Лазаня от тиквички

Много мислих как да нарека това ястие, но по-скоро го определям като лазаня. :)
Тук корите са заместени от филийки тиквички, изпечени за минута-две на скара (това прави ястието много по-леко). Доматеният сос носи вкуса на лято - сладки домати и босилек, а плънката пък е съчетание от свежестта на копъра и лекия парфюм на мащерката.
Плънката, разбира се, може да е друга - може да приготвите все пак типичния сос "Болонезе", да използвате повече видове сирена и каквото решите вие.
Единственото важно е, че рецептата е лесна, може да претърпи много промени с една основна идея - да имаме изпечени тиквички и оттам нататък вие решавате как и с какво да приготвите лазанята. :)



Необходими продукти:

около 2 кг тиквички
сол и олио/зехтин на вкус

за доматения сос:
3 големи домата
3 скилидки чесън
3-4 с.л. олио
щипка сол
1 ч.л. захар
листенца босилек
моцарела/кашкавал, 1 домат за гарниране



за плънката:
400-500 г краве сирене
3 яйца
4-5 стръкчета мащерка
няколко стръка копър
черен пипер на вкус



Първо изпичаме тиквичките на скара или грил тиган.
За целта ги измиваме и нарязваме на филийки. Посоляваме ги и добавяме две-три струйки олио/зехтин, за да не са сухи при изпичане. 
Печем ги на добре загрята скара/грил тиган за около 2-3 минути, колкото леко да омекнат. 

Приготвяме соса.
Обелваме доматите и ги настъргваме на ренде или ги нарязваме на едри парчета и ги пасираме. Нарязваме скилидките чесън на ситно и ги запържваме за кратко в загрятата мазнина. Чесънът бързо загаря, така че тук трябва да се внимава, защото после започва да горчи и става неприятно. Добавяме доматите и оставяме сосът да ври, докато намали обема си и стане малко по-гъст. Овкусяваме с малко сол и захар. 
Когато сосът е готов, добавяме нарязаните листенца босилек. 

Лазаня от тиквички

Плънката е най-лесната част.
Разбиваме яйцата и натрошаваме сиренето. Разбъркваме добре и овкусяваме с листенцата мащерка и нарязан на ситно копър.

Сглобяваме частите на лазанята.

Лазаня от тиквички
Намасляваме с малко олио дъното на тавата, подреждаме плътно тиквички, отгоре ги покриваме с малко доматен сос, а върху него разпределяме част от плънката. Следват отново тиквички, доматен сос и плънка. Накрая завършваме с тиквчики и мятаме ястието да пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Може да се покрие с алуминиево фолио, за да не прегорят отгоре тиквичките. Печем около 20 минути. Изваждаме тавичката подреждаме върху лазанята моцарела или настърган кашкавал и допичаме за още 5-6 минути.

SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 коментара:

  1. Прекрасно,сезонно и вкусно....,поздравления:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Светле, както и да го наречеш, изглежда много вкусно. Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Светле, лазанята ти е вълшебна! Веднага бих заменила някоя с кори за твоята - лекичка и така вкусна с тези сиренца... Поздрави и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Идеално ястие за моя вкус,Светле!Цяло лято мога да карам на такива пъстри гозби с много зеленчуци и сирена!Страхотно попадение!Щастлив вторник!

    ОтговорИзтриване
  5. Както искаш наpичай ястието си, Светле, за мен това е лято в чиния :) Събpала си неговите чудни вкусове и аpомати в тази гозба, пpосто пpекpасно, дpуго не мога да кажа!
    Пpегpъдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно лятно ястие си спретнала,мила ми Светле!Хубав ден,слънчево настроение и поздрави вкъщи! От Катя!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно като идея, изпълнение и представяне, Светле -
    прекрасно лятно предложение - по мой вкус...
    Благодаря за чудесната идея и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Много свежо ястие, Светле! Наскоро правих патладжан почти по същия начин, хареса ми!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви за милите коментари! Радвам се, че ви е харесало моето предложение!
    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване