Огретен от тиквички със сирене

След серията сладко и тестено, идва ред на нещо солено, основно и сезонно! 
Май месец е към края си, а тиквичките са в разгара си. И тази година ще консумираме в промишлени количества, няма как, любими са ни (както може би забелязвате, съдейки по броя на рецептите с тях, който е предхождан единствено от тортите). А и рецептите с тях могат да бъдат толкова разнообразни. Повечето хора, споменавайки за тиквички, се сещат за пържени, поднесени с кисело мляко или традиционно приготвени с ориз.
Една идея, с която може да разнообразим тиквичковото меню, е да си направим огретен, по подобие на този с картофи

Огретен от тиквички със сирене

Тирамису / Tiramisù

Легендарен десерт познат и обичан от толкова много хора, че дори няма нужда от представяне и някакви уводни думи преди да подредя продуктите в списъка.
Единственото, което ще кажа, е че съчетанието на продуктите е съвършено - аромат на кафе и много въздушен крем, който обгръща напоените бишкоти. 

Тирамису

За първи път приготвям истинско "Тирамису" (може да не е класическата рецепта, не знам дори коя от всичките предложени в мрежата, книгите, списанията, вестниците и опаковките на бишкотите е). Чудесно би красял трапезата за някой по-специален повод. И тъй като не съм го приготвяла никога до сега, моментът на приготвяне също бе специален. 
Обичам да приготвям рецепти с история, не много засукани, но пък преборили много десетилетия и утвърдили се с ненадминат вкус. 

Тирамису

Макар позакъсняла и не в крак с модните кулинарни тенденции (мисля че модата на тирамисуто малко е отминала или просто вече се възприема като един най-обикновен домашен десерт като бисквитената торта, например) ви представям още веднъж рецепта за Тирамису, като комбинирах тези съставки с приготвянето на крем "Сабайон" (показан и приготвен стъпка по стъпка от Йоана). Резултатът е отличен! :)



Първо приготвяме кафето, защото то трябва да изстине. Към него добавяме 4-5 чаени лъжички захар и около 30 мл ром.

След това приготвяме крема.
Отделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме заедно с половината количество захар с миксер, докато станат на пухкав крем.
Слагаме една малка тенджерка с вода на котлона да се сгорещи. Върху нея слагаме купата с жълтъците. Бъркаме постоянно с бъркалка или шпатула, докато сместа се сгъсти и жълтъците се сготвят - т.е. нямат вкус на сурово, поне така преценявах аз. 
Около 12-15 минути са достатъчни.  Оставяме ги да изстинат.
Не съм оставяла водата да завира и изключих котлона малко преди това да се случи, защото ме беше страх да не стане на омлет крема.

Тирамису


Разбиваме белтъците на сняг с останалото количество захар. 
Разбиваме за кратко маскарпонето (с шпатула или вилица), докато стане пухкаво. Ако се прекали с разбиването, се втечнява.
Към жълтъците добавяме ром и ванилия. Разбъркваме и изливаме сместа при маскарпонето. Разбъркваме отново добре. Към крема добавяме на части белтъците и разбъркваме в една посока, докато се смесят с крема.

Сглобяваме десерта.
Покриваме дъното на правоъгълна тава (с размери 35 х 23 х 5 см) с бишкоти, които преди това топваме в кафето. Отгоре разпределяме половината от крема.
Подреждаме останалите бишкоти и завършваме с останалия крем. Заравняваме леко.
Покриваме с фолио за свежо съхранение или капак и поставяме в хладилник да престои една нощ.

Тирамису

Преди сервиране поръсваме обилно с какао с помощта на цедка. 

Тирамису

Питка "Възелчета"

Ето и още една идея за оформяне на питка. Този път на възелчета. Доста известен начин, общо взето нищо ново под слънцето, както се казва, но пък е още една нотка разнообразие, която може да поднесем на трапезата.
 След изпичане въпросните възелчета не си личат толкова много, но пък питката стана много пухкава и въздушна. :)

Питка Възелчета

Продуктите този път са малко на око и не са съвсем точни (до грам). Но рецептата, която следвам винаги е почти една и съща, така че няма да сбъркате, ако разгледате и другите в категорията "Тестени". Под съвсем точни измерени количества имам предвид брашното, което е трудно да се определи с точност. Значение за пропорциите на продуктите има и размера на тавата, в която ще печем питката.

