Пица на скара

Една различна и много вкусна идея за приготвяне на добре познатата и обичана от всички пица. Заменяме фурната със скарата, приготвяме обикновено хлебно тесто и добавяме любими продукти и подправки, с които да гарнираме пицата. На вид прилича по-скоро на пърленка, но украсена с още продукти, които да допълнят нейния невероятен вкус. 
Лятото е сезонът да вкусните вечери навън, но и есента може да се възползвате от тази идея за приготвяне на любимата си пица. :)

Пица на скара

Необходими продукти за 4 малки пици:
Източник на идеята: tablespoon.com

за тестото:
250 мл вода
10 г прясна мая
500 г брашно
щипка сол
щипка захар
1 с.л. олио

за гарниране:
печени тиквички, чушки и лук на скара
пресен босилек
гъсто доматено пюре - домашно
моцарела или друго разтапящо се сирене

Приготвяме тестото, като разтваряме маята в топла вода. Добавяме сол, захар, струйка олио.
Пресяваме брашното, наливаме постепенно течността и замесваме гладко и меко тесто, което не се лепи по ръцете. Оставяме го да втаса, докато удвои обема си.
През това време се заемаме с приготвянето на продуктите за гарниране.
Изпичаме зеленчуците на скарата предварително, като ги подправяме със сол и малко олио или зехтин, за да не залепват за скарата.
Накъсваме или нарязваме моцарелата.
По желание може да добавите и някаква шунка или друг колбас, както и да си направите домашен доматен сос за пицата, който трябва да е с много гъста консистенция, за да не направи след това глетаво тестото.
Втасалото тесто разделяме на 4 топки, всяка от които разточваме в кръг.

Пица на скара

Намазваме с малко зехтин всеки блат за пицата от двете страни, за да не залепва за скарата.
Първо изпичаме от едната страна, след което обръщаме пицата, за да се изпече и от другата страна. Изпечената страна намазваме с малко доматено пюре и поръсваме с моцарела, за да се разтопи.

Пица на скара

И тук следват някои пояснения.
От силната температура на скарата, блатът може бързо да изгори и затова трябва да се действа по-бързо. Също така е по-трудно, докато пицата се пече на скарата, моцарелата да се разтопи напълно, но това не е толкова фатално.
Изпечените пици гарнираме със зеленчуците и нарязан босилек. 
По желание може да използвате други продукти - да изпечете гъби на скарата, овкусено пилешко, някакъв вид колбас - шунка, бекон и други.
SHARE

Светлана

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 коментара:

  1. Какво ти лято, Светле?! Да не си в някоя екзотична страна и да ни се подхилкваш :) Шегувам се!
    Пицата ти е страхотна, аз често я правя така!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Де да беше така, Зори! :) В екзотичната България съм си (хаха), но тъй като през лятото не бях особено активна, сега допълвам с някои рецепти, които са по-скоро летни, а и есента не ми се искаше да идва изобщо.
      Радвам се, че пицата ти харесва!
      Прегръдки и за теб! :)

      Изтриване
  2. Това предложение е точно по моя вкус, Светле -
    страхотно изглежда, много апетитно, ароматно и колоритно.
    Поздрави, благодаря и усмихнати есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Дианка! :)
      Слънчев уикенд ти пожелавам! :)

      Изтриване
  3. Суууупер пици,Светле,много апетитни,фотогенични и с букет от цветове и аромати!Прегръдка от мен и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! :) Радвам се, че предложението ми ти е харесало толкова много!
      Прегръдка и хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. По-различна и сигурна съм тройно по-вкусна е тази "пицка":)!харесах идеята и изпълнението ти Светле,така че при следващото палене на скарата ще е за тези вкусотии.....поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам коментари и за вкуса, Миленка! :) Поздрави!

      Изтриване