Козуначета с течен шоколад

През последните няколко седмици блогът е едно от последните неща, на които отделям внимание. Всеки е изпадал в своята творческа дупка и колкото и да обичам блога си и комуникацията чрез него с много от вас, липсата на каквито и да е прилични снимки, и приготвени рецепти, в резултат на липсата на време, дават своето отражение...
Въпреки това, обаче, не съм спряла да проверявам ежедневно вашите пролетни идеи, пъстрите трапези около великденските празници, а и след тях.
Набързо ще ви покажа подготовката ни за изминалия празник. И като всяка година, и тази не се размина без правенето на козунаци, аромата на ванилия и лимонова кора, и вкуса на стафиди, шоколад, локум...

Козуначета с течен шоколад

Направихме с майка ми (моят прекрасен помощник и учител!) няколко плитки, рула, а аз се занимавах основно с приготвянето на козуначени зайци (или котенца 😸) и на тези малки симпатични козуначета, които тази година приготвих с течен шоколад и стафиди, а оформлението беше малко по-различно от предходното показано предложение. :)

Рецепта за тях отново няма да давам, тъй като от замесената доза на гръцкия козунак, се получиха 12 малки козуначета, 7 зайчета и едно руло.

Оформяне:

От втасалото козуначено тесто отделяме 12 (може и повече, зависи колко козуначета искате да направите) малки топки (60 г всяка), които разточваме леко, намазваме с течен шоколад в центъра, поръсваме със стафиди и прегъваме по средата, а след това още веднъж.
Поставяме така оформените изделия в малки формички за мъфини (в моя случай такива за еднократна употреба), намазани с олио.

Козуначета с течен шоколад

Оставяме да втасат повторно, а преди печене ги намазваме с разбито яйце, поръсваме ги с навлажнена захар и филирани бадеми. Печенето отнема около 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
След изпичане ги изваждаме върху решетка, за да се охладят. :)

Козуначета с течен шоколад


Козуначета с течен шоколад



Надявам се всички да сте имали един много цветен и изпълнен с настроение празник! Пожелавам ви това настроение да не ви напуска през цялата година!  シ

5 коментара

  1. Светле, всеки ги има тези моменти. Ама то и в живота е така, нали? Аз пък съм в дупка относно дипломната работа и се притеснявам дали ще се справя за оставащото време... Както и да е.
    Исках да кажа, че козунаците ви са прекрасни! А оформянето на малките е страшно красиво!
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Не си единствената с такива моменти, Светле. Утешавай се с това. И аз не съм публикувала скоро време нищо ново, защото съм се отдала на съвсем други неща. Много красиво оформление си избрала.
    Прекрасна и усмихната нова седмица.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошни празнични идеи, козунаци и малки сладки изкушения, Светле,
    поздравления за майсторството и уменията ви!
    И...убедена съм, че пролетно настроение и вдъхновение вече усмихват деня ти :)

    ОтговорИзтриване
  4. Браво Светле, страхотни неща сте сътворили с мама!

    ОтговорИзтриване
  5. Аплодисменти за старша и младша майсторки на тези невероятни козунаци,Светле!Много идейно оформление,точно за пълнеж с шоколад,за да не са показва отгоре и да не прегаря при печенето.Непременно трябва да си го отбележа,благодаря ти!
    С пожелание за щастливи пролетни дни!

    ОтговорИзтриване