Сливенски милинки

Поздрав за всички от сливенско-новозагорския край, за който е типично и традиционно приготвянето на милинки, които след това се поръсват с пудра захар! Любопитството ми се събуди от толкова много хвалби и си казах, че ще ги приготвя, за да направя съпоставка с познатите милинки със сирене.
Искам да подчертая, че това може би не е автентичната рецепта. Колкото са жителите от този край, толкова и рецепти има, най-вероятно. Затова замесихме едно хлебно тесто и използвахме технологията за заливката и подробното обяснение от блога "Фкусно".

Сливенски милинки


Тестото реших да замеся с добавка от прясно мляко, защото така става по-вкусно. :)

Необходими продукти:
Сливенски милинки за тестото:
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. прясно мляко (200 мл)
  • 1 ч.ч. вода 
  • 1 кубче мая (42 г)
  • 1 ч.л. сол
  • около 40 г краве масло
  • около 600-700 г брашно
за заливката:
  • 100 мл вода
  • 1 с.л. брашно
  • 1/2 пакетче краве масло (около 60 г)
  • 1 с.л. свинска мас (по желание)

  • пудра захар за поръсване
Разбиваме яйцето. Към него наливаме топло прясно мляко, разтворената във водата мая, солта и разтопеното масло.
Смесваме всички течни съставки добре.
Пресяваме брашното. Правим едно голямо кладенче и наливаме постепенно от течната смес, като междувременно загребваме от брашното. След като се получи лепкаво тесто, започваме да месим до получаването на гладко и меко тесто.
Оставяме го да втаса, докато удвои обема си.
След това от втасалото тесто оформяме малки топчета (при мен се получиха 32), като ги подреждаме на малко разстояние едно от друго в тава, предварително намазана с олио и посипана с брашно.
Оставяме милинките да втасат втори път.
През това време приготвяме заливката, като загряваме водата, маслото и маста, докато се разтопят. Прибавяме една непълна супена лъжица брашно и разбъркваме добре. С получената гъста кашичка заливаме милинките и оставяме да втасат, докато удвоят обема си. 
Сливенски милинки

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути до златиста коричка. По време на печенето може да покриете с фолио, за да не прегорят отгоре.

Оставяме ги да изстинат, като е добре да ги извадим от тавата и да ги сложим върху решетка, което става малко трудно, но все пак става. :)
Поръсваме с пудра захар и... знаете какво следва. :)
Сливенски милинкиСливенски милинки
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 коментара:

  1. Анонимен2 юли 2014 г., 9:42

    Привет,привет,мила ми Светле! Чудесно милинки си направила,мойте поздравления!Ако позволиш си вземам малко за закуска.Хубав ден,слънчево настроение и много поздрави на всички.От Катя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! :) Почерпи се, разбира се! Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  2. Ех,че са пухкави,Светле,браво,страхотни!Само това пудрене със захар,характерно за сливенските милинки не ми се връзва на моя вкус,предпочитам ги солени.Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! :) И на мен ми се струваше странно, но ми харесаха и определено пак ще ги пробвам някога. :)
      Хубав ден ти пожелавам!

      Изтриване
  3. Светле, невероятни са станали, а и с пудра захар са ми много по вкуса. Слънчев ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Като козуначета са станале тези милинки, пухчета :)
    Браво, Светле, много ми харесват!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Светле уцели много точно с тези милинки, обичам много каквито и да е, всякакви! Приказни са! Прегръдка и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Уау, страхотни са станали и така ме изкушават точно сега, когато пия само чай. :)
    Прекрасен ден, Светле!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви! Не знам доколко са точно като онези прословути милинки, но са много вкусни, гарнирани със сирене или с пудра захар! :)
    Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване