Шоколадови трюфели

Шоколадовите трюфели са вид бонбони, които се приготвят от шоколадов ганаш (смес от разтопен шоколад и течна сметана), който се овкусява с любими аромати и подправки по желание и след това от стегналата вече смес се оформят красиви топчета, които се овалват в какао или в още разтопен шоколад. Накратко това е технологията за приготвянето на тези шоколадови бонбони. Но какви са тънкостите?

Шоколадови трюфели

На пръв поглед изглеждат лесни за направа. Не печем блатове, не приготвяме кремове, глазури, украси, сиропи и други, както е при приготвянето на торта. Но, докато тортенето отнема няколко часа, приготвянето на тези бонбони ми отне само два дни. Два дни, през които мацането е много повече, а оформянето на бонбони от тази смес - много трудно. А като добавим и желанието домашните бонбони, които в моя случай не изглеждат толкова добре, колкото ми се искаше, да се превърнат в мил и вкусен подарък, картинката става още по-замацана. Понякога желанието и старанието не са достатъчни, за да се получи един съвършен краен резултат.
И все пак реших да покажа първия си опит за домашни шоколадови бонбони с цел обмяна на съвети от моя страна, но и от ваша. Ако има някой, който знае някакви тънкости относно приготвянето им и най-големият проблем - оформянето, така че сместа да не се топи в ръцете, ще се радвам да сподели. :–)

Написвам рецептата, която спазих и въпреки че сместа при мен беше достатъчно стегната, но трудна за оформяне, пропорциите може би трябва да се променят. Затова, ако сте решили да спазите тази рецепта, да знаете, че не гарантирам дали ще се получат красиви бонбони или ще станат в крайна сметка леко разпльокани като моите. :)

Необходими продукти:
за около 25 бонбона:

250 мл течна сметана
165 г млечен шоколад
185 г натурален шоколад
аромати: 
4 г разтворимо кафе
1 ч.л. тъмен ром
настъргана кора от портокал

за глазура:
100 г бял шоколад
100 г натурален шоколад

Първо приготвяме ганаша. Загряваме сметаната, докато стане гореща (близо до точката на кипене). Начупваме в купа двата вида шоколад и заливаме с горещата сметана. От топлината той започва да се топи. Разбъркваме, докато се получи гладка и лъскава смес. 
Ако ще приготвяте няколко вида бонбони, т.е. с няколко различни аромата, е по-лесно да разпределите сместа в други купички - в моя случай две. В едната настъргах портокалова кора, а другата ароматизирах с ром и разтворимо кафе. 

Шоколадови трюфели

Оставяме ганаша да се стегне за няколко часа в хладилник - минимум 5-6, а най-добре една нощ.
След като имаме стегнал се ганаш, започваме оформянето и тук започва веселата част. 
Подготвяме си един подходящ съд - най-добре поднос, покриваме го с хартия за печене - идеален помощник за такива случаи - за украси с шоколад, карамел и други. 
Почти ми беше невъзможно да оформя красиви малки топчици. Затова с помощта на малка лъжичка загребвах от сместа и след това поставях върху хартията.

Шоколадови трюфели

Когато оформих всички "бонбони", които започваха и да се топят, замразих във фризер. 
Накрая подредих в малки хартиени формички за мъфини - идеални и за бонбони и намазах добре всеки бонбон с разтопен на водна баня шоколад. Украсата е по желание. 
Накрая постигнах поне вкуса, който исках - свежест от портокалова кора в едните бонбони и осезаем, но нетрапчив аромат на кафе в другите. А най-приятната част от целия бонбон е хрупкавата му коричка от шоколадовата глазура и меката сърцевина.

