Сладки със сусамов тахан и овесени ядки

Малко ще е ако кажа, че тези сладки са уникални! 
Те са поредното доказателство как с много малко продукти, може да се получи нещо много вкусно и пристрастяващо. Точно като тези сладки!
От толкова много време се канех да ги приготвя, след като ги видях при Йоана...
Таханът, който много исках да опитам, всъщност, накрая обираше "праха" в хладилника месеци наред. Добре, че все пак хванах последният влак на срока за годност. Не че не ми хареса. В комбинация с мед е много вкусен, намазан на филийка, в салата с патладжан (арабски вариант на патладжан с майонеза) не е лошо, но не ми допадна много и така все го забравяхме, докато не реших, че е крайно време да оползотворя малкото останало количество тахан и да направя тези здравословни и бързи сладки. 
Не очаквах, че ще се получат толкова добре, но определено при следващо купуване на тахан, ще направя двойна доза, защото ни се сториха малко като количество. :)
Благодаря на Йоана за поредната много сполучлива рецепта!

Сладки със сусамов тахан

Тъй като таханът беше по-малко, намалих количеството на другите продукти. Записвам рецептата с пропорциите, които използвах.

Необходими продукти:

155 г сусамов тахан
200 г пчелен мед
60 г сушени червени боровинки (или стафиди)
260 г фини овесени ядки
есенция ванилия


Сусамовият тахан е добре да е на стайна температура, за да е по-мек.
Смесваме го заедно с меда. Добавяме сушените плодове - боровинки или стафиди, или и двете.
Разбъркваме добре.
Добавяме овесените ядки. 
Сместа е много лепкава и много гъста. Трудно е да се разбърква, дори и с лъжица, каквато ползвах аз. Затова накрая размесих с ръка. По-лесно е, макар и много да лепне по пръстите.
От сместа с намокрени ръце оформяме топчета, които сплескваме между дланите си леко.

Сладки със сусамов тахан

Подреждаме сладките в тава, покрита с хартия за печене. 
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути.
Оставяме ги да изстинат и хапваме здравословни и много ароматни сладки, които са с мека сърцевина и не са твърди като бисквити. :)

Сладки със сусамов тахан

SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 коментара:

  1. Честито Благовещение Светлана ! Сладките са много лесни, бързи и сигурно много вкусни.С малко продукти си сътворила чудесна почерпка .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена! Радвам се, че са ти харесали. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Светле,щом ги хвалиш тия примамливи сладки,ще ги приготвя задължително,даже още сега отивам :) Тахана взе,че ми хареса много а мъжът ми ме светна,как да не е толкова лепкав и гъст тахана.При отваряне на бурканчето го разбърквам хубаво с лъжица за около 2 минути за да се размеси и така дори и да е в хладилник не е толкова гъст.Поздрави,Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Научих нещо ново, Танче! Това с разбъркването и аз го правя, но пак се утаява после мазнината отгоре. Може трябва да разбърквам по-дълго. :)
      Ще се радвам да споделиш дали са ти харесали сладките.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Светле, много вкусни сладки ни предлагаш. Може ли човек да им устои? Страхотни са станали!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Късно отговарям, но липса на време... какво да се прави. Отначало бях малко скептична дали ще се получат, но след това останах очарована от резултата. А и засищат, и са здравословни. :)
      Прегръдки и за теб, Габи! :)

      Изтриване
  4. Светле, правила съм няколко вида сладки с тахан и всичките - божествени, но твоят вариант е различен и непременно се ги направя, още повече, че ми се намират в излишък червени боровинки в момента. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, после да споделиш дали са ти харесали! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Оо, да! Любими са ми! Както и бонбоните с таханова паста. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече са любими и на мен. Пак трябва да направя. :)

      Изтриване
  6. Светле,харесват ми сладките ти и веднага ще се почерпя със следобедното кафенце!Отдавна не съм правила сладки с овесени ядки,даже много отдавна,твоите са прекрасни!С пожелание за усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Напоследък нямам никакво време за блога, а ми се иска и някоя друга козуначена идея да опитам, но, уви...
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Светле, страхотни бисквитки,
    а покрай тях се насладих и на спаначните ти кюфенца, и разкошните козуначени пеперуди ...
    Имаш чудесни идеи за предстоящите празнични дни, благодаря ти и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване