Пълнени тиквички с пилешко

Докато не е минал сезонът на този зеленчук, ще ви покажа как може да си приготвите едно вкусно лятно ястие с ароматна плънка. Пълнените тиквички са много популярно ястие, а плънката е тази, която винаги ги прави различни. Най-популярни са тези с плънка от кайма, както и постните варианти с яйца и сирене (които лично аз не съм пробвала). Когато плънката се приготви с пилешко месо, а сосът е със сладки добре узрели домати и свеж босилек, всичко в рецептата си идва на мястото. А финалът е разтичащият се кашкавал. :) Фантазията е пълна, а лятото не искам никога да свършва! :)

Пълнени тиквички с пилешко

Необходими продукти:

7 малки тиквички
500 г пилешко филе
1 глава лук
250-300 г гъби
сол и черен пипер на вкус
3-4 с.л. олио

за соса:
2 скилидки чесън
600 г пасирани домати или консерва
листа пресен босилек
3 с.л. олио

кашкавал за поръсване

Първо издълбаваме тиквичките. Правим прорези и с помощта на малка лъжичка махаме вътрешността, която нарязваме на малки кубчета.
Тиквичките бланшираме за 3-4 минути в подсолена вряща вода. Когато омекнат леко, ги изваждаме.

Приготвяме плънката. Първо нарязваме пилешкото на малки кубчета. Посоляваме го и подправяме с черен пипер.
Запържваме го в няколко лъжици сгорещено олио. Когато се позапържи, добавяме нарязаният на полумесеци лук, част от вътрешността на тивкичките, нарязана на малки кубчета, както и гъбите, нарязани на филийки. Готвим, докато омекнат и зеленчуците. Подправяме с нарязан на ситно копър. 
Накрая към плънката може да се добавят 2-3 супени лъжици от доматения сос.
Не добавяме цялото количество от издълбаната вътрешност на тиквичките, тъй като е доста. С останалата част може да си приготвите вкусна крем супа от тиквички.

Пълнени тиквички с пилешко

За да приготвим соса първо сгорещяваме малко олио и запържваме нарязаните скилидки чесън. Добавяме пасираните домати. Подправяме с малко сол и щипка захар по желание. Варим соса, докато леко се сгъсти. Накрая подправяме със ситно нарязан босилек.
Сглобяваме ястието.
Пълним тиквичките с плънката. Наливаме към тях и соса и печем за около 30 минути в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
Накрая настъргваме кашкавал и допичаме за още 5 минути.

Пълнени тиквички с пилешко


4 коментара

  1. Ооо, каква вкусотия само, Светле! Така не съм опитвала, но определено звучи и изглежда страхотно! Чудесна идея за плънка. :) Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! С плънката може да се заиграем с вкуса с други подправки и зеленчуци, но определено много добре си пасва с тиквичките.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. И на мен ми намигат вкусно тези пълнени тиквички!

    ОтговорИзтриване