Фритата с тиквкички

Или казано на по-достъпен език - омлет с тиквички, но с по-кокетно италианско име. :) 
Фритатата, също като тортилята, е вид омлет. Единственото, което може би отличава този братовчед на омлета от самия него, е дебелината. Фритатата е по-дебеличка, с повечко яйца. Може да се приготви с всякакви продукти - колбаси, зеленчуци, сирена и подправки. 
В края на летния и тиквичковия сезон, показвам и последното предложение с тиквички за тази година (звучи много тъжно и носталгично и е така наистина).
Насладете се на последните вкусни тиквички, като си приготвите любимото си ястие с тях. А някоя и друга лесна идея е добре дошла винаги. :)

Фритата с тиквкички

Рецепта и идея за това ястие съм виждала в много сайтове и блогове, затова като източник посочвам необятното виртуално пространство.

Необходими продукти:

4 яйца
2 малки тиквички
1 глава лук
около 100-150 г краве сирене
ситно нарязан копър
3-4 с.л. олио
малка бучка масло (около 20 г)

Нарязваме лука на полумесеци, а тиквичките на кубчета. Запържваме зеленчуците в сгорещено олио (около 3-4 с.л.). 
Разбиваме яйцата, натрошаваме сиренето и подправяме с копър.
Когато тиквичките омекнат, изливаме яйчената смес.
Когато омлета се стегне и се запържи от долната страна, го обръщаме върху голяма чиния или поднос ( в моя случай редовния капак на голяма тенджера) и го връщаме да се запържи и от другата страна. 
Ако тиганът ви е с огнеупорна или махаща се дръжка, направо го сложете да се запече във фурна от горната страна. 
Ако обръщате омлета (като мен), внимавайте да не се изгорите и най-добре извършете тази операция върху мивката. При обръщането формата малко се деформира, но... не е болка за умиране. :)

Когато омлета е готов, го сервираме в чиния и докато е топъл, намазваме с малко масло. Придобива много апетитен аромат. 

Фритата с тиквкички


SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 коментара:

  1. Светле,много тъжно...........лятото си отиде(:::::Хубавото е,че ще дойде следващото,нали:))))А и как да не дотърчи,като ще има още по-хубави и съблазнителни зеленчукови рецепти!
    Фритата ти е толкова сочна,богата и съблазнителна,че само заради нея си заслужава чакането:)
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудна свежа фритата, толкова обичам! И моите импровизации с тиквичките са безкрайни и никога не ми омръзват, е сега ще сменим за малко главните герой в рецептите, но пак ще бъде вкусно, цветно и може би още по ароматно :)
    Прегръдка, Светле!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна чудесия, приказно ястие! Нищо, че е рано за обяд, огладнях! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Светле, ама страхотна фритата, много вкусна и сочна. Личи и по красивите кадри. Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно изглежда фритата, а в същото време и много носталгично за отиващото си лято. Много красиви снимки!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Предложение изцяло в тон с моята носталгия по отиващото си лято :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Светле, както и да го наречеш, все е вкусно. Отмъквам си и аз резенче. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  8. И на мен ми е мъчно, че си отиде лятото или по-скоро, че не успя да се задържи и да го усетим повече (поне аз не усетих много, че е лято тази година). За жалост с него си отиват и всички любими зеленчуци и трябва да се настроим на друга вълна.
    Благодаря, че се отбихте в блога!
    По-топла и слънчева седмица желая!

    ОтговорИзтриване