Кебап в патладжан

Една интересна рецепта, която случайно забелязах в готварска книга от 1966 г. 
Реших, че лятото няма как да отмине без някоя интересна рецепта с патладжан и затова впрегнах цялото си желание и вдъхновение, за да реализирам днешното предложение. :) 
Любимото ми лято е вече към края си (защо толкова бързо отмина?) и ви приканвам да му се насладите максимално, а особено пък в кулинарно отношение. Защото в студените дни слънчевите салати, апетитните зеленчукови основни, десертите с летен загар и вкус, ще са изместени от други, не по-малко вкусни, разбира се, но за мен те по-скоро бледнеят пред пъстротата, която я има единствено през лятото. 
Стига толкова приказки, ред е на рецептата. А тя е много лесна. Подсказвам ви, че може да замените свинското месо с пилешко, а за финал може да поръсите и с настърган кашкавал, но аз не го направих.

Кебап в патладжан

Необходими продукти:

5 патладжана
олио
за кебапа:
около 700 г свинско месо
3 глави лук
2 домата
сол, чубрица и риган на вкус
3-4 с.л. олио

за доматения сос:

700-800 г пасирани домати
щипка захар, сол на вкус
3-4 с.л. олио
2 скилидки чесън
много босилек (поне 7-8 листенца)

Първо издълбаваме вътрешността на патладжаните. Посоляваме ги и ги оставяме за около 15 минути, за да се отдели евентуално горчив сок.
След това ги изплакваме добре с вода, подреждаме ги в тава, предварително намазана с олио. Поливаме ги и отгоре със струйка олио, добавяме и вътрешността, която може да нарежете на кубчета. Наливаме 1 кафена чаша вода, покриваме с фолио и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато омекнат и са почти сготвени.

Кебап в патладжан

През това време се заемаме с плънката, т.е. кебапа.
Нарязваме лука на полумесеци, месото на по-малки кубчета. Обелваме доматите, остраняваме семките и ги нарязваме на кубчета. 
В съд загряваме олио (което покрива дъното на съда).
Запържваме месото. Разбъркваме периодично. Когато е почти готово, добавяме лука, за да се запържи до златисто. Подправяме със сол, черен пипер, чубрица и риган. Съвсем накрая добавяме и доматите. Разбъркваме и сваляме от котлона.

За соса обелваме доматите и ги пасираме. 
Запържваме нарязаните на ситно скилидки чесън и добавяме доматеното пюре. Готвим, докато сосът леко се сгъсти.
Накрая подправяме с нарязан на ситно босилек, щипка захар и малко сол.

Пълним запечените и почти готови патладжани с кебапа. Добавяме и готовия сос.
Връщаме ястието във фурната и готвим за още около 15 минути, докато патладжаните омекнат напълно.

Кебап в патладжан

Поднасяме и поръсваме с нарязан магданоз.
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

15 коментара:

  1. Ох, че е вкусно! Прекрасна рецепта, запомням си я! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Колоритно ястийце......,много ми допадна и ще го приготвя задължително.Поздрави,Светле!

    ОтговорИзтриване
  3. Колоритно ястийце......,много ми допадна и ще го приготвя задължително.Поздрави,Светле!

    ОтговорИзтриване
  4. Светле, рецептата е разкошна, а за изпълнението, просто нямам думи....прииска ми се да опитам :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми хареса това слънчево предложение Светле ... мисля че още днес ще го направя :)
    Искам само да попитам че не ми стана много ясно ... доматеният сос се добавя само около патладжаните или от него се полива и кебапа вътре в патладжана?
    Всъщност сега като се загледах в красивите ти снимки, май е само около патладжана в съда за печене, но ..... :)
    Поздрави и предварително ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани и ме извини за късния отговор! Сосът се излива в тавата при патладжаните. В кебапа слагам домати, нарязани на кубчета и поне за мен плънката не беше суха след изпичане във фурната.
      Ако приготвиш това ястие, ще се радвам и на отзив! Да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Вече го приготвих ... невероятна вкусотия ... точно така направих, соса сложих в тавата ... смених месото с пуешко, направих му и снимки даже :) Може би скоро ще го публикувам, макар че за снимките не мога да кажа че се получиха идеални, но пък ястието просто е превъзходно :)
      Благодаря за вече любимата рецепта Светле!

      Изтриване
    3. Много се радвам, Дани! :) Ще очаквам и публикацията ти! Бон Апети!

      Изтриване
  6. О, много апетитно, правила съм нещо подобно, но с кайма.

    ОтговорИзтриване
  7. Великолепно ястие,Светле,заслужава бурни апплодисменти и продължително облизване,страхотно е!

    ОтговорИзтриване
  8. Светле, и аз идвам да ти кажа, че си сготвила страхотно! Чудна патладжанена лодчица. :) Ама и как хубаво си я снимала, браво! :)
    Поздрави сърдечни, Светле!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви, че се отбихте в блога! Ще се радвам ястието да ви хареса и на вкус. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Оригинална идея! В старите книги се намират доста интересни рецепти! :)
    Много добре изглежда!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасни нови идеи и рецепти, Светле -
    много вкус, аромат и усещане за есен... в красиви снимки.
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и хубав уикенд .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Много се радвам, че новите предложения ти харесват, твоите похвални думи значат много за мен. :)
      Хубава идна седмица ти пожелавам!

      Изтриване