8 коментара

  1. Вкусни и красиви трюфели, Светле. Не мисля че има някаква по - специална тънкост при оформянето им, но нека по - вещите да кажат. Според мен времето не е най - подходящото за приготвянето на домашни бонбони, защото се разтапят твърде бързо, но знам ли. Може пък и да греша.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Съгласна съм, времето вече е по-топло и съответно оттам идва и големият проблем с оформянето.
      Поздрави! :)

      Изтриване
  2. Светле, не съм експерт, ама ще споделя моя опит. Или използвай равни количества сметана и шоколад, или шоколадът да е повече от сметаната. Можеш да добавиш и малко студено масло към топлата още смес. И нека има натурален шоколад (поне половината), защото млечният не е така плътен. Пък и сметаната дава достатъчно млечен вкус след това. ;) И друго - не оставяй сместа да стане супер твърда, защото после по-трудно оформяш и докато направиш "перфектното" топче, тя вече се разтапя в ръцете ти. Стегни я, но да гребеш спокойно с лъжичка. Ако нямаш време (и за да не ти отнема дни), просто прибери сместа за 15 минути (примерно, ще си следиш) в камерата и е готова. А за да не лепне толкова, напудри си ръцете с какао. Ама ако имаш топли ръце, просто това е положението Готвачката на "Меню" ми е казвала - хората с топли ръце стават за хлебари, а тези със студени - за шоколатиери. :) Дано съм ти била полезна. А ти не се мъчи толкова, прекрасни са ти бонбоните! И нали са трюфели - не ти трябват идеални топчета, трюфелът не е с овална форма все пак. ;)
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, пропуснала съм да напиша и натуралният шоколад, който използвах - т.е. шоколадът ми общо е 350 г, а сметаната - 250 мл. Иначе сместа ми беше стегната, но все още леко кремообразна, т.е. успявах да загреба с лъжичка. Като консистенция беше като течен шоколад и дори и така беше достатъчно вкусно, да си намажеш и филийка. :) Това за какаото не го знаех. Но най-интересното е, че след една нощ от фризера очаквах да са бетон. НО не, при отлепване от хартията буквално отново започваха леееко да се размекват и затова трябва да се действа мнооого бързо. Никакъв шанс нямаше да ги овалям в разтопен шоколад, затова ги поливах с такъв. Резултатът е сходен, може би. Не са с овална форма много много, както ми се искаше, но пък и трюфелите наистина не са перфектни като топчета. :)
      И най-интересното, което научавам от теб е, че може би ставам за хлебар и затова питките ми се отдават повече, отколкото шоколадовите глазури и украси, особено пък когато е и топло...
      Благодаря ти за всички съвети, Гери, и се радвам, че намина в блога. :)
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  3. Светле, явно много са те измъчили тези трюфели, но важното е, че накрая си се подсладила :)
    Не съм експерт в правенето на трюфели, но според мен съотношението на шоколада и сметаната не е правилно. След като сместа престои в хладилника, би трябвало да е хубаво стегната, а не като течен шоколад. Не се отчайвай, а пробвай някоя друга рецепта :)
    Успех и прекрасен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, Светле, какви изкушения си ни приготвила! Страхотни чудеса, чак ми се доядоха трюфели. А ягодките все едно са излезли от някоя професионална сладкарничка. Обожавам трюфели, това е едно от възможно най-прекрасните шоколадови изделия. Аз също бих ти предложила следващия път да ги оваляш в какао. Получава се страхотен контраст на вкусовете - леко горчивото какао отвън и меката сладка сърцевина. А това за топлите и студени ръце е много интересно наистина и доста вярно, мисля.
    Хубав укенд, ти пожелавам, Светле!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошни са Светле - страхотни малки бижута...,
    резултатът за вкус, аромат и контраст ти се е получил и това е много важно,
    а и трюфелите наистина нямат перфектна сферична форма.
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Светле,не съм правила до сега и съвети не мога да дам,Гери в това отношение е написала много полезна информация.С удоволствие ще се почерпя от твоите за мен идеални бонбонки и ти ипращам поздрав и прегръдка!

    ОтговорИзтриване