Питка "Цвете"

Приготвянето на домашен хляб, още повече пък питка, е едно от любимите ми за хапване и приготвяне изделия. Както знаем, хлябът е свещен и трябва да се отнасяме с уважение към него. Затова самото му приготвяне е и по-специално. А когато и резултатът е налице, освен голямо удовлетворение, изпитваш и радост, че си създал нещо само с двете си ръце и буквално от нищо се получава нещо. И то не какво да е нещо. :) 
Много се радвам, че толкова много хора приготвиха за първи път своята питка, благодарение на обясненията в една от първите ми публикации в блога. Радвам се, че със своите дъъълги обяснения, съм успяла да бъда полезна и съм убедила тези, които смятат, че приготвянето на питка е космическа мисия, че това всъщност не е така. :)
За оформянето на тази, която ще ви покажа днес, съм използвала същата рецепта, като се стремя да реализирам различни видове оформления, които смятам за лесно изпълними. Така че накрая питката на трапезата да е различна и празнична. 

Питка Цвете

Цветето в тавичката е приготвено на базата на оформянето на малките козуначета с течен шоколад.


Необходими продукти:

2 яйца + 1 яйце за намазване на питката
1/2 кубче мая (1 кубче=42 г)
200 мл топло прясно мляко
300 мл хладка вода
1 с.л. захар 
1 ч.л. сол
около 900 г брашно 
40 г краве масло
сусам и мак за поръсване по желание
 
Разтваряме маята в хладката вода, добавяме солта и захарта. Към сместа наливаме прясното мляко (задължително предварително затоплено, но в никакъв случай студено, извадено току-що от хладилника или много горещо), както и разбитите яйца.
Пресяваме брашното. Правим си кладенчето и наливаме постепенно течността, като загребваме и от брашното, така че накрая да се получи лепкаво тесто, което омесваме, докато се получи гладко, меко и нелепнещо по ръцете.
Оставяме го да втаса в намазан с олио съд, който покриваме с прозрачно фолио, докато удвои обема си.
Когато тестото е втасало,  го разделяме на четиринадесет равни топки и едно по-малко топче, което е в центъра на цветенцето.
Разточваме всяка топка на кръг, намазваме го с разтопено масло и прегъваме на четири. 
Подреждаме парчетата на разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене. Оставяме да втаса повторно до удвояване на обема.

Питка Цвете

Накрая намазваме питката с разбито яйце, поръсваме със сусам и маково семе по желание и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути. 

Питка Цвете

Когато стане златиста, може да я покриете с фолио, за да не прегори отгоре коричката.
Изваждаме питката върху решетка, за да изстине.
 
Питка Цвете
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 коментара:

  1. Много красива питка, Светле! Отчупвам си едно голяяямо парченце, нали даваш?! :)
    Така ще си я хапна с хумус, че даже няма да ме разбере никой! :)
    Пожелавам ти един усмихнат уикенд, изпълнен с много ведро настроение.

    ОтговорИзтриване
  2. Много красива питка, с великолепен ,,тен'' :))
    Поздравления, Светле!
    Прегръдка за един прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Светле, ама перфектна ти е питката! Би ме било жал да я разваля, но отчупиш ли ти, веднага ще посегна и аз - представям си как омагьосва аромата й. :)
    Прегръдки и хубави почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Великолепна питка за пореден път,Светле,ще си я запазя за някой път,много ми харесва как си я оформила!Със сигурност е била душичка мекичка,браво,голям майстор си!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Много красива питка, Светле! Така бих си отчупила едно парченце хем с коричка, хем с мекичко от вътре!

    ОтговорИзтриване
  6. Merhabalar, çok lezzetli ve çok iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık. Hayırlı haftasonları

    Saygılarımla.

    ОтговорИзтриване
  7. Питката ти е страшно апетитна и красива, Светле, като нарисувана!

    ОтговорИзтриване