Постна питка за Бъдни вечер

До коледните празници остава точно един месец. Надявам се, че ще успея да запълня страниците на блога и с коледни идеи. 
Тъй като сме в пости, ви предлагам рецептата за питка, която задължително трябва да присъства на нашата трапеза за Бъдни вечер.
Винаги в нашето семейство майка ми приготвя такава пита, като оформлението е разнообразно. Вкъщи содените пити не са на почит, защото стават по-сбити и сухи. Знам, че е спорно дали питите с мая са наистина постни или не, затова всеки сам трябва да избере своята рецепта за питка - содена или пухкава с мая.
Миналата година аз приготвих питката, като фигурките върху нея крият своята символика (е, не ми се получиха перфектни фигурки и ще ви е нужна малка доза фантазия, за да разберете кое какво е, но вкусът компенсираше). 

Постна питка за Бъдни вечер

Салата с макарони и майонеза

Наричана още "Италианска салата", този вариант на зимните по-тежки салати би се харесал на тези от вас, които обичат паста, приготвена във всякакви варианти. Аз не съм от тези хора! Не съм почитател на пастата и спагетите. Странно или не, това е самата истина. Сигурно някои биха ме попитали как така и защо. Обяснение нямам, просто така. Не съм имала бедствени опити или нещо, което да ме накара да не ми е любимо хапването на този вид ястия. Е, със сладките макарони за закуска нямам никакви проблеми, защото ги обичам много.
Но не моите предпочитания са тема на тази публикация, в която дадох шанс на себе си и на другите дегустатори около мен да опитат нещо различно от традиционните салати с майонеза, като руската, например. И резултатът ни хареса.
Продуктите са доста простички и малко на брой, но вие бъдете по-уверени и смело се доверете на своите фантазии и вкусови предпочитания.

 Салата с макарони и майонеза

Понички

Мечтана закуска през почивните дни са така любимите палачинки или мекички. Но сред тях може да се вместят и едни понички, приготвени с най-обикновено хлебно тесто. Определено тази закуска не е здравословна, защото поничките са пържени. Разбира се, може да изпечете поничките, но тогава пък вкусът им ще е доста по-различен. Пържени или печени, с някаква добавка от локум или мармалад, поничките са чудесна закуска, носеща домашен вкус и уют в мъгливите напоследък почивни дни.

Понички

Торта "Гараш" - II вид

Пандишпанови блатове с орехи, шоколадов крем, а за още повече шоколадов вкус и разкош - глазура.
Не съм сигурна, че тази торта може да носи името "Гараш", тъй като не се доближава изобщо до оригинала, но рецептата отлежава в сладката тетрадка на майка ми вече около 20 години и то точно под това име. Приготвяли сме я вкъщи неведнъж и се получава много вкусна орехова торта. Затова реших да я споделя с вас, а дали е "Гараш" или не, мисля че не от такова голямо значение.
С кремът малко импровизирах - според рецептата се приготвя с краве масло, но аз реших да оползотворя кутийката маскарпоне, която бях купила без ясна идея за десерт. Може да приготвите тортата и със сметана, както сме правили и преди вкъщи, затова именно със сметана записвам и рецептата.

Торта Гараш