шоколадовата смес. Връщаме отново на водна баня този крем за две-три минути, като бъркаме непрекъснато, докато започне леко да се сгъстява от нишестето. Оставяме го да изстине.
Разбиваме маслото с малко пудра захар и добавяме на части шоколадовата смес. Разбъркваме добре.


  • В крема, както може би забелязвате, не съм слагала много захар, тъй като шоколадът е достатъчно сладък. Ако не ви се струва сладък крема, добавете още захар.
Сглобяваме тортата. 

В поднос сглобяваме тортата, като поставяме първия блат и го намазваме с крем (разделяме крема мислено на три части), след това втория и накрая третия. Намазваме тортата с крем и отстрани.
Торта Гараш
Украсяваме по желание със смлени орехи. 

Торта Гараш

Други емблематични торти, които заслужават да бъдат приготвени на празник:
  1. Торта "Естерхази"
  2. Торта "Добуш" 
  3. Торта "Прага"
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

20 коментара:

  1. Обичам тази торта във всичките и варианти -
    страхотна рецепта и неустоимо изкушение ни предлагаш, Светле!
    Благодаря за чудесната идея, сърдечни поздрави и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам и още един вариант на тази торта, само че там блатовете са коренно различни. Ще представя и него някой път в блога.
      Радвам се, че и този вариант ти е допаднал, Дианка!
      Хубав месец май и на теб!

      Изтриване
  2. Светле, ама страхотна е тортата. Има ли едно парче и за мен? Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има още много парчета, Танче! :)
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  3. Чудесна е, Светле! Много ми допада този вариант и ще се възползвам скоро от рецептата. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! :) Ще се радвам да споделиш, когато я приготвиш! :)

      Изтриване
  4. Чудесна тортичка! Определено много подходяща за празник! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Радост! :)
      Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Вярно е това за смисъла на тортата емблема във всяко семейство! Нашата беше една торта, която баба ми правеше, казвахме и "бъркана торта", а това което ти си ни забъркала е забележително! Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Поли! :)
      Чувала съм за тази торта, но никога не съм опитвала. Вкъщи най-често се правеха торти с пандшипанови блатове и домашен крем или сметана.
      Но напоследък опитвам всякакви различни рецепти. :)
      Прегръдка и от мен! :)

      Изтриване
  6. Как съм я пропуснала тази изкусителна тортичка :) ? Събирам идеи, скоро ми предстои празник и мисля, че мога да взаимствам нещичко от тази вкуснотия Светле!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! :) Ще се радвам, ако допринеса с щипка идея за предстоящия празник. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Прекрасна торта Гараш си приготвила, Светле! Много обичам тази торта и всякакви нейни вариации, които съм опитвала. :)
    И на мен от време на време ми залипсват онези торти, които макар и не толкова красиво декорирани, компенсират с прекрасния домашен вкус и уюта, който носят!
    Поздрави и прекрасна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алекс! Много точно си го описала - домашният вкус и уюта са наистина важни подправки!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Не съм правила нето една от четирите изброени торти,Светле и доволно оплаквам око по твоите,вярвам,че са невероятно вкусни!Много е нежна тортата ти Гараш!Прегръдка и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! :)
      Трябва да се поправиш, като приготвиш поне една от изброените! Препоръчвам ги, защото са и доста по-различни от познатите ни днес видове. :)
      Прегръдка и за теб и хубава седмица!

      Изтриване
  9. Светле, майсторски направена и несъмнено много вкусна торта! Гараш ми е една от любимите торти от миналото!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Яла съм този вид торта преди мнооого време и не ми харесваше толкова, но тази ми легна на сърцето и на небцето. :)
      Хубава седмица!

      Изтриване
  10. Чудесна импровизация на тази прекрасна торта!
    Прегръдка, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Радвам се, че ти харесва!
      Прегръдка!

      Изтриване