Пълнени гъби с кашкавал

Официално откривам сезона на бирените мезета. Разбира се, ще се опитам да вложа повече креативност  и да използвам и най-най-любимият ми летен зеленчук - тиквичките. Но идеите ми с тях тепърва предстоят. Надявам се да успея да развихря малко застоялата си в едно положение фантазия. :) 
А сега за главния герой днес - гъбите. 
Вариантите да бъдат напълнени са безброй - с топено сирене, с различни други сирена, печени "натюр", с добавка от различни подправки...
Днешното предложение е с добавка от малко месо, любимата ми мащерка, разтапящ се кашкавал и аромат на масло. Една класическа комбинация, без много експерименти, но, пък, заслужаваща място сред бирените или винените мезенца. :)
За тази рецепта може да използвате бекон, както и топено сирене вместо кашкавал. 
Важни са две неща - да ви е вкусно след това, а и да не губите много време в приготвяне на завъртяни нещица. Точно такова е и перфектното за мен мезе за лятото - вкусно и бързо за приготвяне. :)


Пълнени гъби с кашкавал


Необходими продукти:

около 600-700 г гъби
краве масло
сол и черен пипер на вкус
2 листенца девесил/леощян по желание
3-4 стръкчета мащерка или сушена
2 стръка зелен лук (или 1 глава кромид)
1 стрък зелен чесън (или 2 скилидки)
300 г бекон или шарено свинско месо
200 г кашкавал

Измиваме добре гъбите (може и да се обелят). Махаме пънчетата, подреждаме ги в намазана с олио тава. Подправяме ги с малко сол и черен пипер. Във всяка гъбка слагаме малко краве масло. Печем ги до готовност в предварително загрята фурна на 200 градуса. Не наливаме никаква течност, тъй като при печенето гъбите отделят такава.

Пълнени гъби с кашкавал

Приготвяме плънката, като запържваме нарязаното на много малки кубчета свинско месо (в моя случай свински гърди) или бекон. Когато месото се запържи добре, добавяме нарязаните зелен лук и чесън. 
Накрая овкусяваме с малко сол, черен пипер, листенца мащерка и ситно нарязан девесил/леощян.
Изваждаме гъбите от фурната, пълним ги с плънката, а отгоре поставяме и парченце кашкавал.
Връщаме гъбите във фурната и печем, докато кашкавалът се разтопи.

Пълнени гъби с кашкавал

SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 коментара:

  1. Анонимен11 май 2015 г., 9:54

    Любимото ми! От Катя!

    ОтговорИзтриване
  2. Светле,чудно мезе за биричка ни предлагаш,ароматно и вкусно,благодаря!
    Поздрави и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
  3. Наздраве, Светле, ще се възползвам от вкусното ти предложение и ще се насладя и аз на чаша бира в компанията на тези вкусотии :)
    Желая ти много слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Светле, не съм по бирата, нито въобще по алкохола, но аз бих си ги хапнала и така тези гъбки, нищо няма да ми липсва към тях.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви за коментарите, дами! :) Радвам се, че предложението ми ви е харесало! :)
    Поздрави и хубави почивни дни ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване