Мекиците на баба

Събота или неделя сутрин е. Слънцето е показало първите си лъчи, а тракането на чинии и купи е най-приятният звук за събуждане, защото знаеш, че някой е станал рано, за да приготви закуска. Имайки предвид, че обикновено сутрините ти започват само с чаша кафе (в най-добрия случай) или набързо намазана филийка с нещо си, а в повечето случаи нямаш време за закускa и затова притичваш до най-близката баничарница за нещо мазничко и незасищaщо (а само отбиващо номер да мине за закуска), няма как да не се надигнеш бързо от леглото, дори и да е рано. А когато разбереш и каква ще е закуската -  любимите ти мекици по рецепта на баба, тогава нямаш търпение да излезе първата от тигана и да я лапнеш веднага.

Мекиците на баба

Гарнирани със сирене или домашно сладко, домашните мекици на баба са най-вкусните мекици, дори и да са приготвени от мама. :)
Само няколко простички продукта се съчетават в една от най-любимите домашни закуски.
Смятам, че в повечето домове мекиците са на почит. Но и повечето хора (а и тези, които се продават по баничарниците) ги приготвят с хлебно тесто. Не бих отказала хапването и на този вариант, но тези на баба са по-различни и за мен са по-вкусни.

Необходими са ви единствено следните продукти:

400 г кисело мляко
1 ч.л. лимонтузу
1 ч.л. сода бикарбонат
брашно за средно меко тесто - около 600-700 г
щипка сол
олио за пържене


В купа смесваме киселото мляко заедно с малко лимонтузу, за да може содата да шупне по-добре и да се загаси в млякото. 
Добавяме и содата към млякото и когато шупне, посоляваме с щипка сол на вкус. Разбъркваме добре.
Правим си едно кладенче в брашното и замесваме тестото.
То трябва да е еластично и меко, но не прекалено меко, затова съм посочила, че трябва е средно меко. Ако тестото е прекалено меко, има опасност мекиците да не се надуват, докато ги пържите.
Разделяме тестото на малки топки и ги оставяме да починат за около 20 минути.
Тестото няма да втасва, защото в него има сода, но винаги, когато месите тесто, е задължително то да се остави да си почине за няколко минути.
Разтегляме всяко топче тесто, така че да се получи мекичка, която пържим в загрята мазнина. Препоръчително е да си намазвате предварително ръцете с малко олио, за да не залепва тестото по пръстите.
Желателно е също така мазнината да е повече, защото когато е по-малко, то по-бързо прегаря и мекиците не се изпържват добре. Няма как да изпържите вкусни мекици в тефлонов тиган с 2 супени лъжици олио само в него. А също е желателно пърженето да не е на много слаб котлон, защото тогава пък тестото поема много от мазнината, защото се пържи по-бавно.
Когато станат приятни на цвят, се изваждат в съд, по желание покрит с кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
Гарнираме мекиците на баба с любимото си сладко. Ако е хубаво времето и имате възможност, се наслаждавате на прохладната слънчева сутрин навън, както и на ароматното си сутрешно кафе в компанията на една любима закуска от детството. :)

Мекиците на баба

8 коментара

  1. Долових уханието на детството... Толкова са ми любими. Пожелавам по-честичко да те събуждат с познатото тракане на чинии. Хубав и уютен ден, Светле! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мекици с маяно тесто не съм правила,Светле,но такива содени харесвам,наистина не са мазни.
    Чудни ги и направила майка ти,от мама всичко е вкусно!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам мекици, а на майка ти са върховни, Светле! За първи път срещам рецепта в която да се поставя лимонтозу. Ще пробвам рецептата.
    Прекрасна и разхлаждаща нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Спомени,спомени......,мила ми Светле!Благодаря,че ми ги припомни с твоите мекички! Хубав ден и поздрави вкъщи! От Катя!

    ОтговорИзтриване
  5. Ах как хубаво си описала всичко, Светле! Чак усетих аромата на свежо утринно време, на прясно сварено кафе ии най-вече на вкусните домашни мекици! Права си, че е любима закуска на всички и едва ли има някой, който може да им устои. :)
    Хубава седмица ти желая и поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Каква по вкусна рецепта от бабините мекици, Светле!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхтни мекички, Светле и с удоволствие ще ги опитам!
    Моята рецепта за мекици наследство от баба са с мая, а твоите със сода и са станали толкова пухкави и златисти! Много ми харесват, нищо, че е обяд, ей сега ще ги замеся :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубави станаха, надуха се чудесно, всички ги харесаха, а аз само преглъщах наоколо, че съм спряла глутена...

    ОтговорИзтриване