  Необходими продукти:
    за тава с диаметър 30 см

  • 2 яйца (от които отделяме малко за намазване)
  • 300 мл прясно мляко
  • 300 мл вода
  • 1 кубче мая (42 г)
  • 1 ч.л. сол (или на вкус)
  • 1 с.л. захар
  • 2-3 с.л. олио
  • около 1 кг - 1.200 кг брашно
  • сусам за поръсване

Разбиваме яйцата, като в друг съд може да отделите малко за намазване накрая - около 2 с.л. е достатъчно. 
Разтваряме маята с водата. Добавяме сол и захар, както и топло мляко (не горещо!), както и разбитите яйца. Разбъркваме сместа.
Пресяваме брашното и правим едно голямо кладенче, в което постепенно наливаме течната смес и загребваме от стените на кладенчето, така че да започне да се образува лепкаво тесто.
Започваме постепенно да замесваме. Тестото трябва да се превърне в гладко и меко, и да не се лепи по ръцете.
Оставяме тестото да втаса в намаслена голяма купа или тава и го покриваме с фолио пластик.
Втасалото тесто разделяме на 12 топки. 
  • Когато работим с тесто, е задължително ръцете ни да са намаслени с олио, както и плота, за да не залепва тестото.
От топките правил фитили, които осукваме леко и завързваме по средата на възелче, но не стегнато. Краищата на фитилите подпъхваме навътре в дупчицата на възела, както е показано и на снимките.

Питка Възелчета

Всяко възелче поставяме в тава, покрита с хартия за печене или намаслена. 
Оставяме питката да втаса втори път.

Питка Възелчета

Когато удвои обема си, я намазваме с отделеното разбито яйце и поръсваме със сусам по желание. 
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути. След като се зачерви, стане златиста, я покриваме с алуминиево фолио, за да не изгори отгоре.
Изпечената питка охлаждаме върху решетка.

Питка Възелчета

Вариант на торта "Гараш"

Една от любимите на поколение българи торта, емблематична за повечето сладкарници от едно време. 
Днес такива емблеми сякаш няма. Не мога да преценя коя е тази торта, която почти всеки приготвя за специален празник и която се приготвя изключително за специални поводи. Днес тортите са пищни, при това много богати откъм украса, крем и блатове и на мода е фонданът, от който може да се направят всякакви форми, фигури, от който може да се моделира почти всичко. 
Наистина се получават много красиви торти, макар че на мен би ми било чак жал да хапна от такова произведение на изкуството.  Липсва ни сякаш онази специална торта, приготвена само за празници. И дори и да не е празник, денят, в който се хапва такава торта се превръща в такъв и е някак по-различен. 
Торта Гараш

За Гергьовден (макар да нямаме именик в семейството) реших да подсладя менюто с нещо също толкова празнично, какъвто е този ден. 
Рецептата е интересен микс от блатовете на торта "Естерхази", но този път вместо бадеми има орехи, а кремът ... Той е по-скоро също смесица от всякакви рецепти, които прочетох в Интернет, затова източник отново не мога да посоча, защото списъкът на моето вдъхновение ще е много дълъг. 
Искам да уточня, че това не е оригиналната торта "Гараш", но поне за приготвянето на блатовете/платките съм се придържала към правилото - белтъци, захар и орехи (както е и в много други рецепти за тази торта).

Общо взето, колкото сайтове и блогове има в мрежата, толкова и различни варианти може да срещнете, някои от които претендират за автентичност с оригинала, а други са просто импровизации като моята. 
Единственото, което мога да ви гарантирам е, че тортата е много вкусна и специална, подходяща за празник, но и за делник. 
Торта Гараш


      Необходими продукти:
      за блатовете (3 броя):
  • 8 белтъка
  • 180 г захар
  • 200 г смлени орехи есенция ванилия
      за крема:
  • 8 жълтъка + 2 с.л. кристална захар
  • 150 г  (или 200 г) шоколад
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 непълни супени лъжици пшенично натурално нишесте (или 10 г)
  • 3 с.л. вода
  • 200 г краве масло + около 2 с.л. пудра захар
  • есенция ванилия


Първо приготвяме блатовете.
Отделяме белтъците от жълтъците на 8 яйца. 
Белтъците разбиваме на пухкава пяна и добавяме захарта. Продължаваме разбиването, докато станат на сняг. Ароматизираме с ванилия. 
Добавяме на части смлените орехи, като разбъркваме внимателно с шпатула.
В три купи разпределяме сместта по равно.
Покриваме тава (с диаметър 25 см) с хартия за печене и я намазваме с олио.
Разпределяме равномерно сместта за първия блат. 
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути до златисто.
Изпичаме по този начин и останалите два блата.
Охлаждаме блатовете върху решетка.


Приготвяме крема.

Разбиваме жълтъците с около 2 супени лъжици захар за кратко.
Купата с жълтъците поставяме на водна баня за около 3-4 минути, като непрекъснато разбъркваме. (А какво ще рече водна баня? Поставяме купата върху друг съд с малко вода на котлона. Водата трябва да е гореща, но не и вряла.)

В друг съд сгорещяваме млякото и начупваме шоколада. Отново на водна баня разтопих шоколада с млякото за всеки случай, за да не "загори" шоколада.

