Ягодова торта

Първо, искам да честитя празника на всички малки и пораснали деца с пожелание за щастие и много усмивки!
След това искам да подсладя празника с една домашна, непретенциозна и много лесна за приготвяне торта.
Искаше ми се да е много нежна като вид и вкус.
Искаше ми се блатовете да са снежно бели и много пухкави със свеж аромат на лимонова кора - постигнах този ефект.


Ягодова торта


Искаше ми се кремът да е бебешко розов, но... не се получи, стана кафеникав, приличащ на карамел, но всъщност е с пресни пасирани ягоди. Така се получи заради наситено жълтия млечен крем, който в комбинация с червено... не дава розово. :D
Поне ароматът и вкусът са ягодови. Макар и не с типичния розов цвят, препоръчвам този крем, защото е натурален и в сравнение с пакетчетата нишесте или пудинг ягода, вкусът няма нищо общо.

И така рецептата за тази НЕрозова торта е следната:


   Необходими продукти:
Ягодова торта
 
       за блатовете:
  • 6 белтъка
  • 120 г захар
  • 60 г брашно
  • 35 г пшенично натурално нишесте
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • есенция ванилия
  • настъргана кора от лимон

       за крема:
  • 6 жълтъка
  • 25 г пшенично натурално нишесте
  • 30 мл вода
  • 180 мл прясно мляко
  • 3 с.л.  захар
  • 180 г ягоди + 1 с.л. захар + малко мед на вкус
  • ванилия
  • 120 г меко краве масло


Разбиваме белтъците на пухкава пяна и добавяме захарта. Продължаваме разбиването, докато станат на сняг.Ароматизираме с ванилия и настъргана кора от лимон.
Добавяме смесените с бакпулвер брашно и нишесте. Разбъркваме, за да няма бучки.
Разделяме тестото на две части. Разпределяме първата част върху тава, покрита с хартия за печене, която намасляваме с олио, за да се отлепи по-лесно блата. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути до златисто. По време на печенето може да покриете с алуминиево фолио блата, за да не прегори отгоре, ако е хванал вече златиста коричка. Изпичаме и втория блат. 
Оставяме блатовете да изстинат върху решетка.

Приготвяме крема, като загряваме прясното мляко заедно с 3 с.л. захар. Разбиваме жълтъците леко и наливаме разтвореното в малко вода нишесте. Към жълтъците наливаме горещото мляко, като разбъркваме непрекъснато. Ароматизираме с ванилия. Връщаме течността в съда и загряваме на котлона, докато кремът се сгъсти, като не спираме да разбъркваме, за да не загори кремът. Когато кремът се готов, го оставяме да изстине добре.
Почистваме и нарязваме на парченца ягодите. Добавяме 1 с.л. захар и около 1/2 с.л. мед. Разбъркваме и пасираме на гладко пюре, което по желание прецеждаме през цедка.
Към охладения млечен крем наливаме пюрето от ягоди - може да не наливате цялото количество, ако сметнете, че кремът ще стане много рядък.
Разбиваме с вилица мекото краве масло, докато стане пухкаво и го добавяме към ягодовия крем. Разбъркваме добре.
Сглобяваме тортата, като намазваме всеки блат с крема. Украсяваме с ягоди и настърган  бял шоколад. Оставяме тортата да стегне в хладилник няколко часа.

Ягодова торта
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

11 коментара:

  1. Нерозовата торта е прекрасна, Светле, и съм убедена, че е много вкусна! :)
    Честит празник и на теб, бъди винаги щастлива. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! :) Бях се отказала да публикувам рецепта, но ме убедиха да го направя поне заради вкуса, а и заради сполучливите пропорции в блата.
      Честит празник и на теб и много слънчеви усмивки! :)

      Изтриване
  2. Повярвай ми точно преди 5 минути зададох въпроса "искаш ли една малка тортичка с ягоди" и естетсвено отговора беше "не ставай смешна"! Свет, честит празник и на теб, приказна е тортата! Хайде отивам и аз да правя, че да видим дали ще стане! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Поли! :) Любопитна съм да видя твоят вариант на тема ягодова торта и съм сигурна, че ще се получи супер! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Светле, едно парченце от това вълшебство може ли? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна свежа тортичка! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз много харесвам този вид крем и предполагам с ягодовото пюре в него е много свеж и вкусен!
    Чудна, тортичка си приготвила, Светле :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2 юни 2014 г., 13:15

    Красота,мила ми Светле!Нека завинаги запазим детското в себе си.
    Ще цитирам една мисъл -
    "Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят". - Паулу Коелю
    Хубав ден и слънчево настроение!От Катя!

    ОтговорИзтриване
  7. Нищо, че не е розова, пак изглежда адски вкусна! Пък и ти си подсказала, че вътре има ягоди с тези отгоре, така че... :)
    Прегръдки, Светле!

    ОтговорИзтриване
  8. Светле,много е свежа тортичката и нямам грам съмнение,че с това кремче свежестта прозира от всяка хапка!Хубави летни дни ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Отново ме усмихнахте с позитивните си коментари! Благодаря ви и ви пожелавам слънчеви почивни дни (дано най-после са такива!) :)

    ОтговорИзтриване