Бобена салата със зеленчуци

Салатата с боб посред лято не е особено типична за този сезон. Но с добавка от сезонни зеленчуци като домати, червени чушки и подправки като босилек, магданоз, рецептата добива съвсем летен вид.
Идеята видях в "Бон Апети", но си позволих да променя някои неща, включително и името. Дали ще е пикантна или не, решавате вие. Лютите чушки не се задължителен елемент, но придават пикантност, която си подхожда с останалите продукти.
Една много цветна и лятна салата, която може успешно да замести основното, тъй като е и засищаща.
 
Бобена салата със зеленчуци

Необходими продукти:
500 г зрял боб**
4 червени чушки
3 домата
2 люти чушки
2 глави червен лук
5-6 листенца босилек (или 1 ч.л. сушен)
1 с.л. тъмен балсамов / ябълков оцет по желание
1/2 връзка магданоз
олио/зехтин на вкус
сол на вкус



* Това количество боб е доста за една салата (за около 6 порции може би), затова използвах част от него, а с другата част направих друга салата.
* За салатата може да използвате и боб от консерва, но аз не предпочитам този вариант.

Почистваме и измиваме боба много добре. Слагаме го да се вари. След като заври (и ври около 20-30 минути), изливаме водата и наливаме нова чиста вода. 
Отново бобът завира и ври около 20-30 минути. Изливаме и втората вода. Наливаме нова чиста вода, както и струйка-две олио и оставяме боба да се свари, докато зрънцата омекнат, но не бива да се развират. След като се свари, отцеждаме водата и оставяме боба да изстине.

Бобена салата със зеленчуци
Подготвяме зеленчуците. 
Чушките може да изпечете, както направих аз, а може да използвате и сурови.
Изпечените чушки се обелват, почистват от семките и се нарязват на кубчета.
Доматите също се нарязват на по-малки кубчета, лютите чушки - на ситно, а лукът - на полумесеци (когато правя салати го стривам със сол, за да стане с по-мек вкус). Босилекът и магданозът също се режат на ситно.
Смесваме сварения боб със зеленчуците и зелените подправки. Подправяме със сол, зехтин/олио, балсамов или ябълков оцет на вкус. 
Салатата може да се остави за около 30 минути, за да поеме боба всички аромати.
И сервираме.


SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 коментара:

  1. Анонимен28 юли 2014 г., 9:57

    Привет,привет,мила ми Светле.Приготвила си една от любимите салати и както казваш ти - не е типична за този сезон, но с твойте подобрения,придобива вкуса на лятото! Хубав ден, мила ми Светле! Поздрави на всички!
    От Катя!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно съчетание,Светле,много ми допада и как стилно си я порционирала,браво!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Нищо, че не е типична. Чудесна е. Добавката на босилек и домат придава достатъчно свежест за лятото. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване