Постна питка за Бъдни вечер

До коледните празници остава точно един месец. Надявам се, че ще успея да запълня страниците на блога и с коледни идеи. 
Тъй като сме в пости, ви предлагам рецептата за питка, която задължително трябва да присъства на нашата трапеза за Бъдни вечер.
Винаги в нашето семейство майка ми приготвя такава пита, като оформлението е разнообразно. Вкъщи содените пити не са на почит, защото стават по-сбити и сухи. Знам, че е спорно дали питите с мая са наистина постни или не, затова всеки сам трябва да избере своята рецепта за питка - содена или пухкава с мая.
Миналата година аз приготвих питката, като фигурките върху нея крият своята символика (е, не ми се получиха перфектни фигурки и ще ви е нужна малка доза фантазия, за да разберете кое какво е, но вкусът компенсираше). 

Необходими продукти:

400 мл вода
1 кубче мая (42 г)
1 с.л. захар
1 ч.л. сол 
2 с.л. олио
около 700-800 г брашно*

Постна питка за Бъдни вечер

Първо разтваряме маята в топла (но не гореща!) вода. Добавяме захарта, солта, олиото.
Пресяваме брашното. В него правим кладенче и наливаме течността. Постепенно загребваме от брашното, докато се получи лепкаво тесто. Омесваме тестото, докато стане гладко и меко, и докато спре да се лепи по ръцете.
* Брашното в рецептата е ориентировъчно.

Прехвърляме тестото в намаслена дълбока купа и го покриваме с прозрачно фолио. Оставяме го да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто разделяме на 7 части, като отделяме и малко тесто за оформяне на фигурките. Седемте части оформяме като топки, които подреждаме в тава, намазана с олио или покрита с хартия за печене. Важно е да не ги подреждате плътно една до друга, а да оставите малко разстояние, което ще се запълни при второто втасване. В някоя от топките скриваме и паричката - предварително много добре измита и увита в алуминиево фолио.
Накрая оформяме от останалото заделено тесто фигурки, символизиращи дом (къща), плодородие (златен клас и грозде), вяра (кръст) и други.
Оставяме питката да втаса втори път, докато удвои обема си.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути. Когато стане златиста, може да покрием питката с алуминиево фолио, за да не изгори отгоре коричката.
Когато питката се изпече, я изваждаме върху решетка, за да изстине.

SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

15 коментара:

  1. Светле, чудна обрядна питка предлагаш!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! Видях и в твоя блог подобна наскоро и смятам, че е хубаво понякога да се придържаме към традиционните обредни хлябове на празник като Бъдни вечер. :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Прекрасна погача, Светле, чак при мен замириса на топъл, домашен хляб!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! :) С нетърпение очаквам предстоящите празници!
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  3. Светле, изглежда фантастично, а фигурките не само ще ги разпознаем, но и ще ги хапнам (ако ни се отдаде възможност :) )!!
    Прегръдка, миличка и хубав ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Руми! Виждала съм рецепти, в които фигурките се правят от друго тесто - само брашно и вода, за да се открояват и след изпичане, но аз предпочитам да са от същото тесто. :)
      Прегръдка за теб и хубав ден!

      Изтриване
  4. Ние в къщи правим за бъдни вечер и содена питка, и такава - постна, с мая:)
    Хубава се е получила твоята - лъха уют от нея!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна питка,Светле,а и фигурките личат много добре какви са,поздравления,мила!С пожелание за уютна Коледа и през тази година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти е харесала, Роси! :) Пожелавам ти много коледно настроение!

      Изтриване
  6. Разкошна питка си сътворила, Светле! Приятни мигове в очакване на Коледа ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Радост! Пожелавам ти и на теб красиви предколедни мигове! :)

      Изтриване
  7. Много добре ти се е получила питката - и на външен вид, със сигурност и на вкус! Коледа наближава и коледните рецепти внасят още повече празнично настроение! Ще следя с интерес следващите предложения, да почерпя и аз коледни идеи. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Петя! :) С това ограничено време... идеите ми за коледни рецепти се трупат, а с реализирането им съм доникъде. Надявам се да покажа поне едно-две предложения. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Разкошна...
    Чудесна е идеята ти и страхотна питка си измайсторила, Светле!
    Поздрави за теб, вдъхновен и хубав празничен декември!

    ОтговорИзтриване