Торта Гараш

Смесваме шоколадовия сос с жълтъците. Тъй като се получава рядък сос, го сгъстяваме леко с малко нишесте, което разтваряме с много малко вода (около 2-3 с.л.) и го прибавяме към жълтъчено-шоколадовата смес. Връщаме отново на водна баня този крем за две-три минути, като бъркаме непрекъснато, докато започне леко да се сгъстява от нишестето. Оставяме го да изстине.
Разбиваме маслото с малко пудра захар и добавяме на части шоколадовата смес. Разбъркваме добре.


  • В крема, както може би забелязвате, не съм слагала много захар, тъй като шоколадът е достатъчно сладък. Ако не ви се струва сладък крема, добавете още захар.
Сглобяваме тортата. 

В поднос сглобяваме тортата, като поставяме първия блат и го намазваме с крем (разделяме крема мислено на три части), след това втория и накрая третия. Намазваме тортата с крем и отстрани.
Торта Гараш
Украсяваме по желание със смлени орехи. 

Торта Гараш

Други емблематични торти, които заслужават да бъдат приготвени на празник:
  1. Торта "Естерхази"
  2. Торта "Добуш" 
  3. Торта "Прага"

Трицветен кекс (Кекс с бяла смес)

Преди два дни (на 1-ви май) преди две години публикувах първата си рецепта в този блог "Бисквитена торта". Постепенно любопитството ми се увеличи и броят на публикациите започна да расте. Впуснах се в кулинарните фантазии, като започнах да приготвям малка част от това, което е плод на моите фантазии, малка част взаимствана от други блогове или предавания и малка част, записана от майка ми, които заслужават своето почетно място в блога, за да не бъдат забравени.
И така вече две години, когато намеря свободно време, приготвям нещо и снимам. Снимките не могат да се мерят с тези на професионалните фотографи или дори с тези, за които фотографията е хоби, но се старя всеки, който се отбие в блога, да добие представа за рецептата.
Може би понякога дългите рецепти отказват някои от вас, а други смятат, че пилея излишно времето си и "литературния си талант" (както се беше изразил един читател), но за мен е важно всеки начинаещ, който няма никаква представа от готвене да ме разбере и да успея да го убедя, че не е толкова сложно!
Не мога да забравя и всички вас, без които този блог щеше да е пуст и самотен! Радвам се на всеки оставен положителен коментар, особено на тези, чрез които показвате, че сте останали доволни от получилия се резултат.
Благодаря ви, че две години четете моя блог и се надявам това да продължава!
Искаше ми се да покажа рецепта на някоя торта, но нямах време да избирам от дългия чакащ списък, да приготвям и снимам. Но пък показвам нещо позабравено, което искам да ви припомня и с което да подсладя кафето през почивните ви дни. :)

Необходими продукти:

Трицветен кексI смес: 
4 яйца + 4 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
4 с.л. олио
ванилия
лимонова кора по желание

II смес: 
4 белтъка
4 с.л. захар
4 с.л. брашно

III смес:
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. какао
канела по желание

Приготвяме първо кексовата смес (I смес):
Отделяме белтъците от жълтъците на яйцата (в рецептата са общо 8 на брой). Отделяме четирите белтъка в отделна купа, те ще са ни необходими за белтъчната смес.
Разбиваме белтъците на пухкава пяна и добавяме част от захарта. Разбиваме, докато станат на сняг.
Жълтъците (8 на брой) разбиваме с останалото количество захар, докато станат с по-блед цвят.
Смесваме двете яйчени смеси. Ароматизираме с ванилия и настъргана кора на лимон по желание. 
Прибавяме олиото, както и пресятото брашно, смесено с бакпулвера.
Разбъркваме внимателно, за да не спаднат белтъците. Не трябва да има бучици брашно.

Трицветен кекс


Приготвяме втората смес.
Разбиваме белтъците на пяна, добавяме захарта и продължаваме разбиването, докато станат на сняг.
Прибавяме брашното и разбъркваме внимателно.

Приготвяме третата смес, като смиламе орехите и ги смесваме с малко какао и канела по желание.

Сглобяваме кекса, като разпределяме смесите в следната последователност: 
  1. 1/2 от кексова смес (I смес)
  2. 1/2 от сместа с орехи (III смес)
  3. цялата белтъчна смес (II смес)
  4. останалата орехова смес (III смес)
  5. останалата кексова смес (I смес)
Кексът се пече в намаслена форма за кекс с незалепващо покритие или в правоъгълна форма (моята с размери 30 х 12,5 х 8,5 см), покрита с хартия за печене, която леко за намаслява за по-лесно изваждане на кекса.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути или до суха клечка.

По желание преди да се сложи да се пече, кексът може да се поръси с филирани бадеми, а след печенето може да се полее с малко разтопен шоколад или друга глазура по избор.

Трицветен кекс